NOlimpia - Durvul az ellenkampány

Bár a kormány egyelőre csak ábrándozik róla, hogy az országban NOlimpia-ellenes közhangulat legyen (a kormányzati sajtó előszeretettel ábrázolja hazaárulókként, bajkeverőkként a budapesti olimpiarendezés ellen mozgósító aktivistákat), az aláírásgyűjtés befutójához közeledve egyre gyakrabban szabadulnak el az indulatok. Két atrocitás is történt: a MoMo aláírásgyűjtő ívét széttépték, egy LMP-s standolót pedig egy borosüveges támadás miatt kórházba kellett vinni.

Az LMP-nek ez már a második konfliktusos esete az aláírásgyűjtés során: szombaton a párt VIII kerületi képviselőjét, Jakabfy Tamást fejelte le egy támadó, szintén standolás közben. A támadó először szóban, majd tettleg is inzultálta a Rákóczi téren aláírást gyűjtő politikust, az ügynek kórházi kezelés lett a következménye. Csütörtökön egy másik LMP-s aktivista, Papp Ágoston élhette át a köztéri agressziót: őt borosüveggel ütötte fejbe egy felindult járókelő a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban úgy, hogy nem is Papp-pal, hanem egy éppen az orra előtt aláíró állampolgárral keveredett előzőleg vitába. A konfliktusra az érintett és a rendőrség eltérően emlékszik.

A Police.hu-n az olvasható: „A vita rendezésében segédkezni akart egy éppen ott aláírást gyűjtő aktivista, akit az 56 éves férfi fejbe ütött a kezében lévő borosüveggel. A sértett ezt követően értesítette a rendőröket, akik a bántalmazót a helyszínen elfogták. A. Jánost előállítása után gyanúsítottként hallgatják ki, elszámoltatása folyamatban van. Ellene súlyos testi sértés bűntett miatt indult büntetőeljárás." Maga a sértett, Papp Ágoston a Népszava kérdésére másképp írta le a történteket. Mint elmondta, éppen egy aláírónak segédkeztek az ív kitöltésében, amikor befutott egy már messziről kiabáló, kötekedő, ittasnak tűnő ember a metrókijáró felől. Az aláíró és az ittas úr között szóváltás alakult ki, az aktivista azonban nem avatkozott közbe, mert a vitatkozók némileg eltávolodtak a standtól. A zajra ugyanakkor előkerültek a BKK forgalomirányítói, akik Papp Ágostont vonták kérdőre a hangoskodás miatt. Beszélgetésük közben odalépett hozzájuk az előbbi ittas polgár, és ötször fejbe vágta az LMP aláírásgyűjtőjét egy borosüveggel úgy, hogy Papp fej- és arcbőre több helyen felszakadt, a járomcsontja pedig eltört. Az aktivista ezután bement a forgalomirányítók fülkéjébe, ahonnan elmondása szerint azzal küldték ki, hogy „összevérezi a helyiséget" - elsősegélyben nem részesítették, és mentőt sem hívtak, a sértett végül maga értesítette a 112-t. A rendőrök bilincsben vitték el a feltételezett elkövetőt, Papp Ágoston pedig végül a János kórházban kapott ellátást, és az orvosi leletek szerint nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy a Momentum Mozgalom egyik aláírásgyűjtő ívét a Blaha Lujza téren széttépte valaki, aki előzőleg obszcén kifejezéseket próbált ráírni a papírra – ez az ügy is feljelentéssel végződött.

2017.02.16 16:37

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22

Titkos információ, mennyiért vett a Honvédség két Airbust

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A kormány nem árulják el a vételárat, mert az minősített adatnak számít. Demeter Márta LMP-s képviselő szerint ez botrány, és pert indít az információért.
Pert indít Demeter Márta, miután a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre se árulta el, mennyiért vette a két Airbus A319-est, amelyeket katonai szállítógépnek neveznek, de egyebek mellett az egyikkel fuvarozták Orbán Viktor miniszterelnököt Izraelbe.  „Nagyon kínos ügy lehet ez Orbánnak na meg Dr. Maróth Gáspárnak is, hogy ennyire titkolják a vételárat: csak viszonyításként, a MI-17es katonai(!) szállítóhelikopterek nagyjavításának pontos összegét anno sikerült leírni úgy mint 4 db: 12.686.896,21 EUR... szóval akkor az hogy nem volt titkos???” – tette fel a kérdést az LMP-s képviselő. Demeter Márta a Facebook-oldalán a Honvédelmi Minisztériumtól kapott választ is közzétette, melyben azt írták, az általa kért információk minősített adatok. A képviselő azt írta: botrány, hogy titkosították a két kormánygép vételárát.
Nemrég lapunk megírta, hogy fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium által nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba. Igaz, a tárca a közérdekű adatkérésére adott válaszában azt nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, milyen tételeket vettek alapul, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. Annyi azonban kiderült: a fogadkozások ellenére egyelőre nem lettek olcsóbbak a kormányzati repülések.
2018.08.17 17:45
Frissítve: 2018.08.17 17:58