Előfizetés

Bíróság elé állítanák Kim Dzsong Unt

Emberiesség elleni bűncselekmények miatt perelné Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort az ENSZ. A világszervezet egy korábbi észak-koreai vizsgálatának vezetője, az indonéziai Marzuki Darusman azt javasolta, hogy az világszervezet Emberi Jogi Tanácsának napirendre kellene vennie az észak-koreai vezető elleni eljárás megindítását.

Marzuki, aki Genfben, egy emberi jogi fórum margóján beszélt, felvetette, hogy különleges szakértőt kellene megbízni egy független vizsgálat lebonyolításával, hogy megállapítsák Kim Dzsong Un felelősségét. A szakértő azonban attól tart, írta a Reuters, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kína megvétózna bármely kezdeményezést, amely az észak-koreai vezető ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé utalná.

„Kim Dzsong Nam meggyilkolása ébresztő kell hogy legyen a világ számára” – jelentette ki Li Jung Hun, Dél-Korea észak-koreai emberi jogi ügyekben illetékes nagykövete. „Ha Észak-Korea ezt teszi Kim bátyjával, akárcsak korábban a nagybátyjával, elképzelhető, hogy milyen bánásmódban részesül egy elítélt egy észak-koreai börtöntáborban” – figyelmeztetett a nagykövet.

Él a rosztovi remény

Döntetlenre futotta a Manchester United erejéből az Európa-liga negyeddöntőjének odavágóján, José Mourinho csapata 1-1-et játszott a Rosztov vendégeként. 

A vörös ördögök Henrih Mhitarjan találatával jutottak előnyhöz, ám a második játékrészben Aleksandr Bukharov életben tartotta az orosz együttes továbbjutási esélyeit.

Eredmények. APOEL-Anderlecht 0-1, FC Köbenhavn-Ajax 2-1, Rosztov-Manchester United 1-1. A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.

Hengerelt a Pick Szeged

Kiváló teljesítménnyel, bravúros és nagyon értékes 30-24-es győzelmet aratott a MOL-Pick Szeged a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában a német Rhein-Neckar Löwen otthonában.

Bár az első találatot a németek szerezték, ez volt az utolsó alkalom, hogy vezettek a találkozón, Juan Carlos Pastor együttese ettől kezdve uralta a meccset, elsősorban fegyelmezett védekezésének és a kapuban José Manuel Sierra hatalmas bravúrjainak köszönhetően. A szünetben két góllal vezettek a magyarok, akik tíz perccel a vége előtt nyolcra növelték a különbséget (18-26). Ebből az előnyből hat megmaradt a meccs végéig, a szegediek óriási meglepetést okoztak, és a harmadik helynél egész biztosan nem végeznek hátrébb a csoportban. A Löwen első is lehetett volna, ha győz, de erre ezúttal nem volt esélye.

„Minden szempontból jobb volt a Szeged – ismerte el Nikolai Jacobsen, a hazaiak szakvezetője. – A védekezésünk elfogadhatatlan volt, de gólt is többet kellett volna szereznünk.”

„Német csapat otthonában mindig nehéz nyerni, nekünk ez kiváló csapatmunkával sikerült – jelentette ki Pastor. – Taktikusan küzdöttünk, Sierra csodálatosan védett.”

A szegediek végső helyezése a címvédő Kielce és a Breszt szombati egymás elleni találkozójának eredményétől függ: ha győz a Kielce, akkor a Szeged harmadik, döntetlen esetén negyedik, amennyiben a Breszt bizonyul jobbnak, akkor marad második.

A szerdai játénap másik mérkőzésén a Telekom Veszprémmel egy csoportban szereplő Flensburg 31-26-ra nyert a Császár Gábort is foglalkoztató Schaffausen ellen, és a tabellán egy pontra megközelítette a magyar bajnokot. A két együttes egymással találkozik a záró körben, a veszprémiek megőrzik a harmadik helyüket, ha nem kapnak ki hazai pályán a német együttestől.