Felejtés és '56

Az 1956-os óriásplakátok a Fidesz legújabb környezet- és tudatszennyező eszközei. Nem tudni, mi szükség van ezekre az évforduló elmúltával, de ha valaki, úgy ők bizonyára elfelejtkeztek '56 igazi hőseiről. A 60-ik évforduló idétlen plakátjain olyan figurák is szerepeltek, akikről a történészek rég bebizonyították, hogy nem voltak hősök. Akikről viszont elfelejtkeztek, azok a korábbi kommunisták, akik felismerték a rendszer bűneit és szembefordultak vele. Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és mások a forradalom igazi arcát adták, s mártíriumot is vállaltak érte. Nem voltak tökéletesek, de nélkülük a pesti srácok sem tették volna, amit tettek.

A sztálinizmus embertelenségére a Petőfi-kör rendezvényeinek értelmiségi résztvevői hívták fel a figyelmet és mozgósították a tömegeket. Nem felejtkezhetünk el Bibó Istvánról, aki az orosz tankok árnyékában is memorandumot fogalmazott az ENSZ-nek – bár a róla elnevezett kollégium egykori tagjai ma a nevét sem merik kiejteni. Nem felejtkezhetünk el Donáth Ferencről, Mérei Ferencről, Eörsi Istvánról, Kopácsi Sándorról, Tildy Zoltánról, Vásárhelyi Mikósról, Jánosi Ferencről, mindazokról, akik hosszú börtönnel fizettek a kommunizmus, az orosz megszállók elleni bátor fellépésükért. Fideszes urak! Vajon ti tényleg elfelejtkeztetek róluk, vagy csak megint átírjátok a történelmet?

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38