Trump a Twitteren támadta Hillary Clintont

Publikálás dátuma
2017.01.13. 17:46
Trump és Clinton a választás előtti tévéviták egyikén. FOTÓ:
A választások óta először intézett támadást volt riválisa, Hillary Clinton ellen Donald Trump. Pénteki Twitter-üzenetében "pokolian bűnösnek" nevezte a demokrata párti politikust.  

A megválasztott elnök arra reagálva támadta Clintont, hogy az igazságügyi minisztérium csütörtökön bejelentette: vizsgálatot indítanak James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója néhány döntése ügyében, hogy megállapítsák, betartotta-e a pártatlanság és semlegesség szabályait vagy valamilyen politikai motívumtól ösztökélve cselekedett, amikor például néhány nappal az elnökválasztás előtt bejelentette, hogy újraindítják a vizsgálatot Clinton email-botránya ügyében. 

"Miért panaszkodnak Hillary Clinton emberei? A rendelkezésre álló információk alapján soha nem lett volna szabad megengedni, hogy induljon az elnökválasztáson. Pokolian bűnös" - fogalmazott Trump.     

Egy másik, szintén pénteki bejegyzésében visszatért a róla összeállított állítólagos hírszerzési jelentésre, amelyben a többi között az szerepel, hogy Oroszországnak kompromittáló dokumentumai vannak róla és ezzel zsarolhatják. A Buzzfeed portál ellenőrizetlen összeállításának kiszivárogtatásáért ismét a hírszerzői közösséget okolta. "Most kiderül, hogy az ellenem felhozott hamis állításokat politikai ellenfeleim és egy felelősségre vonástól félő kudarcos kém állították össze. Hamis hírek!" - fogalmazott Trump.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, az amerikai elnök szerdán a hírszerzést tette felelőssé azért, hogy nyilvánosságra került a 35 oldalas dosszié, amely azt állítja, Oroszország kompromittáló dokumentumokkal, videókkal rendelkezik a milliárdosról, amelyeket 2013-as szentpétervári látogatásakor vehettek fel. Trump elismerte, hogy olvasta a feljegyzést, ugyanakkor kategorikusan cáfolta a vádakat, igaz, fura érvekkel. Azt mondta, testőreit mindig figyelmeztetni szokta külföldön, hogy ügyeljenek, mert kamera lehet a hotelszobájukban. S még azt is megjegyezte, már csak azért sem lehetnek igazak az állítások, mert „közismerten irtózik a bacilusoktól”.

A Politico című washingtoni lap azt írta, a demokraták nem tudják, mit kezdjenek a kétes hitelességű dosszié tartalmával, s azzal, hogy Trump, szerdán első alkalommal elismerte, hogy Oroszország lehetett a hackertámadások mögött, s befolyásolni akarta az elnökválasztást. A lap szerint a megkérdezett demokrata honatyák óvakodtak attól, hogy megkérdőjelezzék a milliárdos elnökségének legitimitását. „Árnyékot vet Trump elnökségére” – nyilatkozta Jeff Merkeley oregoni demokrata szenátor, aki hozzátette, mindez azonban nem kérdőjelezi meg, hogy az elektori kollégiumban a milliárdos győzött. Gerry Connolly virginiai szenátor szerint „bizarr és megmagyarázhatatlan”, hogy Trump nem bízik a hírszerzésben, amelyre elnökként nagy mértékben kell majd támaszkodnia.

Clinton e-mailjei - Vizsgálatot indítottak az FBI-nál
Az amerikai igazságügyi minisztérium belső ellenőrzési részlege bejelentette, hogy vizsgálatot indít az FBI-nál és a minisztériumon belül is, a Hillary Clinton magán e-mail-szerverével kapcsolatos nyomozás áttekintésére. Michael E. Horowitz, az igazságügyi tárca főrevizora közölte, hogy számos kongresszusi honatya és civilektől érkezett megkeresések nyomán indítják meg a vizsgálatot. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy egy héttel a hatalomváltás előtt már túl későn hozták meg ezt a döntést. Hiszen – mint azt a CNN hírcsatorna jogi szakértője, Jeffrey Toobin kifejtette, igencsak kérdéses, hogy a Trump-kormányzat hivatalba lépését követően folytatódik-e a vizsgálat, Horowitz megbízatása ugyanis Obama leköszönésével, a jövő héten megszűnik. A korábbi gyakorlat szerint ezek a tisztviselők, noha politikai kinevezettek, maradhattak a hivatalukban, nagy kérdés azonban, hogy Trump igazságügyi minisztere, Jeff Sessions ezt engedélyezi-e, vagy inkább saját emberét nevezi ki a belső ellenőrzés élére. A Fehér Ház közölte, hogy nem volt szerepe a belső vizsgálat megindításában.Szerző

