Nem enged a szorítás - Folytatják a tiltakozók

Publikálás dátuma
2017.04.19 07:00
Gulyás Mártont bilincsbe verik - Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Tegnap ismét a tárgyalóteremben folytatódott az Orbán-rendszer elleni tiltakozás, de az utcai megmozdulások a hét hátralévő részében sem szünetelnek. Közben a progresszív ellenzék saját jövőjét kutatja.

Első fokon 30 ezer forintos bírságot kaptak a Szabadság téri szovjet emlékműre hétfőn festékes lufit hajító aktivisták. A Ligetvédők közt ismertté vált Komáromy Gergő (G Ras) és Kiripolszky Csongor ezzel tiltakozott a magyarországi orosz befolyás erősödése ellen. Az azonnal megjelenő rendőrök garázdaság gyanúja miatt 72 órára őrizetbe vették őket, tegnap pedig a bíróság gyorsított eljárásban már le is zavarta a tárgyalást. Ők megúszták pénzbüntetéssel az esetet, nem úgy, mint a múlt héten összesen 500 óra közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üveget. A tegnapi eljárásban fel sem merült a csoportos garázdaság elkövetése, ezért járhattak jobban, mint Gulyás, akit a Nemzeti Választási Iroda táblájának leszerelése miatt egyszer már próbára bocsátott a bíróság, s így a múlt héten összevontan kapott 300 órányi közmunkát. Az ítélethirdetés óta sem derült ki, vajon ki lehetett a feltételezett harmadik dobáló, akire hivatkozva csoportossá minősítették a garázdaságot.

Elmenekültek az összefogás elől

A mostani ellenzéki pártstruktúrával nem lehet választást nyerni, de nem azért, mert a Fidesz saját képére szabta a választási törvényt, hanem mert az emberek nem hisznek a pártokban, többségük meg sem tudja különböztetni egymástól az Együtt, a Párbeszéd vagy az LMP politikusait. Felkészült, tiszta és erőt mutató személyiségeket kell találni a körzetekben, akikről elhiszik a választók, hogy képesek megverni a mostani kormánypárti vezetőket, azokat, akik a feudalista kényurak mintájára uralkodnak az egész magyar vidéken. Ilyen gondolatok fogalmazódtak meg az Új Egyenlőség csoport Kossuth Klubban rendezett tegnap esti politikusi vitájában, ahol Szigetvári Viktor, az Együtt válaszmányi elnöke mondta ki: hiába várja mindenki a kis pártok összefogását, a 2014-es rémálom miatt elmenekültek a kérdés elől. Alapvetően arra kereste a választ öt közszereplő, miért nem nő meg Orbán ellenzéke. Tóbiás József, az MSZP korábbi elnöke szerint végre ki kell mondani, mit akar a progresszív ellenzék, akkor hinni kezdenek a szavazók is, de amíg a fideszes értékrendszerhez viszonyítják magukat, addig nem lesz áttörés.

Az LMP-s Ungár Péter, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely és a Momentum nevében jelenlévő Orosz Anna nehezen talált válaszokat a támogatás növelésének módjára. Addig jutottak, hogy a múltból teherként a pártoknál maradt személyiségektől meg kell szabadulni, és tenni kell, cselekedni, mert ezt észreveszik a választók, az elméleti üzenetek nem jutnak el hozzájuk. Tóbiás azzal próbálta felrázni a társakat, hogy az orbáni logikával is bajok vannak, különben az utóbbi korszak fontosabb időközi választásait nem az ellenzék nyerte volna meg. El kell hinni, hogy meg lehet verni a Fideszt - hangzott a felhívás, amit a valóban kicsik szomorú félmosollyal nyugtáztak.

Ami biztos: a szinte folyamatossá vált tiltakozó akciók elsődleges célja bebizonyítani az orbáni hatalomnak, hogy felnőtt, megérett egy fiatal nemzedék, amelyiknek más elképzelése van a demokráciáról, a civil szervezetek szerepéről, a szabadságról, mint a Fidesz illiberális demokráciája, amelybe nem fér bele semmilyen más elképzelés a kormány logikája mellé. Alig két hét alatt eddig hét komoly tüntetést szerveztek Budapesten, vidéki városokban és külföldön is voltak demonstrációk, amelyek a hatalomnak üzentek. Nem lankad a lendület, bár az eddigi egyetlen konkrétan is megfogalmazott követelés éppen Gulyás Márton nevéhez köthető, aki mozgalmat indított az arányos és igazságos választási rendszer kiharcolásáért.

Az MSZP tegnap közleményben üdvözölte, hogy „már az utcákon is egy arányosabb választási rendszer kialakítását követelik”, az orbáni választási törvény ugyanis csak a mostani hatalom érdekeit szolgálja, korlátozza a pártok közötti szabad versenyt és így a demokrácia önmegújító képességét. A párt arra is emlékeztetett, hogy tavaly kidolgoztak egy javaslatot az arányos választási rendszerre, ezt a tervet képviselik a parlamentben is, de ha a hatalom nem akar változtatni a törvényen, akkor „a saját választási rendszerében fogjuk leváltani” – hangzik a szocialista üzenet.

Közben tegnap a Magyar Liberális Párt elnöke egy "szándékoltan ironikus" törvényjavaslatot nyújtott be a civil szervezetek érdekében. Fodor Gábor sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: mivel a kormány "hajtóvadászatot" indított a civil szervezetek ellen, ezért indítványában csak annyit változtatott a kabinetnek a civilek elszámoltatását tartalmazó, jelenleg az Országgyűlés előtt lévő javaslatán, hogy a civil szervezetek kifejezést mindenütt a kormány szóra cserélte.

Tiltakozások újabb hete

• Ma 19.00 órakor az orosz nagykövetség előtt találkoznak az Állítsuk meg Moszkvát csoport szervezésében azok, akik szerint túl nagy befolyásra tett szert a putyini hatalom Magyarországon. A békés találkozón a tervek szerint felszólal Gulyás Márton aktivista, Puzsér Róbert publicista, Lányi András író, Antal Nikoletta ligetvédő. A tervek szerint a demonstráció végén az egybegyűltek a Fidesz Lendvay utcai székházához vonulnak, ahol folytatják a tiltakozást.

• Csütörtökön a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság Híd-Piknik néven valójában hídlezárásokat hirdetett meg. Ha megvalósul a tervük, a főváros megbénulhat, hiszen reggel 8 órától éjfélig kétórás csúszásokkal lezárnak 5 átkelési lehetőséget a Dunán.

• Szombatra a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vállalta fel az utcai akció megszervezését. A „Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen „ című rendezvény a párttól megszokott ironikus hangvételű üzenetein azok szórakozhatnak, akik az Oktogonon töltik a délutánt 14.00 és 16.00 óra között.

• Vasárnap a Civil Ellenzéki Kerekasztal szervezésében Rendszerváltó batyubál lesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, délután 14.00 és 17.00 óra között.Szerző
2017.04.19 07:00

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08