"Ne írd alá, János!" - Ezrek tüntettek a CEU védelmében

Publikálás dátuma
2017.04.04 23:09
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Fotó: /
"Persze, nagyon fontos és súlyos dolog, hogy az Egyesült Államok, a német államfő, tudósok sokasága, meg még a fél világ kiáll a CEU mellett. Csakhogy nem tőlük kell várni a megoldást. Nekünk, magunknak kell megvédenünk az egyetemet és a magyar felsőoktatás szabadságát" - magyarázta egy egyetemista srác, Fazakas Mátyás, miért érezte azt, hogy ott a helye kedd délután, nem sokkal a nagy vitát kiváltó törvénymódosítás után a CEU védelmében összehívott élőláncban. A tüntetésen készült fotókért és az élő közvetítésekért kattintson ide!

"Sza-bad or-szág, szabad egyetem!" - hangzott fel közben a már régről ismert rigmus, és a skandáláshoz rögtön csatlakoztak az újonnan érkezők. Az egyetem épületének is otthont adó háztömb körül gyorsan nyúló élőláncban felsorakozókon szinte kivétel nélkül ott volt a kitűző a mára szimbolikussá vált felirattal: #istandwithCeu - vagyis a CEU-val vagyok. Néhányan uniós zászlóval érkeztek, sokan pedig "VETO"-feliratú táblát tartottak a kezükben, Áder János államfőnek üzenve ezzel, hogy még véletlenül se írja alá a CEU-t lehetetlen helyzetbe sodró törvénymódosítást. Egy fiatal lány így biztatta erre az államfőt: "HAJRÁDER!"

Nem sokkal délután öt óra után már több ezren álltak a háztömb körül, vagyis "a független, önszerveződő, magyar és nem magyar hallgatókat, oktatókat és támogatókat" tömörítő Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoportnak két nap alatt kétszer sikerült tömegtüntetést szerveznie. Ahogy a vasárnapi tízezres megmozdulás erőt sugárzott, úgy a keddi is, ha hangulatában nem is minden pillanatban, méretével feltétlenül.

"Hogy ez az erő hátrálásra készteti-e kormányt" - kérdezett vissza Gulyás Balázs, aki a netadós tömegdemonstrációk szervezésével már rutinra tett szert a kabinet megszorongatásában. "Én abban bízok, hogy a hazai és a nemzetközi tiltakozások hatására az államfőben lesz tartás, nem írja alá a törvényt és elküldi azt az Alkotmánybíróságnak, amely megmutatja, tud még független, tisztességes döntést hozni". A tömegben megjelent több közszereplő és politikus is, mások mellett Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője, a CEU volt vezérigazgatója, aki még csak "megjósolni" sem tudta, mi lesz a CEU-ügy vége, továbbá ott volt, Molnár Gyula MSZP-elnök, aki a kormány "öncélú, értelmetlen háborúskodásáról" úgy vélekedett: "Ebbe bele lehet bukni."

Beszédek is elhangzottak, a felszólalók élesen bírálták a kormányt, a törvényt megszavazó képviselőket. László Luca, a CEU első éves hallgatója többek között arról beszélt, felháborítja, hogy az ország jelenlegi vezetésének a civil szervezetek, az oktatási jogok, az emberi jogok és a háború elől menekülő emberek a legfőbb ellenségei. A beszédek közben felváltva skandálta az olykor kifejezetten felbőszültnek tetsző tömeg: "Semmit rólunk nélkülünk"; "Ne írd alá, János!"; "Vétózz János". A színpad közelében egy lány táblát emelt a magasba, amelyre angolul azt írta: "Diplomát akartam, de most már demokráciát akarok". A rendezvény szpíkere végül a miniszterelnöknek és az államfőnek címzett rövid üzenetekkel zárta a megmozdulást: "Orbán Stop", "Ne írd alá, János, vétózd meg, János".

Noha a demonstrációt hivatalosan berekesztették a Nádor utcánál, sokan úgy döntöttek, hogy a parlamenthez vonulnak többek között azért, hogy kitűzzék az épületre az uniós zászlót. A kivezényelt rendőrökkel kisebb dulakodás is kialakult, de utána komolyabb atrocitás nem történt. Közben rövid idő alatt kétezresre duzzadt a főleg diákokból álló tömeg, és zúgott, hogy "demokráciát", "szabad ország, szabad egyetem", "ruszkik, haza", "Orbán, takarodj!", "Elkúrtad!", "Börtönbe!", "Ne írd alá, János!" Noha a rendőrök nem engedték közvetlenül a Parlamenthez a tüntetőket, az uniós zászló végül csak kikerült az Országházra: Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő lógatott ki egyet az épületből. Amikor egy pillanatra elcsendesedett a tömeg, a politikus jól hallhatóan azt kiabálta: "Szabadságot Magyarországnak!" Valaki arra biztatta a jelenlévőket, hogy ha Áder János köztársasági elnök mégis aláírja az inkriminált törvényt, szervezzenek százezres tüntetést, és addig maradjanak a Kossuth téren, amíg vissza nem vonják a jogszabályt. A tér fölött köröző rendőrségi helikoptert látva egy fiatal férfi gúnyosan mutatott a magasba: "Megjött Rogán!"

Fél nyolc után a demonstrálók lassan elkezdték elhagyni a Kossuth teret, ám a tiltakozó megmozdulások ezzel nem végleg értek véget. Az egyik szónok, úgy tudjuk, a tiltakozó akcióiról ismert aktivista, Büki Zoltán ugyanis bejelentette: szerda reggel nyolctól kétóránként lezárnak majd egy budapesti hidat.

