Földek haveroknak - Nem lesz bevétele a településeknek

Az MSZP szerint a "kormányzati propagandával ellentétben" a földterületek nagy része nem helyi gazdálkodókhoz került a Földet a gazdáknak programban.

Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdai, kaposvári sajtótájékoztatóján - Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár kimutatásaira hivatkozva - közölte: a területek 70 százaléka került nem helyben élőkhöz, amely azzal járhat, hogy számos településnek nem lesz bevétele a határán található földekből, ugyanakkor a műveléshez szükséges géppark közúti terheléséből adódó költségeket viselnie kell.

A politikus szerint az sem igaz, hogy a privatizáció a külföldiek tulajdonszerzését akadályozta volna meg, mert Somogy megyében például a területek 10 százaléka külföldi kézbe került. Hiányosságok voltak az elővásárlási jogosultak kiértesítésével, közülük sokan már csak azzal szembesültek, hogy az árverési nyerteseket bejegyezték tulajdonosként. Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy a földértékesítésekből országosan 270 milliárd forint bevétel származott. Ebből 100 milliárd forint hitelből származott, azt azonban senki nem ellenőrizte, hogy a vevők a fennmaradó részt honnan teremtették elő.

A Fidesz-kormány tavaly év végén eltörölte a vagyonosodási vizsgálatra irányuló bejelentéseket - jegyezte meg, utalva arra, hogy a pénz forrását ezzel nem is lehetne kideríteni. Az elnökhelyettes a földprivatizáció legnagyobb problémájának nevezte, hogy az államnak többé nincs beleszólása az értékesített földek hasznosításába. "Szerencse, hogy mintegy 200 ezer hektár még megmaradt, így egy következő kormányzatnak lesz némi vidékfejlesztési mozgástere" - közölte.

Gőgös Zoltán a földprivatizáció "széles kontrollját" ígérte a 2018 utáni időszakra. Indoklása szerint elfogadhatatlan, hogy "állami vagyont pénzmosásra használjanak". Hozzátette, az MSZP "dolgozik azon", miként lehetne adószabályokon változtatni, hogy a településeknek hasznuk legyen a határukban található földekből.

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke veszélyesnek nevezte az agrár-felsőoktatás átalakításáról szóló, tavaly év végén napvilágra került koncepciót. A kormány egy nagy agráregyetemet akar létrehozni a gödöllői egyetem bázisán. A források felét e központ kapná, a másik felét a többi agrár-felsőoktatási képzőhely. A Kaposvári Egyetem megőrizné önállóságát, de a változás negatívan befolyásolhatja a helyi kutatásfejlesztést - tette hozzá.

Harangozó Gábor arra szólította fel a megye politikusait, álljanak ellen a koncepciónak, amely helyett a szocialisták a közép- és felsőoktatás, továbbá a magánszféra együttműködésén alapuló regionális központok, köztük egy kaposvári kialakítását támogatnák.

Szerző
2017.03.01 17:10

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32