Tiborcz-szál a fonyódi szállodai bizniszben is - Fotók

Publikálás dátuma
2017.04.08 10:48
Forrás: magyarfutball.hu
Fotó: /
Alig két hónapja alapították azt a sportegyesületet, amely szemet vetett a két hektáros, fonyódi focipályára: nem azért, hogy utánpótlást neveljenek ott, hanem hogy szállodát építsenek a gyönyörű panorámával rendelkező területen. Az egyesület képviselője több szállal is kapcsolódik a keszthelyi kikötőt viharos körülmények között megvásárló céghez, amely – miként akkoriban az Átlátszó feltárta – az adásvételkor Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és üzlettársaihoz kötődött... A fő képre kattintva galéria nyílik. FOTÓK: Boda András

A fonyódi hegyen lévő, remek adottságú futballpálya megvásárlását tervező Pelso Polgári SE-t képviselő Kovács Ferenc 2014-ben és 2015-ben tulajdonosa, ügyvezetője volt a hévízi Phoenix Charter Hajózási Kft.-nek, utóbbi pozícióban Lukács Krisztián váltotta. A hévízi jogász a Magyar Narancs információja szerint az egyik ügyvezető volt abban a Nyugati-mendence Kikötőfejlesztő Kft.-ben, mely 2014-ben nagy port felvert ügyletként megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt a Balatoni Hajózási Zrt.-től. Sőt, tulajdonosként, a Phoenix Charteren keresztül is részt vett a bizniszben. (Az ügyről szombat reggel az Index is írt.)

A kikötőt megvásárló céget Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez kötötték, mivel a kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft. volt, amely pedig Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt – írta meg akkoriban az Átlátszó. Az új vállalkozás egyik ügyvezetője ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltség Elios Innovatív Zrt.-ben is vezető tisztségviselő volt. Péter Zsolt ma a hévízi Phoenix Charter Kft egyik tulajdonosa az Opten céginformációs rendszer szerint, a cég pedig részvényese a Keszthelyi Yachtkikötő Üzemeltető Zrt.-nek, amelynek a fonyódi futballpályára ajánlatot tevő sportegyesület képviselője, Kovács Ferenc a vezérigazgatója. De egy másik Kovácshoz köthető társaság, a keszthelyi székhelyű Dunántúli Vidékfejlesztési Kft. is részvényes, akárcsak a fideszes parlamenti képviselő, Bánki Erik-közeli, sándorfalvai Aquaplus Kft.

– A keszthelyi kikötő a tulajdonosváltás óta nagyon felkapott lett az új elit körében, még egy jól menő éttermet is áttelepítettek oda Balatonboglárról – tájékoztatott keszthelyi informátorunk.

Tiborcz István és Mészáros Lőrinc Keszthelyen már megvetették a lábukat, most pedig a déli part következhet. A keszthelyi Molnár Tibor – az Együtt regionális politikai igazgatója, keszthelyi választókerületi elnöke, aki lapunk segítségére is volt a Fonyódig érő hévízi-keszthelyi szálak kibogozásában – néhány hónapja azt kérdezte internetes blogjában: „Keszthely lesz a királyi család üdülővárosa?” Az apropóját ennek az Átlátszó azon információja adta, miszerint két patinás keszthelyi szálloda, a Balaton és a Hullám is (miután a környezetük uniós támogatásból megújult) „kormányfőközeli kezekbe” kerülhetett…

A fonyódi képviselő-testület egyik független tagja pedig azt a költői kérdést tette fel lapunknak nyilatkozva: „Ha valóban ilyen magas körök állnak a fonyódi ügylet mögött is, akkor azt miért kell titkolni, miért nem büszkélkedik inkább vele a fideszes polgármester, hiszen ez esetben legalább abban biztosak lehetnénk, hogy lesz pénz a szállodaépítésre?...”

Csütörtök este egyébként lakossági fórumot hívott össze Hidvégi József fonyódi polgármester (Fidesz-KDNP) annak kapcsán, hogy aláírásgyűjtés indult a helybéliek körében a futballpálya eladása ellen. A képviselő-testület a tervek szerint a jövő hét elején dönt az ingatlan adásvételéről.

