Ők és mi

Hagynánk mi magára a kormányfőt, hogy az elreteszelt budai Várkert Bazárban Soros György nagytestű úszkáló ragadozóival tusakodjon; hogy megkésett poszt-marxistaként a történelemből Istent kreáljon, „aki” nevetve mutat fityiszt a liberális politika prófétáinak, mert „amikor már mindenki azt hitte, hogy a globális liberális világrend megváltoztathatatlan, vett egy éles kanyart, és kilépett a kijelölt mederből”. Hagynánk, hogy az új undok elit a nemzetállamok zárt jövőjében fedezze fel nem a nemzet, hanem saját poshadt biztonságát. De nem tehetjük, mert ők azok, akik hosszú árnyékot vetnek a mi holnapunkra. Ők vagy mi? Akarjuk-e magunkon ezt a nyomasztó árnyat? Akarunk-e azok lenni, akikre nem a liberalizmus politikai korrektsége, hanem éppen Orbán illiberális gondolatrendőrsége tesz szájzárat?

Igaza van Orbánnak: ők már túl vannak a maguk „lázadásán”. Hét év alatt felépítették az ő észjárásukból, az ő testükre szabott, az ő ízlésük szerint kikovácsolt modellt, amelynek élén ez az 53. évére kivénhedt szavajárású, zakkant nagypapa áll, aki abban a tévhitben él, hogy ő maga volna a politikai stabilitás, amelynek elvesztése luxus, és ami nem fog bekövetkezni, amíg ő állhat a kormányrúdnál. Csakhogy ez a modell nem „a magyaroké”, csupán az övék.

Elnéztük pénteken a Bazárban szuszogó új elitet, meg a kormányfőhöz törleszkedő ifjú törököket, akik ebédidőben tucatjával kóborolnak egyen öltönyeikben a belvárosi hivatal negyedben, és azt gondoljuk: Orbán elfeledkezett a feje fölött elpergő időről. Mert nemcsak szociális, hanem generációs árkot is látunk. Ki vezeti majd egy nemzedékkel később az országot? Az az ifjú mameluksereg, amelybe vagy besorolsz, vagy mint „az elit által tisztelt” takarítónő, útkaparó, rakodómunkás, culáger, napszámos foglalod el a helyed az ő közös jövőjükben. Tudunk-e a megrohadt Fidesz-nemzedék után egy európai idealista, de nem ideológia-fogoly generációról, amely az európai szuverenisták és unionisták harcában az utóbbiak oldalán áll? Vagy csak olyan húszéveseket látunk, akiknek kezét fásult szüleik és nagyszüleik elengedték, s most Orbán árnyékában, merev tekintettel menekülnek a valóságból.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke – akit nyugati liberalizmus elől futó holland menekültként Orbán a keblére ölelne – a múlt héten azt mondta: Európába visszatért a paranoia politikája. Kilátunk-e legalább résnyire belőle?

2017.02.13 07:10

Puzsérral Ungár Péter sem ért már egyet

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:43

Fotó: Népszava
Abszurd, hogy egy új politikai kultúrát, demokratikus közepet meghirdető politikusnak gondja van azzal, hogy elemzők véleményt mondanak egy politikai versenyről, amelynek ő is részese – szögezte le az Azonnali.hu-n megjelent publicisztikájában Reiner Roland.
Az Integrity Lab alapítója Puzsér Róbert független, de LMP által támogatott főpolgármester-jelöltje minapi Facebook-posztjáról fejtette ki a véleményét. – Önmagában nem lenne hír, hogy egy politikus nem hisz a közvélemény-kutatásoknak: bármilyen nem megfelelőnek gondolt eredményre egyszerű válasz a kutatás hitelességének megkérdőjelezése. (..) Puzsér Róbert csütörtöki posztja mégis minőségileg más szintet képvisel, és most nem is feltétlenül a stílusra gondolok – a tartalmi állításai ugyanis sokkal súlyosabbak, semmint hogy a szóhasználaton akadjunk fönn – írta a politológus. 
Ungár Péter, az Azonnali többségi tulajdonosa és egyben az LMP politikusa a Népszava kérdésére elmondta: egyetért a portálon megjelent véleménnyel. Itt érdemes megemlíteni egy október 18-ai, az LMP-ből kiszivárgott levelet, amelyben Ungár még azt írta párttársainak: az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is. A médiaszemélyiség azt közölte a közösségi-oldalán, hogy „jelzem Závecz Tibornak, ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson.” 
Az ügy előzménye, hogy – mint arról lapunk is beszámolt - „Előválasztás után, előválasztás előtt?” címmel tartott konferenciát szerdán a Republikon Intézet. A Závecz Research ügyvezető igazgatója, közvélemény-kutató szerint a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell.„Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni” – jelentette ki. Puzsér Róbert szerint még el sem kezdődött a kampánya, még be sem mutatta a programját, még egyetlen vita sem zajlott Karácsony Gergely és közte „és Závecz Tibor máris az alávaló hazugságaira hivatkozva zsarolja a közvéleményt”. „Javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság. Nyilvánvaló, hogy velem szemben is van bennük szkepszis, mert félnek az ismeretlentől. Karácsony alkalmatlanságán nem lehet változtatni, a velem szemben táplált fenntartásokon azonban igen. Már ha Závecz Tibor meg a hozzá hasonló közvéleménybefolyásolók ezt engedik. Ha pedig nem, akkor nem lesz előválasztás. Na, ez az ultimátum hogy tetszik?” – tette fel a kérdést. 
Puzsér szavai ellen a konferenciát rendező Republikon Intézet is kiakadt: „Puzsér Róbert egy tartalmában hamis, stílusában teljességgel elfogadhatatlan támadást intézett konferenciánk egy felszólalója, Závecz Tibor ellen, pusztán azért, mert Závecz Tibor utalt azokra a kutatásokra, amelyek Puzsér esélyességét mérik. Puzsér a legrosszabb kormányzati gyakorlatok szellemét idézve a kutatások betiltását követeli a főpolgármester-választás kapcsán”. 
Szerző

Tarlós: Leaszfaltozzák a budapesti földutakat

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:13

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Mintegy 225 kilométer földút van a fővárosban, első körben ennek húsz százalékát burkolják le
Szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak a célra – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Tarlós István kiemelte, hogy támogatásával, a fideszes polgármesterek kezdeményezésére kormányzati finanszírozással indult az útépítési program. Jelenleg Budapesten még 225 kilométer földút van, és a program első fázisában ennek húsz százalékát burkolják le – mondta a főpolgármester. A repülőtéri zajterhelés ügyében megismételte, hogy a Liszt Ferenc-repülőtéren éjszakai – éjfél és hajnali öt óra között – repülészárlatot javasolnak bevezetni.
Szerző