A jövő

Ha egyidőben valósul meg a tervezett paksi bővítés és a „nép által kívánt” 2024-es budapesti olimpia, akkor Magyarország évtizedekre oly mértékben adósodik el, hogy az életszínvonal elviselhetetlen mélységbe zuhan, kivéve azokat, akik nem O.V. rokonai, barátai, üzletfelei voltak, vannak és lesznek. Emberek, gondolkodjatok! Egyik másik téma: a gyerekeink műveltsége. A miniszterelnöknek nem vizsgáló bizottságot kell létrehoznia a siralmas PISA eredmények miatt, hanem el kellene döntenie, hogy alattvalók vagy szuverén egyéniségek lépjenek ki az iskolák kapuján! Vérforraló, ahogy másra hárítja döntései következményeit!

Szerző
Témák
jövő Szerintem

Rekordlátogatottság az Operában

December végéig – dolgozói bérletek nélkül – csaknem 560 ezer nézőt fogad két színházában a Magyar Állami Operaház, ami a tavalyi, ugyancsak rekord nézőszámhoz képest is további kilencszázalékos növekedést jelent. Idén az intézmény 30 nagytermi és kamarabemutatót, 477 nagytermi előadást tartott, a kamara-előadások száma meghaladja a 60-at, az egyéb beavató programoké, túráké a 600-at.

A 44 külföldi vendégművész között a nemzetközi operaélet legnagyobbjai is felléptek az Opera és az Erkel Színház színpadán, a bérletvásárlók száma meghaladta a 32 ezret. A két játszóhelyen idén a világ élvonalába tartozó operaénekesek közül fellépett Plácido Domingo, Edita Gruberová, Bryn Terfel, Marcello Giordani, Iréne Theorin, Erwin Schrott vagy Charles Castronovo, valamint 165 magyar kollégájuk.

Hozzájuk rangos rendezők – Ludger Engels, Michal Znaniecki, Vilppu Kiljunen és Damiano Michieletto – csatlakoztak, de számos nemzetközi hírű karmestert is üdvözölhetett a közönség: köztük volt Christian Badea, Arthur Fagen, Oliver von Dohnányi, Pinchas Steinberg és Stefan Soltész is. Idén négy ősbemutatót és 11 magyarországi bemutatót tartottak.

A repertoárcsere folytatódott, a népszerű darabok – így a Bohémélet és a Traviata – újragondolása mellett unikális műveket is műsorra tűztek: ilyen volt Thomas Ades A vihar című operája, a Purcell Tündérkirálynőjéből készült új verzió, de friss rendezésben láthatta a közönség a Székely fonót, valamint M. Tóth Géza rendezésében megszületett a Ring-ciklus második darabja, A walkür is.

Szerző

Duplázó Budapest Bár

Dupla koncerttel búcsúztatja az óévet december 31-én 15 és 19 órakor a MOM Kulturális Központban a Budapest Bár. Fellép a Budapest Bár zenekar és Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Kiss Tibor, Frenk, valamint Keleti András.

Amit a koncertek kínálnak: szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek, és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos más műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel teremtve meg egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította és vezeti. Eredeti szándéka az volt, hogy új lendületet adjon a kávéházi cigányzene műfajának, életben tartva és megújítva a régi hagyományokat. A zenekarnak köszönhetően régen elfeledett dallamok váltak újra a köztudat, és a fiatalok kultúrájának részévé. Az együttes megalakulása óta több generációs kedvenccé vált – számos régi dalt leporoltak, az elfeledetteket újra élesztették, a nagyon közismerteket pedig új köntösbe öltöztették.

Korok, kultúrák és generációk találkoznak a produkcióban – talán ezért szeretik fiatalok és idősebbek is egyaránt a Budapest Bár előadásait. A Budapest Bár zenekar tagjai: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob).

Szerző