Trump és Theresa May megerősítette a NATO melletti elkötelezettségét

egerősítette,a NATO melletti elkötelezettségét az amerikai elnök és a brit kormányfő. Donald Trump és Theresa May Washingtonban folytatott tárgyalásokat pénteken a NATO és Oroszország témaköre mellett a terroizmus elleni küzdelemről és a kétoldalú kapcsolatokról. 

A Fehér Házban tartott, mintegy egyórás megbeszélés utáni közös sajtóértekezletén Trump és May mindenekelőtt az atlani szövetség melletti elkötelezettséget emelte ki.  Trump - miután köszöntötte első, legmagasabb rangú külföldi vendégét - leszögezte: "ma az Egyesült Államok megújítja mély kötődését" Nagy-Britanniához. Elmondta, hogy a megbeszélésen a két ország politikai, katonai, pénzügyi és kulturális kapcsolatait vitatták meg. Hangsúlyozta, hogy Washington nemcsak megújítani, hanem elmélyíteni is szeretné viszonyát Londonnal, s a jövőben szoros együttműködésre törekszik az Egyesült Királysággal.

Theresa May bejelentette: II. Erzsébet királynő hivatalos látogatásra hívta meg az amerikai elnököt és a first ladyt, és a meghívást Donald Trump el is fogadta. Hangsúlyozta, hogy országa és az Egyesült Államok egységes a NATO iránti elkötelezettségében, s ezt az elkötelezettséget Donald Trump a találkozón meg is erősítette. May utalt arra, hogy a megbeszéléseken szóba került a terrorizmus, kivált az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem, s fontosnak nevezte, hogy a terroristák ellen a kibertérben is felvegyék a harcot. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság szerint a NATO-t megfelelően fel kell szerelni e kiberháború megvívásához.

Donald Trump beszélt az Oroszországhoz fűződő viszonyról, kifejtve, hogy "ha sikerülne jó viszonyt kialakítani Oroszországgal, azt "Kína pozitívan fogadná". Ugyanakkor a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szombaton folytatandó telefonbeszélgetését és az Oroszország elleni szankciókról kialakított álláspontját firtató kérdésre csak annyit mondott: még túl korai megvitatni a szankciók ügyét.

Theresa May ezzel szemben nagyon határozottan állást foglalt a szankciók fenntartása mellett mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki egyezményben rögzített kötelezettségeket. May fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy van olyan, hogy nem ért egyet Trump elnökkel, de "a különleges viszony azt jelenti, hogy a vita nyílt és őszinte". De leszögezte azt is: az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sok területen egyetért egymással.

A brit kormányfő elhárította azokat a kérdéseket, amelyek az amerikai-mexikói határon építendő falra vonatkoztak, mondván, ez az Egyesül Államok és Mexikó ügye. Trump azonban - aki pénteken reggel hosszas, csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott a mexikói elnökkel - válaszolt a kérdésre, s úgy fogalmazott: "nagyon erőteljes voltam Mexikóval", és hozzátette, hogy kereskedelmi ügyekben Mexikó "többé nem ver péppé bennünket". De leszögezte azt is, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat Mexikóval.

Szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerinte a kínzásos vallatási módszerek hasznosak, de ezt az egész ügyet majd a védelmi miniszterre bízza. Ismeretes, hogy James Mattis védelmi miniszter ellenzi a kínzást.

Szerző
Témák
NATO Trump Theresa

Új szakemberek a vívóknál

Az edzői szerződések lejárta miatt megpályázhatóvá vált több pozíció is a vívó-válogatott élén.

A szövetségi kapitány továbbra is Udvarhelyi Gábor marad, férfi kardban Somlai Bélát azonban Decsi András váltja, míg a nőknél Gárdos Gábor irányít majd. Somlai a továbbiakban a kapitányok munkáját felügyelő szakmai testület elnöke lesz. A női tőr-válogatott vezetőedzőjének Marco Goncalvest nevezték ki, Imre Géza riói olimpiai ezüstérmes pedig a párbajtőr-bizottságot vezeti majd.

Szerző

Óvodai fociprogram

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) grassroots igazgatósága által szervezett programjába 1500 óvoda és több mint harmincezer óvodás korú kisgyermek kapcsolódott be. 

A programban résztvevők minimum heti egy alkalommal játékos futballfoglalkozást tartanak a kicsiknek, valamint évente négyszer Grassroots-fesztiválokon vesznek részt. A program célja az örömszerzés, valamint a futball megszerettetése.

Szerző
Témák
futball MLSZ