Korrupcióinfó - Patyomkin-üzemekre folyik el a pénz

Az LMP társelnöke szerint a gazdaságfejlesztésre szánt uniós források alibiberuházásokra folynak el, a pénzek zömét olyan üzemekre adják, amelyek soha nem lesznek versenyképesek. 

Hadházy Ákos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kisteleki példákkal támasztotta alá állítását, amelyekre összesen 1,5 milliárd forintnyi uniós támogatás jutott. Szerinte az ottani ipari parkban üresen álló csarnokok a magyar gazdaság jelenét és jövőjét szemléltetik. Kifejtette: a létesítményben lévő tizennégy üzemből tizenkettőben semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik. 

A "Patyomkin-üzemek" már 2014-ben hivatalosan elkészültek, azok támogatásait a kormány ki is fizette, Hadházy Ákos azonban hangot adott azon feltételezésének, mintha azok központi utasításra készültek volna, szükségtelenül.

Kistelek határában is létesült egy logisztikai centrum 450 millió forintos uniós forrás felhasználásával, ahová még rendes út sem vezet, ez a telephely is teljesen üres. A centrumnak az átrakodás helyszínéül kellene szolgálnia vasúti szállításról közútira, Kistelekre azonban nem ér el a vasút - jegyezte meg. A településen egy mintakertészet is támogatáshoz jutott, amelynek telephelye szintén üres - folytatta. 

A képviselő kérdésre a reklámadó kormányoldal által tervezett változtatásáról azt mondta: azt még módosításokkal sem tartják támogathatónak. Bírálta, hogy az előterjesztés egy januári változtatást "foltozgatna" kifogásolva, hogy egyik napról a másikra változtatnának adótörvényeken, holott azoknak szerinte 10-20 évig kellene állandónak lenniük.

Szerző
2017.03.29 14:22

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48