Gyanús árverés a Belvárosban

Jócskán a piaci ár alatt akarja értékesíteni a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) belvárosi, Zrínyi utcai épületét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) - írta a 444. A Four Seasons szálloda mögötti irodaépületet az MNV december 30-án hirdette meg, az internetes árverés szombaton kezdődött, de aznap és vasárnap is félbeszakadt technikai problémák miatt. Az ingatlant 2,778 milliárd forintos kikiáltási áron hirdették meg, de ingatlanpiaci szakértők szerint az épület legalább 6-8 milliárd forintot ér, a licit kedden kora délután 4 milliárd körül járt.

A licithez szükséges 695 millió forintos biztosítékot négyen fizették be eddig: közülük kettőt lehet beazonosítani, azokat, akik eddig aktívak voltak a licitálásban. Az egyik licitálóról azt lehet tudni, hogy Rudolf Györgynének hívják, és egy Perbete Zrt. nevű cég nevében licitál a milliárdos épületre. A Mandiner az esztergomi cégről kiderítette, hogy január 5-én jegyezték be ötmilliós tőkével - vélhetően az árverésre. A másik beazonosítható licitáló a 444 szerint Rózsa Judit, aki Budapest II. kerületében lakik, és több offshore tulajdonú cégben is cégvezető. Emellett két kajmán-szigeteki, egy seychelle-szigeteki, és egy máltai tulajdonú cégnek is ő a képviselője, illetve a résztulajdonosa.

Ugyanakkor a licitálók jó kapcsolatban lehetnek a kormányzattal, hiszen az árverés nyertese a kiírás szerint köteles ingyen bérbe adni az épületet az OGYÉI-nek, ameddig az MNV ki nem költözteti azt. Így a licitálónak csak akkor érheti meg az ingatlan, ha biztos benne, hogy az állam hamarosan kiköltöztet.

Szerző

Colleen Bell búcsút intett - Fotók

Publikálás dátuma
2017.01.18. 06:03
FOTÓ: Molnár Ádám
Miközben az Egyesült Államok január 20-án távozó budapesti nagykövetét Szijjártó Péter javaslatára állami kitüntetésben részesítette az államfő, a külgazdasági és külügyminiszter nem is titkolja: a magyar kormány alig várja Donald Trump beiktatását. Sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány afféle közvetítőként lépne fel Amerika és Oroszország között. A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét adta át Colleen Bell távozó budapesti amerikai nagykövetnek Szijjártó Péter tegnap, Áder János államfő nevében. A külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte: Bell olyan időszakban érkezett Budapestre két évvel ezelőtt, amely nem a kétoldalú politikai együttműködés legjobb korszaka volt, de mára a helyzet nagy mértékben megváltozott, most már lehetőség van arra, hogy hosszú távon tervezzenek és fejlesszék a magyar-amerikai kapcsolatokat. Colleen Bell a kitüntetést átvéve arról beszélt, hogy jelenleg kétségtelenül sok kihívással néz szembe a transzatlanti közösség, ami felhívja a figyelmet, milyen fontos a szövetség és a közös munka.

Az amerikai nagykövet január elején a nagykövetség Facebook-oldalán jelentette be, hogy megbízatása végeztével, január 20-án távozik posztjáról, miután a The New York Times azt írta, hogy több amerikai nagyköveti poszt megüresedik rövid időn belül, még Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-ai beiktatása előtt. Az amerikai napilap azt közölte, hogy az amerikai külügyminisztérium decemberben küldött egy erről szóló táviratot az átmenetet intéző Trump-csapat nevében. A dokumentum szerint a lépés a tengerentúli politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat, akik Obamával jó kapcsolatot ápolnak.

Már csak ezért is érdekes Szijjártó hálálkodása Bellnek, még ha a két évvel ezelőttig folyamatosan romló amerikai-magyar viszony "lehalkításában" Bell kétség kívül szerepet vállalt. A távozó nagykövet ugyanakkor sosem hallgatta el, illetve változtatta meg az amerikai kormány álláspontját a magyarországi folyamatokkal kapcsolatban. Így budapesti hivatali ideje során Bell többször igen éles kritikákat fogalmazott meg a magyar demokrácia erózióját, illetve az Orbán-kormány tevékenységét, az ahhoz kapcsolódó korrupciót illetően, de az Európát fenyegető orosz befolyást is kifogásolta az amerikai adminisztráció. A Fidesz, illetve maga Orbán Viktor talán már csak ezért is üdvözölte melegen Donald Trump elnökké választását, sőt, a magyar kormányfő a NATO-tagállamok vezetői közül egyedüliként foglalt egyértelműen állást Trump mellett az amerikai választási kampányban.

