CEU - A becsődölt Egri fociklubot vitte a Momentumot beelőző pártvezető

Publikálás dátuma
2017.04.06 16:20
Illusztráció. Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Különféle kis pártok, bedőlt cégek és az Egri fociklub sikkasztási perekben végződött csődje színesíti a kilencvenes évek óta politizáló, a közelmúltig a nagykovácsi képviselő-testületben dolgozó Kósa Sándor politikai pályafutását. Ő az, akinek pártja a jelek szerint megelőzte a megelőzte a lex CEU miatti népszavazási kezdeményezéssel a Momentum Mozgalmat.

A CEU-ügyben ismétlődhet meg a vasárnapi bezárás körüli népszavazási vircsaft? Mint emlékezetes, akkor egy Fidesz-közeli, kopasz férfiak által kísért néni „ütötte el” a szocialista pártot attól, hogy népszavazást kezdeményezhessen a vasárnapi boltzár miatt. Mindez most azért vetődött fel: meglehet, egy rejtélyes, ismeretlen párt hirtelen bevágott a népszavazási ügyekben meglehetősen jártas Momentum Mozgalom elé, amely a lex CEU-ról kérdezné az embereket. (A Momentum – Orbán újabb megválasztását ellehetetlenítve – azt is megkérdezné a választóktól, egyetértenek-e azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott.)

A népszavazási ügyekben meglehetősen jártas Momentum szerdán jelentett be, hogy referendumot kezdeményezne: egyrészt a CEU-ról, másrészt arról kérdezné az embereket, egyetértenek-e azzal, ne lehessen bárkit is kettőnél többször miniszterelnöknek választani. Csakhogy a semmiből előbukkant a Demokrata Párt. A párt vezetője, Kósa Sándor lapunknak azt mondta, a népszavazási kezdeményezését április 4.-én, kedd este kilenc órakor küldte el elektronikusan a választási bizottsághoz. A kérdése így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2017/04/04-én hozott "lex-CEU" nemzeti felsőoktatásról szóló trv CCIV. módosítását a kormány visszavonja?” A 444.hu közben arról írt: a Demokrata Párt az Országos Sajtószolgálaton keresztül közölte, hogy április 4-én már benyújtotta népszavazási kezdeményezését, s a közleményt az MTI annak ellenére is lehozta, hogy a Momentum népszavazási kezdeményezéséről egy szót sem közölt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Demokratikus Koalíció szerdán nyújtott be az ügyben népszavazási kérdést, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?"

A tavaly februári "kopaszbalhé" után, márciusban eltörölték az elsőbbségi szabályt, azaz egyszerre többen is benyújthatnak azonos tárgyban népszavazási kezdeményezést. Ezután a kezdeményezőknek össze kell gyűjteniük legalább 200 ezer aláírást, s akinek ez előbb sikerül, annak javaslatát fogadhatja be a Nemzeti Választási Bizottság. (NVB). Ezt követően már nem lehet újabb kérdést feltenni ugyanabban a témában. Így annak nincs jelentősége, hogy a Momentum vagy Kósa Sándor nyújtott-e be elsőként kérdést a NAIH-hoz, legfeljebb egymás aláírásgyűjtésének az eredményét ronthatja le a két, párhuzamosan futó aláírás-gyűjtési kampány. Kérdés csak az, hogy a NAIH hitelesíti-e a Momentum aláírásgyűjtését is. (Kósa Sándorét csütörtök délelőtt már hitelesítette.)

A parlamenti szavazás után láttam, hogy a CEU mindenkit arra kért, hogy ne tüntessenek, amit én el is fogadtam. Úgy döntöttem, hogy én így tiltakozok. - magyarázta lapunknak Kósa, miért döntött a népszavazási kezdeményezés mellett. Mint elmondta, a Demokrata Pártot tavaly októberben alapította meg 12 magánszemély és január 20.-án kapták kézhez az erről szóló bírósági határozatot. "Aznap volt Donald Trump beiktatásának a napja, ez jelentett valamit” tette hozzá. Szerinte azóta már minden megyében van szervezetük, Kósa szerint száznál több már most is az aktivistájuk, bár erről a holnapi, petneházi lovardában tartott gyűlésük után tud biztosat mondani.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e bármilyen köze a kormánypárthoz, Kósa Sándor lapunknak azt mondta: „Nem, és már a kérdést is kikérem magamnak.” "Ha végignézi a politikai pályámat kiderül, hogy mindig ugyanazt a centrista vonalat követtem. Soha semmi közöm nem volt a Fideszhez" - szögezte le. "Tradicionális politikuscsalád a miénk" – jelentette ki, s jelezte, hogy az édesapja alapította a 1990-ben "Nemzeti Újjáépítési Pártot", illetve a családtagjai különféle vezetői pozíciókat láttak el, a nagybátyja például az előző rendszerben Téesz elnök volt.

A civilben kiskereskedő Kósa Sándor az évek során számos pártban vett részt. Így az Újbaloldalban alelnök is volt, ebbéli minőségében Kisbéren indította a párt ám sikertelenül. Később az azóta megszűnt Újbaloldal összeállt a Kupa Mihály-féle Centrummal. Ezt követően alapította meg Kósa Sándor 2004-ben a papíron máig működő Zöld Centrumot. Közben Kósa csatlakozott a Schmuck Andor-féle szociáldemokrata párthoz is. Szerinte Schmuck 2012-ben egy "politikusi elitgárdát" keresett magának – magyarázta Kósa, akit a párt Pest megye II. választókörzetében indított, ám nem sikerült bejutnia a Parlamentbe. Sikerült viszont függetlenként a Nagykovácsi önkormányzati választásokon képviselői helyet szereznie, 2006-tól 2014-ig volt képviselő, azért csak addig, mert „a Fidesz keményen összezárt” ellene.

De nem csak a Fidesszel gyűlt meg a baja Kósának: szerinte igaztalanul is perelték őt sikkasztásért az Egri fociklub ügye miatt. A vállalkozó ugyanis korábban az Egri Futball Club Kft. tulajdonosa is volt. Az NB III-ban induló klub az NB II-t is célba vette, de az egyesület feljutás helyett felszámolási eljárásba került. Kósa Sándor ellen pedig sikkasztás miatt per indult. Kósa Sándort a budapesti II. és III. kerületi bíróság első fokon, nem jogerősen "üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette" miatt két év felfüggesztett szabadságvesztésre és 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Kósa szerint az ítéletet azóta hatályon kívül helyezték és most mással szemben folytatnak sikkasztási eljárást. Szerinte az egri futballklub csődjét az okozta, hogy mire ő megérkezett a céghez már lényegében üres volt a kassza. "Kilopták a pénzt" - mondta, nem véletlen, hogy azóta már a sokadik felszámoló bajlódik a céggel.

Kósa Sándor az évek során számos cégben vett részt, ezek cégek zömét mára felszámolták, igaz, sok esetben évekkel Kósa tulajdonlása után. A korábban kiskereskedelemmel, köztük amerikai autók behozatalával foglalkozó Kósa üzleti tervei között szerepel, hogy gatyába rázza az utolsó, még működő vállalkozását, a Delta Customs nevű cégét. A cég Szépvölgyi úti címére van bejegyezve a Demokrata Pártja is. A 7-9 millió forintos adósságot maga előtt görgető vállalkozás ugyanis eddig évente fialt pár millió forintot a tulajdonosának, ám a 2015-ös év már 2,8 milliós veszteséget hozott.

2017.04.06 16:20
Frissítve: 2017.04.06 22:42

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19