CEU - Balázs Péter: csak Magyarország veszíthet

Publikálás dátuma
2017.03.29 17:35
Balázs Péter a Bibó díj átadásán FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Várjuk ki a végét - reagált higgadtan a CEU ellehetetlenítését szolgáló törvénytervezetre lapunknak Balázs Péter. A volt külügyminiszter, a CEU oktatója azt mondta: az a benyomása, hogy nem a CEU szétverése a cél, hanem kifejezetten Soros György, s minden intézmény, illetve szervezet a célpontja a kormányzati hadjáratnak, amely a lényegi politikai problémákról igyekszik elterelni a figyelmet Magyarországon. 

Balázs Péter szerint ez egy igazi választási kampány, 2018 tavaszáig kizárólag ezzel tölti majd fel a nyilvánosságot a kabinet, s ennek részeként támadt, támadna rá a CEU-ra is. "Ugyanakkor ez egy teljesen ésszerűtlen lépés a kormány részéről, hiszen egy új frontot nyit egy olyan vélt ellenfél ellen, amely nemhogy soha nem támadta, sokkal inkább támogatta őt és Magyarország fejlődését" - fogalmazott az egyetemi tanár.

Balázs Péter szerint a CEU nem csupán több ezer, jól felkészült, értékes szakemberrel gyarapítja évről évre az országot, de ez az intézmény az, amely emeli hazánk fényét világszerte, hiszen a nemzetközi rangsorokban is jó helyen szereplő CEU-ra számos külföldi diák jár, így Budapestre érkezve, itt élve belekóstolnak a magyar kultúrába is.

"Ezek az emberek aztán épp a CEU miatt, s révén viszik Magyarország jó hírét a világban" - fejtette ki, kiemelve: ha semmi mást, ezt mindenképpen mérlegelhetné a kabinet. Balázs Péter szerint ugyanakkor a CEU magas színvonalon, épp a hazai felsőoktatást segítve napi szinten működik együtt más magyar egyetemekkel, miközben számos kormányzati szereplő tanult, vagy épp oktat is ebben az intézményben.

A CEU a nemzetközi és hazai tudományos vérkeringés egyik motorja, konferenciáira Nobel-díjas professzorok, komoly szaktekintélyek is ellátogatnak, akik most egy újabb, épp a magyar tudomány szabadságát érintő csapásról szereznek majd tudomást, s ez bizony súlyosan érinti majd Magyarország megítélését. "Ez az intézmény, ha itteni működését ellehetetlenítik, vagy megkeserítik, bármikor el tud költözni más közép-európai városba, de 25 év munkája ideköti, ezért maradt, maradni akar. Magyarországnak sokkal drágább lenne egy ilyen költözés, ezzel az egésszel csak Magyarország veszíthet".

Szerző
2017.03.29 17:35

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48