Trump a napokban - megválasztása óta nem először - már jelentős port kavart az eddig Amerika-szövetséges államok, illetve a NATO kritikájával. Érdekes módon egyetlen miniszter, Szijjártó Péter vette védelmébe. A magyar külügyminiszter hétfőn este Brüsszelben azzal állt elő: Trump csak azért nevezte "elavultnak" a NATO-t, mert az nem foglalkozik a terrorizmussal, az pedig vitathatatlan, hogy "erőteljesebben és eredményesebben" kellett volna fellépnie a terrorellenes küzdelemben. "Ha mindezt egy liberális megválasztott amerikai elnök mondta volna, akkor azért szerintem nem kéne meglepődnünk, ha az európai liberális média- és politikai elit most úgy ünnepelné a nyilatkozattevőt, mint akinek a szavai fantasztikusan progresszívek, és európai szempontból mindenképpen jól meg kell őket gondolni" - fogalmazott Szijjártó, aki azt is sietve hozzátette, hogy Közép-Európa mindig vesztett azon, ha a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt egymással, ezért Magyarországnak egyértelműen érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok rendeződése.

Már csak ezért is érdekes, hogy információink szerint az Oroszországgal évek óta egyre szorosabb kapcsolatot szövő Orbán-kormány képviseletében már a jövő héten Moszkvába utazik Szijjártó Péter, hogy találkozzon orosz kollégájával. Szergej Lavrov ugyanakkor nem is kell, hogy ezután sokáig nélkülözze a magyar diplomácia vezetőjét, hiszen egyetlen héttel később, február másodikán ő is Budapestre érkezik Vlagyimir Putyin társaságában. Orbán Viktor kormányfő - mint megírtuk - egyre szorosabb kapcsolatban áll Oroszországgal, hiszen a két éven belüli harmadik találkozó azt jelenti, hogy immár Putyinnal folytat a legsűrűbben kétoldalú tárgyalásokat.

Szerző

Drága lenne hazajönni, az Erzsébet-utalványt elkölteni

Publikálás dátuma
2017.01.18. 06:02
Pápai Gábor rajza.

Csaknem 500 ezer forintot kell fizetnie annak az Ausztráliában élő magyar nyugdíjasnak, aki mindenképpen saját maga szeretné elkölteni az Orbán Viktortól kapott, 10 ezer forint értékű karácsonyi Erzsébet-utalványt. Legalábbis ennyibe kerül a legolcsóbb oda-vissza repülőjegy Sydneyből Budapestre a repjegy.hu nevű portálon, ahol átlagban 6-700 ezer forintért kínálnak a légitársaságok utazást egy főnek a távra. Persze ebben nincs benne sem a szállás, sem az étkezés - bár arra Magyarországon ott az utalvány. Összesítve tehát egy nyugdíjas házaspárnak csak az utazásra több mint egymilliót kellene költenie ahhoz, hogy Ausztráliából hazajöjjön felélni kettőjük 20 ezer forintos ajándékát. Ezért a legideálisabb esetben is nagyjából egy teljes napot kellene utazni, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig több mint 53 óra alatt érnének az ausztráliai magyar nyugdíjasok a Liszt Ferenc repülőtérre, két átszállással. A hazautazást ugyanakkor van idő megtervezni, az utalványok december 31-ig érvényesek.

Ismert, a kormány több mint 300 millió forintnyi karácsonyi utalványt postázott szét a világ más tájain - például Ausztráliában - regisztrált magyar nyugdíjasoknak, összesen 71 országba. Az RTL Híradó derítette ki, hogy a kormányfő tízezer forintos karácsonyi ajándékát a Magyar Posta 52,2 millió forintért küldte szét külföldre, ebből 32 550 küldeményt adtak fel, amelyet átlagosan 1600 forintért kézbesítettek. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormánynak az volt a célja, hogy lakcímtől függetlenül mindenki megkapja az utalványt, annak ellenére, hogy az utalványokat csak Magyarországon belül lehet felhasználni.

Szerző