2017.04.04 23:09
Frissítve: 2017.04.04 23:23

A csoportkörért játszik a Vidi Budapesten

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Az álmok kapujába lépett a magyar bajnok Vidi FC, amely a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező rájátszásában szerda este fogadja az AEK Athént.
Korábban nem látott „díszletek” jelentek meg a Groupama Arénában. 
A pályát már kedden is szegélyező reklámtáblákat a legtöbb magyar futballszurkoló legfeljebb a televíziós közvetítésekből ismerheti, a BL hivatalos szponzorai ugyanis legutóbb 2009 nyarán, a Debrecen csoportkörös szerepléssel végződő menetelésének idején vették körbe hazai stadion gyepszőnyegét. Ezen kívül az Üllői úti létesítmény első emeleti sajtóteremben is kékre cserélték a Ferencváros hazai mérkőzései során megszokott zöld sajtófalat, melyen ezúttal ott virított az elitliga világszerte ismert logója és valamennyi támogatója is. Szemlátomást jóleső érzéssel pillantott erre a táblára a MOL Vidi FC edzője, Marko Nikolic és csapatkapitánya, Juhász Roland, amikor megérkezett a görög aranyérmes elleni első, hazai összecsapást felvezető sajtótájékoztatóra.
„Büszke vagyok rá, hogy itt ülhetünk egy ilyen háttér előtt, arra, hogy BL-mérkőzést tudtunk Magyarországra hozni. Volt egy futballálmunk a nyáron, melyben nagyon erősen hittünk, s szerettük volna, ha minél tovább tart. Most, hogy itt vagyunk a rájátszásban, bízom abban, hogy még nem ért véget az álmunk. Szeretnénk ebben a sorozatban szerepelni az ősszel is – kezdte mondandóját a szerb tréner, aki visszautalt a korábbi ellenfelekre, az előzetesen esélyesebbnek vélt Ludogorets és a Malmö búcsúztatására is. – Ha csak az UEFA-együtthatókat nézzük, az AEK a mostani párharc favoritja, amely egy remek csapat, ám mindez az első fordulót leszámítva ez az eddigiekre is igaz volt, mégis itt vagyunk. A kezdés előtt mindkét csapatnak 50-50 százalék esélyt adok, ám abban biztosak lehetnek, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy a BL-ben szerepelhessünk a továbbiakban is.” 
A magyar bajnokcsapatból 35 évesen is kiemelkedő, manapság is kiváló formának örvendő Juhász Roland számára aligha szokatlan a BL-t övező miliő, a korábbi 95-szörös válogatott futballista ugyanis korábban a belga Anderlecht játékosaként már megtapasztalhatta, milyen a legjobbak között szerepelni.
„Sokat dolgoztunk azért, hogy itt legyünk, büszke vagyok a csapatra, arra, hogy a tavalyi hibáinkból tudtunk tanulni és mind a bajnokságban, mind az európai kupasorozatban előreléptünk – jelentette ki Juhász. A legnagyobb lépés kapujában vagyunk, hiszen ez már a rájátszás, ennek ellenére az öltözőből nem érzek semmilyen nyomást. Sokkal inkább azt látom, hogy mindenki egyre éhesebb a sikerre.”
Nikolic és Juhász is kiemelte a szurkolók szerepét a 21 órakor kezdődő találkozó (tv: M4 Sport) kapcsán, egyúttal mindkét megszólaló reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy – habár a Vidinek nem a Groupama Aréna a klasszikus értelemben vett hazai pályája – megtelnek a lelátók. Nos, ehhez igencsak bele kell húzni a drukkereknek, érdeklődésünkre ugyanis a keddi adatok alapján 8000 eladott jegyről számolt be a fehérvári klub sajtófőnöke.
Bár jövő kedden, Görögországban lesz még egy visszavágó, kijelenthető: a Vidi már szerdán nagy lépést tehet az álmok felé.

Változások a Vidi programjában

Az NB I 6. fordulójában az Újpestet fogadta volna Felcsúton a címvédő fehérvári csapat, amely azonban kérvényezte a találkozó elhalasztását. A kérvényt a Magyar Labdarúgó Szövetség elfogadta és engedélyezte, a szervezet később dönt a pótlás időpontjáról. Módosul a fehérváriak programja a 7. játéknapon is, az FTC elleni, fővárosi rangadót ugyanis szeptember 1., szombat helyett egy nappal később, 18 órai kezdettel játsszák.

2018.08.21 21:00
Frissítve: 2018.08.21 21:29

Gasly váltja Ricciardót

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:06

Fotó: AFP/ Florent Gooden
A Red Bull-istálló bejelentette, hogy jövőre Pierre Gasly lesz Max Verstappen csapattársa. A francia pilóta a Renault-hoz szerződő Daniel Ricciardót váltja az osztrákoknál.
A 22 éves francia pilóta tavaly került be a Forma-1 vérkeringésébe a Toro Rosso pilótájaként, előtte 2013-ban Formula Renault 2.0 bajnok lett, majd versenyzett a World Series Formula Renault 3.5-ben, a GP2-ben és 2015 óta a Red Bull tartalékpilótájaként is dolgozik.
Gasly mellett Carlos Sainz Jr. volt a Red Bull jelöltje, de a spanyol versenyzett már egy csapatban Verstappennel, akivel nem igazán szívelték egymást. Sainz a McLarennél lesz Fernando Alonso utódja. Gasly jelenleg a vb-pontverseny 13. helyén áll 26 ponttal, Bahreinben negyedik, Monte-Carlóban hatodik, a Magyar Nagydíjon hetedik lett.
Szerző
Témák
Forma-1
2018.08.21 19:06