Bőrfejű szomszédság, török átok

Publikálás dátuma
2017.04.21 07:04
Illusztráció/Népszava fotó
Fotó: /
Továbbra sem állunk valami fényesen: a magyar társadalom mintegy harmadára jellemző valamilyen fokú antiszemitizmus, ötödére pedig az erőteljes zsidóellenes beállítottság. A Medián felmérése szerint a túlnyomó többség nem szeretné, ha "migránsok" lennének a szomszédai, ennyire erős ellenszenvet csak a bőrfejűekkel szemben táplálnak az emberek.

Aggasztó mértékű fogékonyság mutatkozik a holokausztot tagadó vagy relativizáló nézetekre - számolt be Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója az antiszemita előítéletességet vizsgáló legújabb kutatás eredményéről. A megkérdezettek 24 százaléka szerint ugyanis "a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint azt általában állítják", 18 százaléka pedig úgy vélte, "a szörnyűségek nagy részét a zsidók csak utólag találták ki". Az érem másik oldala: 52 százaléka egyetért azzal, többet kellene tanítani az iskolákban a zsidóüldözésekről, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.

Az ország felnőtt lakosságát reprezentáló Medián-felmérés a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából készült. Az adatok szerint a magyarok európai összehasonlításban még mindig kevésbé elfogadóak, az antiszemitizmus szintje idehaza magasabb, mint számos nyugat-európai országban. Abból a szempontból viszont jóval kedvezőbb a hazai zsidóság helyzete, hogy kevésbé kell fizikai atrocitásoktól tartania.

Magyarországon a középkorúak valamivel nagyobb mértékben zsidóellenesek, mint a fiatalabbak és az idősebbek. Új fejlemény, hogy a jövedelmi csoportok szerint is jelentős különbség mutatható ki: a gazdagok zsidóellenessége csökkent, a szegényeké viszont valamelyest nőtt. A kormányzati propaganda tehát megtette hatását. Arra a kérdésre, hogy kit nem szeretnének a szomszédjukként látni, a válaszadók 83 százaléka a "migránsokat" jelölte meg. Hann szerint érdemes eljátszani a gondolattal, mi történne, ha a tömegkommunikációs eszközöket esetleg jó célok érdekében is használnák. A második leginkább elutasított csoport a bőrfejűeké (80 százalék), aztán az arabok és a cigányok következnek (73-73 százalék). Zsidókat a megkérdezettek 30 százaléka nem látni szívesen a lakókörnyezetében.

A pártpreferenciákat vizsgálva a kutatás készítői a Jobbik szimpatizánsai között találták a legtöbb antiszemitát. Ugyanakkor az adatok ismét cáfolták azt a tévhitet, hogy az antiszemitizmus valamelyik párt vagy politikai oldal jellemzője lenne: a szocialisták és a fideszes válaszadók harmada is az antiszemiták táborába került, míg a jobbikosok közül tízből négy nem.

1944-45 óta a zsidóság Európában nem "életforma-kisebbség". Egy-két kivételtől eltekintve nincs olyan számottevő zsidó közösség, amely öltözködésében, szokásaiban jól körülírható módon különbözik a társadalom többi részétől - jegyezte meg Bodnár Dániel, a TEV kuratóriumi elnöke az adatok ismertetése után tartott fórumon. Nálunk - folytatta - az antiszemitizmus megőrizte a hagyományos, "középosztálybeli" jellegét. Magyarország ilyen szempontból világviszonylatban is unikálisnak számít, az antiszemitizmusnak ez a formája kevés helyen maradt fenn. Közben a magyar lakosság nagy része a történelmi okok miatt nem is találkozik zsidó emberrel, legalábbis nem tud róla - utalt Bodnár arra, hogy a közvélekedést ebben a kérdésben alapvetően nem személyes tapasztalatok alakítják.

Az antiszemitizmus nem vallási vagy származási, hanem döntően "összeesküvés-elméleti" alapon áll - jelentette ki Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője. Azokra, akiknek vannak zsidó ismerősei, sokkal kisebb arányban jellemző az antiszemitizmus - erősített rá Róna Dániel politológus. A Medián kutatási jelentésének társszerzője felhívta a figyelmet a felmérés egy másik megállapítására: az előítéletesség ritkán jár egyedül, az idegenellenesség gyakran ölt alakot az antiszemitizmusban is. Összességében a "másság" elutasítására való hajlam növeli leginkább az antiszemitizmus valószínűségét.

2017.04.21 07:04

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17