Előfizetés

Drágább lesz a balatoni hajózás

Az április 15-én induló balatoni hajózási szezonban 33 hajózási útvonalon 100 forinttal, 15 útvonalon 200 forinttal nőnek a jegyárak, a kompon a járművek tarifája nem változott, de az utasok átkeléséért 100 forinttal többet kell fizetni, mint korábban.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az árakat "a szolgáltatások szükséges és elvárt fejlesztése" érdekében emelik.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Bahart csak a kompon évente 110 millió forintnyi kedvezményt nyújt különböző formában (Bahart-kártya, ingyenes utazás kisgyermekeknek és nyugdíjasoknak, családi és csoportos kedvezmények).
Megjegyezte, hogy két-három éve nem emeltek árat az önkormányzati tulajdonban lévő társaság hajóin és kompjáratán.

Tavaly intenzív fejlesztési stratégiába kezdett a cég a mintegy két évtizedes lemaradásainak behozására, versenyképességének megőrzésére. Jelentős fejlesztéseket hajtottak végre és terveznek az idén is, függetlenül a kormány Bahartot is érintő balatoni programjától - fejtette ki. A cég beruházási kerete tavaly 700 millió forint volt, az idén 800 millió, duplája a korábbi években e célokra fordított összegeknek.

A Bahart a hajózási szempontból kiugróan jónak számító 2016. évben 2,6 milliárd forint nettó árbevétel mellett 140 millió forintos eredményt produkált. Az idei terv ennek a megismétlése, az áremelésből keletkező pluszbevételek nem az eredményt, vagy az osztalékot, hanem a fejlesztési forrásokat fogják növelni - mondta a vezérigazgató.

A már végrehajtott fejlesztések közül kiemelte, hogy a cég "végletesen" elavult vízibuszaiból kettőt eladtak, két hajót 150, illetve 200 millió forintért teljesen felújítottak. Várhatóan az idei főszezonra elkészül a mintegy 150 millió forintos költségből megújuló Kossuth-komp is.

CEU - Orbánék valamivel nem számoltak

A tűzoltási kísérletek "arra utalnak, hogy az ügy nem egészen úgy alakult, ahogyan tervezték" – közölte a CEU-ról a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Diplomáciai tűzoltási próbálkozások címmel megjelent írásban.

A magyar kormány tevékenysége egy már ismert mintázatot követ: "drasztikus szavakkal" azonosítanak egy "külső ellenséget, aki ellen a legnagyobb sietséggel kell valamit tenni", majd "egy törvényt bedobnak a parlamentbe, és a legrövidebb időn belül keresztülverik" a jogalkotási folyamaton nagyobb nyilvános vita és anélkül, hogy felmerülne külső szakértők és az érintettek meghallgatása.

A külföldön is tapasztalható felháborodást pedig annak igazolásaként értékelik, hogy valóban muszáj volt lépni az ügyben – tette hozzá a cikk írója.

A FAZ szerzője szerint a CEU ügyében "valószínűleg nem számoltak azzal, hogy megszólalnak olyan fajsúlyos szereplők, mint az Egyesült Államok és Németország". Szerinte világos, hogy a kormány számára elsősorban nem a CEU, hanem "Orbán Soros elleni kampánya" az igazán fontos.

További részleteket itt talál!

CEU - Berlinbe utazik Ignatieff

Publikálás dátuma
2017.04.06. 17:45
A képen Thomas A. Shannon és Michael Ignatieff
A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff a Fehér Ház, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának és  Kongresszusának magas rangú tisztviselőivel és újságírókkal találkozott az Egyesült Államokban. Az eseményen részt vett: Fiona Hill, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának tagja, európai és orosz ügyekért felelős elnöki tanácsadó; Thomas A. Shannon, politikai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár; Hoyt Yee, eurázsiai és európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes, a közép- és délkelet-európai kapcsolatok felelőse; Karen Donfried, a német Marshall Alapítvány elnöke.

Ignatieff örömmel tapasztalta, hogy milyen mértékben támogatja a CEU tanszabadságának védelmét az Egyesült Államok Kormányzata és Kongresszusa. Az Egyesült Államok Kormányzatának és  Kongresszusának számos tagja fejezte ki felé aggodalmát az új magyar felsőoktatási törvény magyar-amerikai kapcsolatokra gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban.

Ignatieff hétfőn Berlinbe utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét a német politikusokkal, egyetemi vezetőkkel, alapítványokkal és a médiával. Németország szövetségi elnökétől, Frank-Walter Steinmeiertől, a német szövetségi kancellári hivataltól, és az Európai Parlament Európai Néppártjának vezetőjétől kapott támogatás inspiráló volt a CEU közössége számára. Visszaérkezése után Ignatieff tájékoztatja az egyetem közösségét és a sajtót utazása eredményeiről.