Ferenc pápa megnyitott egy templomot a hajléktalanok előtt

Publikálás dátuma
2017.01.13. 17:36
FOTÓ:
Éjszakai szállásként használhatják a hajléktalanok a Vatikán tulajdonában levő egyik templomot az olasz főváros központjában - jelentette pénteken a l'Osservatore Romano szentszéki napilap .

A belvárosi Trastevere-negyedben levő San Calisto templomról van szó. A 17. századi templom arra a kútra épült,amelyben a legenda szerint I. Kallixtusz pápa 222-ben mártírhalált halt.        A templomot a hajléktalanok este nyolctól reggel nyolcig használhatják: éjszakánként harminc tábori ágyat állítanak fel benne, takarókkal és párnákkal a hajléktalanok  ideiglenes szállásolására. Nőket és férfiakat, olaszokat és külföldieket is várnak. A Szent Egyed katolikus közösség tagjai nyújtanak segítséget, ők éjszakára a templomban maradnak. 

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban templomot használnak éjszakai szálláshelyként. A templom a Vatikán tulajdona, tehát területe a Szentszékhez tartozik. A San Calisto-templom mellett van a Caritas Internationalis székhelye, és a szomszédban található a Szent Egyed közösség temploma és székháza is. 

Ferenc pápa a rendkívüli hideg kezdete óta a római utcákra küldte a pápai főalamizsna hivatal járműveit, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok ezekben találjanak menedékre, mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákokat osztott szét, valamint napközben is megnyittatta a Vatikán  által működtetett egyházi éjszakai szálláshelyeket. 

Szerző

Németh Szilárd volt a téma Brüsszelben is

Határozott fellépésre sürgették zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselők az Európai Bizottságot "a magyarországi civil társadalom megfélemlítését célzó kormányzati törekvésekkel szemben" - közölte pénteken Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Jávor Benedek arról számolt be az MTI brüsszeli irodájához is eljutott közleményében, hogy képviselőtársaival levelet küldtek Frans Timmermansnak, a brüsszeli testület első alelnökének, amelyben hangsúlyozták: "az egyértelmű európai kiállás meg tudná akadályozni, hogy az uniós értékekkel szembehelyezkedő ügynöktörvény-javaslat a magyar parlament elé kerüljön".

Mint írták, a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről tervezett törvényjavaslat "nyilvánvalóan megfélemlítő célzatú", az "egy hosszabb, a sajtó és a társadalom összes politikakontrolláló mechanizmusát kiiktatni igyekvő kormányzati akciósorozat része, és tovább rontja az amúgy is leépülőben lévő magyarországi demokrácia minőségét".

"Most, hogy Lengyelország személyében hű követője akadt a demokráciakorlátozó Orbán-modellnek, a magyar kormányzat pedig az érdemi visszhang nélkül maradt korábbi próbálkozásokon fölbátorodva egyre újabb uniós normasértéseket ránt elő a kalapból, eljött az ideje a határozott cselekvésnek" - emelték ki a levelet aláíró EP-képviselők, haladéktalan fellépést sürgetve annak érdekében, hogy "sikerüljön megelőzni a civil társadalom kormányzati zaklatását - nemcsak Magyarországon, hanem lehetőség szerint a hasonló intézkedéseket fontolgató többi tagállamban is".

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről, úgy fogalmazott: a "Soros-birodalom" "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött". "Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" Donald Trump amerikai elnökké választásával - mondta.

Szerző