Trump kivizsgálja a hackelést

Publikálás dátuma
2017.01.14. 06:32
Barack Obama a legmagasabb kitüntetéssel ismerte el alelnöke munkáját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Donald Trump azt ígéri, hivatalba lépését követően, 90 napon belül kivizsgáltatja az orosz hackertámadások ügyét. Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester vezeti majd a kiberbiztonsági felülvizsgálatot. Trump pénteken Twitteren újra támadta az amerikai hírszerzést, noha több vezető is cáfolta, hogy az ügynökségek szivárogtatták volna ki a dossziét arról, hogy Oroszország kompromittáló anyagokkal rendelkezhet a megválasztott amerikai elnökről.

Twitter-üzenetek sorában füstölgött pénteken reggel Donald Trump. A megválasztott elnök ismét a hírszerző ügynökségeket támadta azzal, hogy lehetővé tették a volt brit MI6-os ügynök által összeszedett, ellenőrizhetetlen állításokkal teli dosszié nyilvánosságra kerülését. "Egy bukott kém és mocskos politikai ügynökök szivárogtattak" - írta Trump. A dosszié azonban már régóta közkézen forgott Washingtonban, de egyik mértékadó lap sem tudott egyértelmű megerősítést szerezni, s így nem is kockáztatták a közzétételt. Trump nem győzi ismételgetni, hogy fikció mindaz, amit az Oroszországot jól ismerő, kiváló kapcsolatokkal rendelkező volt brit hírszerző, Christopher Steele begyűjtött. A milliárdos újra támadta a CNN-t is, mondván a választás óta a hírtelevízió nézettsége zuhant, azért hozakodtak elő a dossziéval (a CNN a Trumpra nézve kínos részleteket nem ismertette).

Magyarázatot kérnek az FBI-főnöktől
Az amerikai igazságügyi minisztérium belső ellenőrzési részlege bejelentette, hogy vizsgálatot indít az FBI-nál és a minisztériumon belül is, a Hillary Clinton magán e-mail-szerverével kapcsolatos nyomozás áttekintésére. James Comey FBI-főnököt sok kritika érte, amiért az elnökválasztási kampány finisében bejelentette, újraindítják a nyomozást Clinton asszony e-mail-ügyében, s ezzel alaposan beleavatkozott a választás menetébe. Felmérések azt mutatták, hogy a bejelentés nyomán zuhant Clinton támogatottsága, s a Demokrata Párton belül sokan úgy vélik, hogy ennek nagy szerepe volt a volt külügyminiszter választási vereségében. Az FBI kampányidőszakban nem szokott politikailag kényes információkat közzétenni, s Comey nehezen tudja megmagyarázni, hogy indokolt volt a fellépése, hiszen nem kerültek új tények az FBI birtokába, s korábban már hivatalosan lezárták a vizsgálatot.

Trump annak ellenére vádaskodik, hogy James Clapper, a nemzeti hírszerzési igazgató telefonon cáfolta neki, hogy a hírszerzés szivárogtatott volna, s azt is leszögezte, hogy az ügynökségek nem foglaltak állást a dosszié igazságtartalmát illetően. Péntekre kiderült, James Comey, az FBI igazgatója volt az, aki a múlt pénteki hírszerzési tájékoztatót követőn félrevonta a milliárdost, s felhívta a figyelmét a neki átadott jelentéshez csatolt két oldalas feljegyzése, ami a hírhedtté vált dosszié állításait foglalta össze. Egy magasrangú amerikai tisztviselő megerősítette, hogy Comey személyesen tájékoztatta Trumpot.

Száraz láb, nedves láb
Barack Obama amerikai elnök megváltoztatta a Kubával szemben évtizedek óta érvényben lévő bevándorlási politikát. Eddig az volt a gyakorlat, hogy akinek sikerült elérni az Egyesült Államok partját, s a szárazföldre lépett, az egy év után megkapta az állandó tartózkodási engedélyt, akit viszont a tengeren vett őrizetbe a parti őrség, azt visszaküldték a karibi szigetországba. Mostantól a kubaiak ugyanolyan feltételekkel utazhatnak Amerikába, mint mindenki más. A „nedves láb, száraz láb” politikát 1995-ben Bill Clinton elnöksége idején, az egy évvel korábbi, marieli exodus, azaz a Mariel kikötővárosból indult, tömeges kivándorlás után vezették be. Addig, 1966-tól kezdve, még minden kubainak menedékjogot adtak, függetlenül attól, hogyan érkezett. Havanna mindig bírálta ezt a politikát, mondván, hogy ez arra ösztönzi a kubaiakat, hogy vállalják a kockázatos tengeri utat, s sokszor lélekvesztőkön induljanak Florida partjai felé. A kubai-amerikai nyitás kezdete, 2014 óta jelentősen megnőtt az Egyesült Államokba érkező kubaiak száma, 2014-ben több mint 24 ezren, 2015-ben 43 ezren hagyták ott a szigetországot. Amerikai források szerint továbbra is folyamodhatnak menedékjogért azok, akik attól tartanak, hogy üldöztetés vár rájuk, ha visszatérnek Kubába. A kubai-amerikai kapcsolatok normalizálásának folyamatában valószínűleg ez az utolsó lépés, amelyet Obama megtett. Ha Donald Trump hivatalba lép, visszafordíthatja a kubai-amerikai enyhülést.

