Tüntetés helyett piknikeztek

Publikálás dátuma
2017.03.16 06:03
A Momentum Mozgalom valóban ünnepelni akart FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /

Március 15-én piknikkel köszöntjük a tavaszt a megszokott felvonulások és tüntetések helyett, ahol kicsik is, nagyok is megtalálhatják a kedvükre való, az alkalomhoz méltó programot. Nem lesz itt semmi különös, csak jól érezzük magunkat március idusán - invitálta a Városligetbe a nagyérdeműt a párttá alakuló Momentum Mozgalom. Nem messze a Vajdahunyad várától színpad, sör nélküli sörpadok, sátrak várták a látogatókat, valamint kokárdák, nemzeti színű és lila-fehér momentumos lobogók. A "rengeteg program" között játszóház, rendhagyó irodalomóra és társasjátékozás is szerepelt. A Facebookon csaknem hatszázan jelezték részvételüket. A kora délután kezdődő monstre (kábé este kilencig tartó) piknik első órájában ennyien nagyjából a helyszínen is megjelentek: túlnyomórészt fiatalok. Az aktivisták a népszavazási kampányból megmaradt lila "nolimpiás" mellényt viseltek, és - el ne felejtsük - a lufik is lilák voltak.

"Hol van Kornél?" - tanácstalankodtak a szervezők a rendezvény elején, hogy aztán rögvest újabb kérdés vegye át az előző helyét. "Hol van Anna?" Kornél kilétét nem sikerült megfejtenünk, Annát azonban kétséget kizáróan beazonosítottuk: a meghívó szerint rá, Orosz Anna elnökségi tagra várt a feladat, hogy elmondja a nyitóbeszédet. Végül ő is megérkezett. Azzal kezdte felszólalását, hogy ezen a napon nem fognak politizálni, és nem tesznek kísérletet arra sem, hogy egyetlen délután alatt újrafonják társadalmunk szövetének elszakadt szálait.

"Összeköt bennünket a közös múlt és a közös emlékezet, de nem szeretnénk központilag szabványosított ünnepséget" - hangsúlyozta az elnökségi tag. Javasolta, engedjük el az aktuálpolitika vegykonyhájában dekára kimért hamis áhítatot, a kötelezőként rögzült rutint. Helyette emlékezzünk együtt: úgy és azokkal, akikkel éppen jólesik. Valahol az agyunk hátsó szegletében azért rögzítsük azt is, hogy 169 évvel ezelőtt egy esős tavaszi napon a márciusi ifjak fektették le az alapjait egy olyan Magyarországnak, amilyet talán még ma is kívánunk gyermekeinknek.

Felszólalása után megkérdeztük Orosz Annától, mi a véleménye azokról, akik a Nemzeti Múzeumnál kifütyülték Orbán Viktort. Úgy vélte: "nem a fütyülésről kell szólnia március 15-nek, azt gondoljuk, március 15-e minden magyarról szól, pártállástól függetlenül". Éppen ezért nagyon szomorúnak tartja, hogy a politika még ezen az ünnepnapon is képes megosztani embereket.

2017.03.16 06:03

Titokban avattak Horthy-szobrot Hajdúböszörményben

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:41

Fotó: Facebook/
Az eseményen felszólalt Kiss Attila fideszes polgármester is.
Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn, az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is – írja a Magyar Narancs. Az eseményről Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldala tudósított, tőle tudhatjuk – illetve a közzétett fotók alapján kiderül –, hogy az avatóünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”. Eltérően a korábbi hasonló eseményekhez, Horthy Miklós szobrának szombati avatását semmiféle tiltakozás nem előzte meg, nem kísérte, de még visszhangja sincs – talán azért, mert a meghívottakon kívül senki nem tudott róla – teszi hozzá a lap.
2018.09.19 18:41

Most Ferencvárosban lakoltattak ki egy családot

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:27

Fotó: Facebook/ A Város Mindenkié
A Város Mindenkié csoport élőlánccal próbálta ezt megakadályozni, de nem jártak sikerrel.
A Ferencvárosi Önkormányzat szerdán elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy párt kiskorú gyermekükkel, abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek – közölte a Város Mindenkié csoport. A közlemény szerint a családot vasárnap szóban tájékoztatták a rendőrök a kilakoltatás időpontjáról, írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor – tették hozzá. Mint írták, a volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.
„Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, a Város Mindenkié szerda reggel élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást – sajnos sikertelenül. A rendőrök egyenként szakították ki a több mint negyven aktivistát egymás karjaiból, eltávolították őket a lakás elől, amelyből aztán a családot kilakoltatták”
–fogalmaztak.
Kitértek arra is, hogy az élőlánc egyik résztvevőjét a kilakoltatás során az önkormányzat által odarendelt egyik költöztető bántalmazta. Úgy tudják, a költöztető ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás. Az AVM aktivistái közül többen „Családok éve” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, később azonban ezeket a rendőrség eltávolította – tették hozzá.
A család jelenleg megfizethető albérletet keres. A közleményben kiemelték, hogy miközben az önkormányzat azzal próbálta igazolni a kilakoltatást, hogy ők „a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben” támogatták a családot, éppen a legfontosabb törvényi kötelezettségének nem tett eleget: a hajléktalanná válás megelőzésének.
„Eközben az önkormányzat egyetlen, a fidesz helyi embereinek átjátszott lakáson tízszer annyit – tízmilliókat – veszít, mint amennyivel a család valaha tartozott. Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban”
– fogalmaztak.

Reagált az önkormányzat

A hírekre szerdán reagált az önkormányzat, közleményükben azt írták: a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16 660 forint lakásdíjért, és bérleti szerződésüket az önkormányzat 2000 és 2008 között tartozás miatt több alkalommal felmondta. Közölték, hogy határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt, hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó. A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott – tették hozzá. H-né 2016-ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1 millió 750 ezer forintos tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. Azt írták, a megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A gyerek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába – olvasható a közleményben.
2018.09.19 18:27
Frissítve: 2018.09.19 18:31