Visszavágásra készülnek a magyar klubok

Ma mindkét magyar együttes lejátssza második mérkőzését a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Nem vitás: nehezebb dolga az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatának lehet, hiszen a fővárosiak az első mérkőzés 30-25-ös veresége után vívnák ki a budapesti négyes döntőben való részvétel jogát.

„Nehéz feladat vár ránk, de ez nem ijeszt meg minket” – mondta el a visszavágó előtt Kovacsics Anikó, a zöldek kétszeres BL-győztes irányítója.

Elképzelhető, hogy a Ferencváros sérüléssel bajlódó csapatkapitánya, Szucsánszki Zita nélkül lesz kénytelen kiállni, ami azonban bizonyos: a házigazda számíthat közönsége támogatására, hiszen a lelátókra már napokkal ezelőtt minden jegy elkelt (azaz közel 5400 néző fogja biztatni a kedvenceket).

A Győri Audi ETO KC számára az idegenbeli vereség (32-31) ellenére is várhatóan könnyed ujjgyakorlat lesz a francia Metz búcsúztatása, amellyel Hársfalvi Júliáék tavalyhoz hasonlóan kvalifikálnák magukat a sorozat végjátékába. „A szezon ezen időszakában természetesen a fáradtság is közrejátszik, de ez nem akadálya annak, hogy felpörgessük magunkat a hétvégére. Nagyon fontos mérkőzés következik, amit mindannyian várunk és teljes koncentráltsággal készülünk rá” – közölte a győriek balszélsője.

A szombati program: FTC–CSM Bucuresti 17.00 (Tv.: Sport1), Larvik–Buducnost 17.00, Vardar Szkopje–Midtjylland 17.30, Győr–Metz 19.00 (Tv.: Sport1).

Szerző

Arra a 90 percre, a pályán aligha lesz barátság

Erős túlzás volna azt állítani, hogy a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójának mai rangadóján, a Ferencváros és a Vasas Üllői úti mérkőzésén a bajnokság két legjobb formában lévő együttese feszül egymásnak, az viszont biztos, hogy a továbbiakra való tekintettel kulcsfontosságú 90 perc következik. A Vasas trénere, Michael Oenning mindenesetre úgy véli: a fővárosi klubok pillanatnyi formaingadozásból nem szabad kiindulni.

Noha többen más bejelentésre számítottak, Kubatov Gábor, az FTC elnöke a klub csütörtöki sajtótájékoztatóján újfent megerősítette pozíciójában a zöld-fehérekkel tavaly kupát és bajnokságot nyerő, a jelenlegi idényben viszont kevésbé sikeres Thomas Dollt. A tréner további szerepvállalásával kapcsolatos kérdőjelek leginkább az utóbbi hetek pontvesztései után, a Budapest Honvéd elleni vereséget, a DVTK elleni egy-egy döntetlent és a szerdai, paksi kudarcot követően kezdtek el sokasodni Doll körül, a klubelnök azonban ismét támogatásáról biztosította a németet.

Áttérve a fővárosi rangadóra, annak felvezetésében nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelen évadban eddig lejátszott két Vasas elleni bajnoki egyikén sem sikerült nyerni a 4. pozícióban szerénykedő címvédőnek, ráadásul a Groupama Arénába látogató angyalföldi sportklub egy hete a listavezető Videoton felcsúti „albérletében” megszakította vereségsorozatát. Azóta viszont kedden megint pont nélkül maradt a Vasas, amely annak ellenére is őrzi a végelszámolásnál nemzetközi szereplést érő 3. helyét, hogy a csapat tavaszi teljesítménye elmarad az ősszel mutatott produktumtól.

„Szoros mérkőzésre számítok, a Groupama Arénában azért nem általános dolog, hogy győzzön az ellenfél; függetlenül attól, hogy nekünk már sikerült. Nem érdemes vélt vagy valós formaingadozás által elvakítani magunkat” – ezt a Vasast felkészítő Michael Oenning nyilatkozta a Népszavának, aki lapunk érdeklődésére a honfitársához fűződő viszonyáról is beszélt. „Nem az első alkalom, hogy egymás ellen játszunk, így már nem annyira különleges a dolog. Az viszont nem titok, hogy jó viszonyt ápolok Doll-lal. Szeretek a Ferencváros ellen játszani, a két csapat egymás elleni mérkőzései pedig már ettől is érdekesek.”

A budapesti mérkőzés mellett a forduló másik „élesnek” ígérkező összecsapásán az ezredfordulót követő első években többször az élen végző Debrecen és a magyar labdarúgás egyik legsikeresebb egyesülete, az MTK Budapest ezúttal nem az éllovasok „ügyeibe” szólna bele, hiszen a párharc manapság inkább kiesési rangadó. A gyengélkedő csapatok számára a döntetlen nem sokat érne a „veszélyzónából” egyre hatékonyabban menekülő DVTK közelsége miatt érzékelhető fenyegetettségben.

Ellenben akár már egy remivel is tízre duzzadna a szerdán a Ferencvárost 3-1-re legyőző Paks veretlenségi szériája. Az újabb mérföldkő eléréséért a 2. helyezett Budapest Honvéd otthonában kellene helytállni a Tolnaiaknak; ott, ahol a bajnokság első fázisában, még augusztusban 3-1-es vereséget szenvedtek. Azonban lehet, hogy a másik véglet, egy esetleges Honvéd-siker is kevés lehet az előzéshez. Ha csakis az előzményekből indulunk ki, a listavezető Videoton a következő játéknapot is elsőként várhatja majd, hiszen a székesfehérváriak az aktuális ellenlábassal, a Mezőkövesddel szemben pályaválasztóként eddig lejátszott találkozóikat kivétel nélkül megnyerték.