A 35 oldalas dossziét kedden a BuzzFeed portál hozta teljes egészében nyilvánosságra, a portált rengeteg bírálat érte a fősodorbeli média részéről, hogy nem megerősített, potenciálisan robbanásveszélyes anyagokat tettek közzé. A BuzzFeedet a milliárdos akár be is perelheti. A portál tulajdonosai azonban közölték, kiállnak a főszerkesztő, Ben Smith mellett, aki közleményében hangsúlyozta: az amerikaiaknak jogukban áll véleményt alkotni az állításokról a megválasztott elnökről, amelyeket Washingtonban a legmagasabb helyeken már rég ismertek. A Buzz Feed egyébként figyelmeztette a közvéleményt, hogy a jelentés nem ellenőrizhető, s nyilvánvaló hibákat tartalmaz.

Kínos helyzetbe került a brit kormány is a dosszié miatt. Steele egy washingtoni konzultációs cég megbízásából kezdett vizsgálódni, a vizsgálatot kezdetben Trump republikánus vetélytársai, később a Clinton-kampány finanszírozta. A hírszerző az információkat olyan kényesnek ítélte, hogy úgy gondolta, az MI6-ot és az FBI-t is tájékoztatnia kell. Hírek szerint a brit kormány engedélyezte, hogy az FBI beszéljen a volt hírszerzővel.

Meglepetésparty Joe Bidennek
Barack Obama búcsúpartit szervezett alelnökének a Fehér Házban. A 74 éves Joe Biden azt hitte, szűkkörű vacsorára hivatalos, de az egész fehérházi stáb köszöntötte. Bidennek 2015-ben meghalt legidősebb fia, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy végül nem indult tavaly az amerikai elnökségért, Hillary Clinton vetélytársaként. Obama és Biden között nyolc éven keresztül nagyon jó, baráti lett a viszony. A január 20-án leköszönő elnök a legmagasabb amerikai kitüntetéssel, Elnöki Szabadság Érdemrenddel ismerte el Biden munkáját. Az elnök méltatása könnyekig meghatotta Bident, aki láthatóan meglepődött a kitüntetésen. Az alelnök a kitüntetést megköszönve Obamának, hangsúlyozta: "Büszke vagyok rá, hogy részese lehettem egy rendkívüli ember utazásának, aki rendkívüli dolgokat vitt véghez".
Szerző

Orbán és Soros viszonyáról írt a Financial Times

Publikálás dátuma
2017.01.13. 20:33
Soros György korábban Orbánákat támogatta. FOTÓ: Mark Wilson/Getty Images
Németh Szilárd Fidesz-alelnök kijelentése, miszerint "el kell takarítani" az "álcivil szervezeteket" az országból, tovább súlyosbította a magyarországi civil társadalom korlátozásával kapcsolatos nyugati aggodalmakat - írta pénteki cikkében a Financial Times című brit gazdasági napilap.

Az írásban felidézték, hogy "mielőtt Európa legkeményvonalasabb bevándorlóellenes kormányfőjévé vált volna", Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanult az oxfordi egyetemen, később pedig a magyar származású amerikai üzletember vásárolt nyomtatókat a Fidesznek, hogy terjeszthessék a röplapjaikat.

Ezek a kellemes emlékek azonban azóta megkoptak, Orbán manapság "sötét, háttérhatalmi" figuraként festi le "egykori pártfogóját", őt téve felelőssé az Európát érintő menekültáradatért - írta a Financial Times. A cikk szerint sokan attól is tartanak, hogy a nem-kormányzati szervezetek (NGO) magyarországi ellenőrzésének szigorítását követően a térség más országaiban is fokozódhat a Soros Alapítványként is emlegetett Nyílt Társadalom Alapítványra (OSF) nehezedő nyomás.

"Minthogy Magyarországon gyenge a liberális parlamenti ellenzék és hanyatlóban van a független média, az NGO-k úgy vélik, hogy gyakran ők Orbán leghatékonyabb kritikusai" - olvasható a beszámolóban. "A világon mindenütt vannak olyan kormányok, amelyek úgy gondolják, egy választást követően véget ér a politika a következő választásig. A demokráciák azonban nem így működnek. Az állampolgárok a választásokat követően is véleményt nyilvánítanak, szerveződnek, és igen, támogatást igényelnek tőlünk és más csoportoktól is" - mondta Chris Stone, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

Szerző

Káosz, balesetek tömege Szlovéniában és Horvátországban

Szlovéniában és Horvátországban pénteken komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés, országszerte több baleset is történt a rendkívüli időjárás miatt.

Szlovéniában leginkább az északi és az északkeleti országrészeken havazott, estig azonban a déli területekre is átterjed a havazás. A meteorológiai intézet szerint 20-30 centiméteres hó is eshet. A hatóságok több helyi utat is lezártak Celje és Maribor környékén. A csúszós járdák miatt néhány óra leforgása alatt emberek tömegét kellett ellátni a kórházakban. Csak Ljubljanában a sürgősségi traumatológián kétszáz sérültet fogadtak töréssel és rándulással. 

Horvátországban a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Isztriára, Észak-Dalmáciára és Likára. Zágráb környékén ennél enyhébb, narancssárga, Kelet-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben.

A rendőrség több autópályaszakaszt is lezárt a forgalom elől. A katasztrófavédelem arra kérte az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

A rendőrség kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel. A horvát meteorológiai szolgálat szerint szombaton és vasárnap mérséklődik a szélsőséges időjárás, de hétfőtől újabb csapadékra és mínusz fokokra lehet számítani.

Szerző