Mozgósítanának a kéményseprők - Ne csak "lájkhuszárkodjunk"!

Publikálás dátuma
2017.02.21 14:33
Többször próbálkoztak figyelemfelkeltő akciókkal / Népszava fotó,Tóth Gergő
Fotó: /
Ha nem vállaljuk azt a minimális kockázatot, hogy utcára vonuljunk, netán visszarettenünk attól, hogy szükség esetén sztrájkba lépjünk, semmi nem fog változni. Amennyiben a munkavállalók saját maguk vagy mások érdekeinek képviseletében nem lépnek, az a szakszervezeti mozgalom végét jelenti - írja közleményében a Kéményseprők Országos Szakszervezete. Az érdekképviselet a dokumentumban bejelenti, hogy létrehozzák a hagyományos szakszervezeti struktúrán túlmutató Magyar Munkavállalókért Mozgalmat. 

Fotelforradalmárok és lájkhuszárok nemigen fogják megváltani a világot. Ha nem lépünk ki a komfortzónánkból, s beérjük annyival, hogy csak virtuálisan nyilvánítjuk ki a véleményünket az interneten – gyakran ott is valamilyen fiktív nickname mögé bújva –, megette a fene az egész szakszervezeti mozgalmat - fogalmaznak némiképp keresetlenül.

De még nagyobb baj, hogy a munkavállalók nem csak mások, hanem a saját érdekeik érvényesítése érdekében sem hajlandók mozdulni - jelzik a politológusok által is többször említett társadalmi problémát. Ezt támasztja alá, hogy Magyarországon van legalább 130 ezer óvodai, általános iskolai és középiskola pedagógus, ehhez képest A Tanítanék Mozgalom legutóbbi demonstrációján optimista becslések szerint is legfeljebb kétezren vettek részt. Miközben állítólag több tucatnyi civil szervezet szintén csatlakozott az akcióhoz.(...)

Ha nem vállaljuk azt a minimális kockázatot, hogy érdekeink – netán mások érdekei – képviseletében arcunkat mutatva vonuljunk utcára, esetleg azt a még nagyobb kockázatot, hogy végső esetben sztrájkba lépjünk, semmi nem fog változni. A munkáltató – legyen szó az államról, az önkormányzatokról vagy piaci szereplőkről – ugyanis legfeljebb megrántja a vállát: na és, mi van, ha lájkolnak, ha nyilatkozatokat adnak ki? Semmi. Hát ezért gondoltuk, hogy létrehozzuk a hagyományos szakszervezeti struktúrán túlmutató Magyar Munkavállalókért Mozgalmat. Nemsokára – talán néhány héten belül – kiderül, mennyien csatlakoznak hozzánk, de mi, kéményseprők úgy döntöttünk, addig is mozdulunk.

Mondhatják persze, mit akar ez a maroknyi ember, hiszen ezren sem vagyunk, szakszervezetünk taglétszáma pedig csupán pár száz főre tehető. Mégis azt gondoltuk, tenni kell valamit. Ha többet nem is, de mi legalább felállunk a fotelből, s nem lájkoltunk és nem nyilatkoztunk, hanem személyes jelenlétünkkel fejeztük ki a szolidaritásunkat, ha munkástársaink valahol az utcára vonulnak - írják a dokumentumban.

Szerző
2017.02.21 14:33

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27