Nem közénk való a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.04.11 07:35
Frank Engel FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT
Fotó: /
Az EU-s támogatások megvonását tartaná a legjobb eszköznek az Orbán rendszer szankcionálására Frank Engel luxemburgi európai parlamenti képviselő, aki ugyanannak a pártcsaládnak a tagja, mint a magyar kormánypárt.

- Milyen a hangulat az Európai Néppárt parlamenti frakciójában?

- Feszült. A tagok jelentős részének elege van a Fideszből. A Fidesz kormányzása mindennek ellentmond, amiben a Néppárt hitt és hisz.

- Ez az Ön véleménye, vagy az egész pártcsoporté?

- Ez mindenki számára világos. Az egyetlen probléma, hogy milyen ítéletet hozzunk. Rendkívül nehéz elküldeni valakit, akit egyszer már beengedtünk a sorainkba. Én lennék a legboldogabb, ha sikerülne megszabadulni tőlük, mert maguktól nem mennek el. Ha a Fidesz elmenne, azt jelentené, hogy rájött: rossz pártcsaládot választott. Kétlem, hogy bárhol szívesen fogadnák őket, de ez legyen az ő problémájuk.

- Milyen eszközei vannak a Néppártnak a magyar tagpárt megregulázására?

- Először is világossá kell tennünk a Fidesz számára, hogy nem közénk valók. Én legalábbis ezt a véleményt fogom képviselni. De a folyamat elején tartunk. Ki kell találnunk, hogyan kezeljük a helyzetet. Viszonylag gyorsan kell cselekednünk, mert a dolgok hamar elfelejtődnek, és akkor minden marad a régiben. Meggyőződésem, hogy kezdeményezni kell az ún. 7. cikkely szerinti szankciós eljárást Magyarország ellen. Az eljárás végén nem a szavazati jogok felfüggesztését, hanem a közösségi támogatások megvonását tartanám a helyes döntésnek. Ha az évi több mint 4 milliárd eurónyi forrástól megfosztanánk a Fideszt, összeomlana a rendszerük.

Frank Engel FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

Frank Engel FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

- Az önök pártcsaládja úgy döntött, hogy megvárja az Európai Bizottság értékelését a CEU törvényről, és csak utána határoz a következő lépésekről. Mi lesz, ha szerdán Junckerék azt mondják: nem találtak fogást a jogszabályon?

- Ez benne van a pakliban. A törvénymódosítás szövege önmagában nem botrányos. Sokkal felháborítóbbnak tartom a civil szervezetekről készülő törvényt. Csakhogy látni kell az összefüggéseket: az egészre azért volt szükség, hogy bezárhassák a CEU-t. Emlékszünk, az Európai Bizottság néhányszor már meghátrálásra kényszerítette Orbánékat. De ezek apróbb ügyek voltak és a testület tisztán jogi szempontok alapján ítélt. Itt az ideje, hogy a Bizottság előbújjon a paragrafusok mögül, és politikai értékelést adjon a Fidesz kormányzati tevékenységéről, amely szerintem sérti az unió alapértékeit. Néppárti kollégáimmal elhatároztuk: függetlenül attól, hogy mit dönt a Bizottság, végigvisszük ezt az ügyet. Évek óta közelről látom, mit művel a Fidesz, és a helyzet nem javult, hanem romlott. Elég volt.

- Az Európai Parlament is kezdeményezheti a 7. cikkely szerinti eljárást, nem kell feltétlenül a Bizottságra várniuk.

- Ez is a lehetőségek között van. Magam is javasolni fogom a frakciónak. Nem szeretnék többé szolidaritást vállalni a Fideszszel. Minden eszközt be kell vetnünk ebben a harcban, ami nem lesz könnyű. Lehet, hogy az eljárás megindításához és a szankciók kiszabásához szükséges többséget sohasem fogjuk elérni. De meg kell próbálni.

2017.04.11 07:35

Magyarországot bírálta a spanyol külügyminiszter, bekérették a nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:36
Josep Borell
Fotó: AFP/ MARCEL ANTONISSE / ANP
A KKM közölte, hogy Josep Borell egy nyilvános fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot.
Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozata miatt – írja az MTI. Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta, hogy kedden Josep Borell, a „szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást” intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon. Megjegyezte: lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, azonban ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, ráadásul úgy – tette hozzá –, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni. Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter ezen a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is. Magyar Levente leszögezte: Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők. Érthető – tette hozzá –, hogy az Orbán–Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, és szinte minden kormány valamilyen módon reflektál a magyar politikára, de „ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni”. Az államtitkár jelezte azt is: Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják a spanyol külügyminisztert Budapestre.
2018.09.19 15:36
Frissítve: 2018.09.19 15:36

Az orosz Gérard Depardieu már török is lenne, nyilatkozta észak-koreai útja végén

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:32

Fotó: Getty Images/ Gareth Cattermole
Nem elégszik meg orosz és algériai állampolgárságával Gérard Depardieu - a francia színész most még egy török dokumentumot is beszerezne. Mindezt az után nyilatkozta, hogy Kim Dzsong Unnal találkozott.
A nemrég még Észak-Koreában tartózkodó színész útlevélhalmozó terveiről Phenjanban beszélt egy török lapnak szeptember 17-én - írja az Euronews.
"Októberben látogatok Törökországba és akkor beszélni fogok Erdogannal is"
- idézte a lap a 69 éves Depardieu-t, aki barátaival járt Kim Dzsong Un-nál.
Depardieu évekkel ezelőtt visszaadta francia állampolgárságát. Az ellen tiltakozott ezzel, hogy az állam komolyabb anyagi felelősségvállalást vár el a tehetősektől, mint a szegényebb állampolgároktól. Ekkor kapta meg az orosz állampolgárságot - Vlagyimir Putyinnal állítólag kifejezetten jó viszonyt ápol. Az orosz állampolgárságon kívül azonban egy algériai útlevele is van még.
2018.09.19 14:32