Ők és mi

Hagynánk mi magára a kormányfőt, hogy az elreteszelt budai Várkert Bazárban Soros György nagytestű úszkáló ragadozóival tusakodjon; hogy megkésett poszt-marxistaként a történelemből Istent kreáljon, „aki” nevetve mutat fityiszt a liberális politika prófétáinak, mert „amikor már mindenki azt hitte, hogy a globális liberális világrend megváltoztathatatlan, vett egy éles kanyart, és kilépett a kijelölt mederből”. Hagynánk, hogy az új undok elit a nemzetállamok zárt jövőjében fedezze fel nem a nemzet, hanem saját poshadt biztonságát. De nem tehetjük, mert ők azok, akik hosszú árnyékot vetnek a mi holnapunkra. Ők vagy mi? Akarjuk-e magunkon ezt a nyomasztó árnyat? Akarunk-e azok lenni, akikre nem a liberalizmus politikai korrektsége, hanem éppen Orbán illiberális gondolatrendőrsége tesz szájzárat?

Igaza van Orbánnak: ők már túl vannak a maguk „lázadásán”. Hét év alatt felépítették az ő észjárásukból, az ő testükre szabott, az ő ízlésük szerint kikovácsolt modellt, amelynek élén ez az 53. évére kivénhedt szavajárású, zakkant nagypapa áll, aki abban a tévhitben él, hogy ő maga volna a politikai stabilitás, amelynek elvesztése luxus, és ami nem fog bekövetkezni, amíg ő állhat a kormányrúdnál. Csakhogy ez a modell nem „a magyaroké”, csupán az övék.

Elnéztük pénteken a Bazárban szuszogó új elitet, meg a kormányfőhöz törleszkedő ifjú törököket, akik ebédidőben tucatjával kóborolnak egyen öltönyeikben a belvárosi hivatal negyedben, és azt gondoljuk: Orbán elfeledkezett a feje fölött elpergő időről. Mert nemcsak szociális, hanem generációs árkot is látunk. Ki vezeti majd egy nemzedékkel később az országot? Az az ifjú mameluksereg, amelybe vagy besorolsz, vagy mint „az elit által tisztelt” takarítónő, útkaparó, rakodómunkás, culáger, napszámos foglalod el a helyed az ő közös jövőjükben. Tudunk-e a megrohadt Fidesz-nemzedék után egy európai idealista, de nem ideológia-fogoly generációról, amely az európai szuverenisták és unionisták harcában az utóbbiak oldalán áll? Vagy csak olyan húszéveseket látunk, akiknek kezét fásult szüleik és nagyszüleik elengedték, s most Orbán árnyékában, merev tekintettel menekülnek a valóságból.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke – akit nyugati liberalizmus elől futó holland menekültként Orbán a keblére ölelne – a múlt héten azt mondta: Európába visszatért a paranoia politikája. Kilátunk-e legalább résnyire belőle?

2017.02.13 07:10

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző

Több hektáron égett az aljnövényzet Soroksáron

Publikálás dátuma
2019.04.21 17:58
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Ötven tűzoltó fékezte meg a lángokat.
Több hektáron kigyulladt a bokros-fás, bozótos aljnövényzet vasárnap délután Budapest XXIII. kerületében, a tüzet körülhatárolták, senki sem sérült meg - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a lángok Soroksáron a Szamaránszki dűlő, a Vecsési út és a Szérűskert utca által határolt hétvégi házas övezetben csaptak fel. A tűzben elégett két kisebb hétvégi ház és több melléképület is. A tűz által érintett több tízezer négyzetméteres területet tizenegy vízsugárral - tizenkét tűzoltógépjármű és vízszállító járművek segítségével - határolta körül több mint ötven fővárosi tűzoltó, gyáli és a rózsadombi önkéntes tűzoltók együttműködésével. Az oltási munkákat a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
Szerző
Témák
tűzoltó