Putyinék új szövetségesi hálózatot építenek

Publikálás dátuma
2017.03.11. 06:32
FOTÓ: Getty Images
Erősödik az az új szövetségesi rendszer, amit az egyre nagyobb nemzetközi elszigeteltségbe került orosz államfő, Vlagyimir Putyin épít maga köré. Moszkva látványosan tömörítette a nemzetközi porondon imidzsgondokkal küszködő vezetőket és szokványosnak nem mondható új szövetséget kezdett kialakítani, azonos érdekszférába terelve olyan ősellenségeket, mint Recep Tayyip Erdogan török államfő és Bassár el-Aszad szíriai elnök, valamint az iráni vezetés.

A tavalyi orosz-török kiegyezés óta, amely feloldotta az orosz vadászbombázó törökök általi lelövése okozta diplomáciai feszültséget, Ankara gyakorlatilag feladta a harcot Aszad ellen, sőt, már azt sem kifogásolta, hogy a Törökország által támogatott szíriai lázadó erők átadjanak egy települést a kormányerőknek. Nyilván, Ankara engedékenységét is elsősorban a kényszer táplálja, hiszen Erdogan viszonya korábbi szövetségeseivel, az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal, diktatórikus intézkedései és a tavaly júliusi puccskísérlet utáni tisztogatás miatt ugyanúgy megromlott, mint Moszkva és a nyugat viszonya.

E partnerség tegnap Moszkvában tovább erősödött az orosz-török kormányközi tanács hatodik ülésével. A moszkvai török delegáció tagja volt Erdogan elnök és Binali Yildirim kormányfő egyaránt. Az orosz államfő beszámolója szerint a miniszterelnökök a gazdasági kapcsolatok "teljes körű" helyreállításáról folytattak megbeszélést, előtérbe helyezve a Déli Áramlat és az akkuyui atomerőmű építését, de az egyeztetések egyik központi témája a szíriai háború és rendezés kérdése volt. Putyin úgy fogalmazott, hogy "bizalmon alapuló és hatékony" párbeszéd alakult ki a két ország védelmi tárcái és titkosszolgálatai között a világ súlyos válságai, elsősorban a szíriai krízis megoldásának ügyében. Az eddigi egyezmények alapján elsősorban az orosz gazdasági-energetikai-stratégiai érdekek érvényesülnek Putyin és Erdogan egymásra találásában. Hogy mit nyer Ankara, amelynek ugyancsak vannak stratégiai érdekeltségei Szíriában, az még a nyilvánosság előtt nem körvonalazódik.

Csütörtökön Benjamin Netanjahu volt a Kreml vendége. Az izraeli kormányfő azóta vonta szorosabbra a szálakat Moszkvával, amióta megromlott viszonya az Obama-adminisztrációval.

Szerző

Meghalt a híres Madison megye hídjai c. könyv írója

Publikálás dátuma
2017.03.10. 22:08
A regényből készült színdarab díszletképe - Fotó: Walter McBride/Getty Images
Hetvenhét éves korában meghalt Robert James Waller, a Madison megye hídjai című nagysikerű romantikus regény írója. Waller a texasi Fredericksburgben lévő otthonában hunyt el péntek hajnalban. Az író csontvelődaganatban szenvedett - olvasható az InfoRádió honlapján. 

Waller 1992-ben 11 nap alatt írta meg nagysikerű regényét egy rövid, keserédes szerelmi viszonyról egy iowai háziasszony és a National Geographic magazin hidakat fényképező fotósa között. A regényből 1995-ben Clint Eastwood rendezésében Meryl Streep és Eastwood főszereplésével született A szív hídjai című nagysikerű film, színdarab is készült belőle, és 2014-ben a Broadwayn musicalváltozatát is bemutatták. A könyv, amelyet 40 nyelvre - magyarra is - lefordítottak, 50 millió példányban jelent meg világszerte, és három éven át vezette a The New York Times napilap bestsellerlistáját. A film 182 millió dollárt forgalmazott a mozikban, és addig ismeretlen írót milliomossá tette.

Szerző

Itt élünk - Mein Kampf kötetek a Hollán Ernő utcában

Fodor Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja posztolta a következőket a közösségi portálon: 

Szerző