Betiltotta egy önkormányzat a szerencsejátékokat

Publikálás dátuma
2017.03.30. 19:27
Illusztráció: Thinkstock
A fogadóirodák kivételével teljesen betiltják májustól szerencsejátékok szervezését Pozsonyban - erről fogadott el kötelező érvényű rendeletet a szlovák főváros önkormányzati képviselő-testülete csütörtökön.

A szerencsejátékok tilalmát bevezető rendeletről az idén februárban egyszer már szavaztak a pozsonyi városatyák, de a képviselő-testület akkor - az előzetes várakozásokkal ellentétben - a szükséges kétharmados támogatás hiányában nem fogadta el a javaslatot. A rendeletet a javaslat elutasításával elégedetlen pozsonyi főpolgármester, Ivo Nesrovnal márciusban ismét a városatyák elé terjesztette, s azt most 27 igen szavazattal, egy nem voks ellenében, két tartózkodás mellett jóváhagyta a testület.

A rendelet, amelynek alapján - a fogadóirodák kivételével - a város egész területén tilos lesz a játéktermek üzemeltetése, májusban lép hatályba, az érvényes engedéllyel rendelkező üzemeltetőkre pedig engedélyük lejárta után lesz érvényes. A szerencsejáték-szervezők érdekvédelmi szövetsége még a döntés meghozatala előtt jelezte: a szigorítás jóváhagyása esetén bíróságon támadja meg az önkormányzat döntését.

A teljes körű tiltást bevezető rendelet a városrészek polgármestereinek indítványára, a lakosság által támogatott kezdeményezés alapján került a városatyák elé, azt petíciójában a megközelítőleg félmilliós Pozsony mintegy százezer lakosa támogatta. Az indítványt az előterjesztők azzal indokolták, hogy a hazárd jelenléte "már túllépte az elviselhetőség határát" a városban. Pozsonyban jelenleg csaknem kétszázötven játékterem működik, a város ebből származó közvetlen adóbevétele évi hárommillió eurót tesz ki.

A pozsonyi önkormányzat által most jóváhagyott szerencsejáték-tilalom illeszkedik ahhoz a szlovák parlament által tavaly jóváhagyott szigorításhoz, amely 2019-től a játéktermekbe száműzi a játékgépeket, valamint idén januártól megtiltotta a hazárdjátékokban való részvételt az állami segélyben részesülőknek, és egyidejűleg csökkentette a hazárdjátékok betiltását célzó petíciók érvényességi küszöbét.

Szerző

Összeütközött két repülőgép (fotók)

A szingapúri Changi repülőtéren a felszálláshoz guruló Scoot Boeing 787-9 szárnya ütközött neki az éppen az Emirates Airbus A380 szárnyvégének - írja az Airportal.

A helyszíni fotók tanúsága szerint a baleset következtében a 9V-OJA lajstromjelű Dreamliner bal szárnyának tetejét szinte felszántotta az A6-EUB lajstromjelű A380-as wingtip fence szárnyvége.

A szingapúri low-cost légitársaság 787-ese komoly sérüléseket szenvedett, az Emirates óriásgépében csak kisebb károk keletkeztek.

Mindkét járatot törölték és az utasokat más gépekkel szállították a célállomásukra. A hatóságok vizsgálatot indítottak a felelősség megállapítása érdekében - írja a portál.

Szerző

Putyin találkozna Trumppal

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész lenne találkozni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal az északi sarkköri országok finnországi csúcstalálkozóján.

Putyin ezt a finn államfő felvetésére jelentette ki csütörtökön Arhangelszkben, a sarkvidéki területek fejlesztéséről megrendezett nemzetközi tanácskozáson. Sauli Niinistö a fórumon kérdésre válaszolva azt mondta, hogy megtiszteltetés lenne számára az első orosz-amerikai csúcs házigazdájának lenni, amire az orosz vezető azt válaszolta, hogy kész lenne részt venni egy ilyen találkozón. Korábbi jelentések szerint Putyin és Trump a G20-csoport július 7-8-án megrendezendő hamburgi csúcsán is találkozhat. Finnország májusban veszi át két évre az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét.

Szerző