Szerző
2017.04.08 10:48

Bűnözőkkel próbálja összemosni a Fidesz a rabszolgatörvény ellen tiltakozókat

Publikálás dátuma
2018.12.15 18:44

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A nagyobbik kormánypárt állítja, bűnözői körök is részesei a demonstrációknak.
A Fidesz szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy bűnözői körök is részesei "a bevándorláspárti Soros-hálózat által szervezett utcai zavargásoknak". Ezt szombaton közölték a távirati irodával. Úgy fogalmaztak,  
"a Budapest utcáin randalírozó agresszív és erőszakos vandálok"
között már több bűnözőt azonosított a rendőrség. Köztük drogost, autótolvajokat, lopás, garázdaság, rongálás miatt elítélteket. 
A Fidesz közleményéhez érdemes hozzátenni: figyelemre méltó, hogy egyrészt zavargásokat említenek a szövegben, másrészt a több ezer résztvevő közül mindössze 11 olyan embert állított elő a rendőrség, akik büntetett előéletűek. A rendőrség közlése szerint egyébként jelenleg senki sincs őrizetben. Azt pedig már az unalomig elismételte a Fidesz, hogy a tüntetéseket a Soros-hálózat szervezi, tehát az, hogy a mostani közleményükben is ezt írják, nem újdonság.
Ugyanakkor arról nem beszélnek, és az nem zavarja a Fideszt, hogy jogvédő szervezetek szerint jogsértő módszereket alkalmazott a rendőrség az utóbbi napok tüntetésein. Például a csütörtöki demonstráción felszólítás nélkül vetettek be könnygázt többször is. Minimum furcsa, hogy csütörtök éjszaka úgy igazoltattak tüntetőket, hogy kamerába mondatták a nevüket. Arról pedig, hogy egy elfogott fiatalt fenyegettek a rendőrök, hangfelvétel árulkodik. Sőt, Pintér Sándor belügyminiszter szerint olyan támadás érte a rendőröket, amelynek mértékére és intenzitására a közelmúltban nem volt példa. 
A Fidesz korábbi megnyilatkozásaiban nevezte már keresztényelleneseknek a tüntetőket, akik nem tisztelik a magyar emberek döntését és nem tisztelik a kis Jézust.
2018.12.15 18:44
Frissítve: 2018.12.15 20:14

Vasárnapra újabb vonulós tüntetés szerveződik

Publikálás dátuma
2018.12.15 18:12

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A menet ezúttal a Hősök teréről indul, beszédek az Alkotmány utca végén felállított színpadon lesznek.
Boldog karácsonyt, Miniszternök Úr! címmel szerveződik a rabszolgatörvény elleni újabb, a jogszabály elfogadása óta immár negyedik tüntetés. A résztvevők az esemény Facebook-oldala szerint 
15 órakor indulnak a Hősök teréről, és az Andrássy út-Oktogon-Teréz körút- Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon haladva vonulnak.
 A tüntetésen mások mellett az a Donáth Anna mond majd beszédet, aki a Momentum alelnöke, és akit a csütörtöki demonstrációról elvittek a rendőrök a Kossuth térről.
Nemcsak a rabszolgatörvény, hanem az úgynevezett közigazgatási bíróságok felállítása ellen is tiltakoznak a tüntetők. A szervezők emlékeztetnek arra, hogy a rabszolgatörvény elfogadása mellett szerdán "ugyanezen az ülésen megszavazták a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének végét jelentő közigazgatási különbíróságok létrehozását". Eddig 5400 ember jelezte a részvételét, hogy ott lesz a vonuláson. A Momentum a tüntetés előtt a Lendvay utcai Fidesz-székháznál gyülekezik, onnan csatlakoznak a demonstrációhoz, az eddigi visszajelzések alapján több mint 800 fővel.
Pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség bejelentette: felhívják tagságukat és valamennyi magyar munkavállalót, hogy érdekvédelmi szervezetük zászlajával, molinójával csatlakozzanak a vasárnapi tüntetéshez. Az eddigi tüntetéseken megjelenő ellenzéki pártok is jelezték, hogy mozgósítják szimpatizánsaikat. 
A szervezők a demonstráció felhívásában külön kérik a résztvevőket, hogy békében tiltakozzanak. A korábbi tüntetések ugyanis mindig a rendőrökkel történő kisebb összecsapásokkal értek véget. E mellett Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője hívta fel arra a figyelmet , hogy értesülései szerint Fideszhez köthető szélsőjobboldali figurák" jelennek meg a vasárnapi tüntetésen és próbálnak meg feszültséget és a botrányt kelteni. A Fidesz egyébként már megpróbálta összemosni a tüntetőket a bűnözőkkel arra alapozva, hogy a szerdai, a csütörtöki és a pénteki tiltakozás után összesen 11 büntetett előéletű embert állított elő a rendőrség.
A BKK közleménye szerint a tüntetés miatt közlekedési korlátozásokra kell számítani vasárnap 15 órától 18 óráig a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér között, változhat több villamos, busz és troli közlekedése.
2018.12.15 18:12
Frissítve: 2018.12.15 20:03