Persze, a labdarúgásban sem minden feltétlenül fekete vagy fehér, a sportág magyar változata pedig már korábban is többször produkált meglepő eredményeket. Ami azonban biztosan látszik: jó kapcsolat ide vagy oda, Doll és Oenning között 90 perc erejéig biztosan szünetel a barátság.

A 27. forduló programja

Újpest–Gyirmót 18.00

Szusza Ferenc Stadion

Videoton–Mezőkövesd 18.00

Felcsút, Panco Aréna

Honvéd–Paks 18.00

Bozsik-stadion

Haladás–DVTK 18.00

Sopron, Városi Stadion

Debrecen–MTK 18.00

Debrecen, Nagyerdei Stadion (Tv.: M4 Sport)

FTC–Vasas 20.30

Groupama Aréna (Tv.: M4 Sport)

Az állás:

1. Videoton 26 14 6 6 51-22 48 pont

2. Honvéd 26 14 5 7 39-25 47

3. Vasas 26 12 5 9 41-30 41

4. FTC 26 10 9 7 41-34 39

5. Paks 26 9 11 6 32-28 38

6. Haladás 26 10 6 10 32-34 36

7. Újpest 26 8 11 7 39-39 35

8. M.kövesd 26 9 7 10 29-37 34

9. Debrecen 26 8 6 12 30-35 30

10. MTK 26 7 9 10 20-28 30

11. DVTK 26 8 4 14 32-49 28

12. Gyirmót 26 4 7 15 13-38 19

Szerző

Gyászversek adnak értelmet a halálnak

Publikálás dátuma
2017.04.15. 07:47

Először is egy késre lesz szükségünk, ha el szeretnénk olvasni Peer Krisztián 42 című könyvét. Peer tizenöt éve nem jelentkezett verseskötettel, a napokban megjelent szövegek a tavaly 25 évesen elhunyt barátnője, a díszlettervező Mocsár Zsófia halálát dolgozzák fel. A gyászkötetben az egyik oldalon a halál előtti versek, a felvágatlan oldalakon pedig a tragédia utáni versek találhatók (a későbbiekben: előtte és utána versek). Ahhoz azonban, hogy utóbbiakhoz, a legbensőbb terekhez hozzáférjünk, hogy megismerjük, mit is teremtett a gyász, meg kell sebezni a tárgyat.

A hirtelen halál ugyan azt eredményezi, hogy a másik hiányként, emlékként van jelen, nyomai a lejárt bérlet és a halála után ültetett fa, de korántsem tűnik el: a párbeszéd nemcsak hogy folyamatos, hanem sokkal erősebb az utána versekben.

Az előtte versekben főként a költői szerep és az alkotás válsága tematizálódik, az írás aktusa, az apával való azonosulás lehetetlensége, az öregedés és az elmúlt idő kihasználatlansága-kihasználtsága állnak a középpontban. Ahogy ez az egyik versben meg is fogalmazódik: kapuzárási költemények ezek. A kötetnek kettős nehézkedése van: Az olyan részletek súlyát, mint például az “Ó, ha most meghalok, / mennyi minden nem kezdődik majd el. / Félbe semmi sem marad.” (40) teljesen megváltoztatják a gyászoldalak. Egyrészt ez a személyes válság relativizálódik a felvágatlan oldalak mögötti traumához képest. Másrészt éppen ezért tudjuk, hogy de, most már valami igenis félbe maradna: az életműnek azon része nem születne meg, amely a személyes terápia, a gyászfolyamat szerves része. Így a trauma teremtő állapottá válik. A másik hiánya hétköznapi dolgoktól kezdve a személyes, másik általi beteljesülés lehetetlenségéig megnyilvánul: “A fogad sem lesz befejezve. / Én sem.” (Későn megértett bohóckodás) Lehetőség van azonban egy másfajta beteljesülésre, az alkotóira. A kötet ambivalenciát sugall: egyrészt lelkiismeretfurdalást, hogy a másik halálából profitálni lehet, másrészt kötelességtudatot, hogy az alkotással értelmessé tenni a másik halálát.

Ha már másban nem lehet értelmet találni. Az események esetlegességével és a világ irracionalitásával kapcsolatban is kettős látás érvényesül. “Olyan kényelmes magamat okolni. / Odatolakodni: ne a világgal legyen baj, inkább velem.” (Humorforrás) Az önvád megvéd a kiszámíthatatlan világtól, amelyben azonban mégis minden darab a helyére a kerül. Ennek lenyomata a Visszatekintve című kötetnyitó vers első néhány sora, ami ugyan előtte, számvetővers, mégis a veszteség nem hiábavaló voltával előre is utal: “Dehogynem veszhet el. / Dehogynem baj, hogy elveszett. / Dehogy veszhet el egészen.”

És ami szembe megy a világ esetlegességével és értelmetlenségével, az mégiscsak az alkotó tett, ami itt egybeesik a gyászmunkával. Az özvegy szól című versben a legerőteljesebb annak megvallása, hogy a halálból született ezen versek fele: “Versek, amiknek nem lett volna szabad megszületniük. / Na látod, ez igazi pofon. / Igyekszem hasznosítani.” Mindez az irodalomban hagyományosnak is mondható következtetés levonásával jár. A lírai alanyt felébresztő kutya “nem azt az életet mentette meg, hanem ezt - / mi lenne most, ha akkor átalszom a halálodat.” (Te kezdted) Azaz a halál közeléből nézve minden megváltozik, jelentőssé lesz és nemcsak visszafelé. Hiába megrázóak ezek a versek, a kötetté párolt gyászmunka írásterápiája valóban segítség: “Könnyebb, mióta megértettem, / hogy rajtam túl is volt életed. / Illetve van.”