Orbán alapos fejmosást kapott az Európai Néppárt vezetőjétől

Publikálás dátuma
2017.04.22. 18:57
Manfred Weber FOTÓ: Facebook
A magyar miniszterelnök számára is vannak határok, amelyeket nem lehet átlépni - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője egy szombati német lapinterjúban, aki a Der Spiegel című hírmagazinnak arról is beszélt, hogy utólagos javításokat kell végrehajtani a magyar felsőoktatási törvényen (lex CEU-n), ha az Európai Bizottság ilyen igénnyel áll elő. 

Azt, hogy Orbán számára is vannak határok, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa arra a felvetésre mondta, hogy míg az EU-ban és az EPP-ben gyorsan egyetértésre lehet jutni, ha Recep Tayyip Erdogan török államfő autokratának minősítéséről van szó, Orbán Viktor magyar kormányfő viszont az uniós tag Magyarországon felszámolja a demokráciát és Horst Seehofer CSU-elnök ennek ellenére hízeleg neki.

Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezheti alku tárgyát - mondta Manfred Weber. Hozzátette, hogy várja az Európai Bizottság értékelését arról, hogy az új magyar felsőoktatási törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal. Amennyiben a bizottság "utólagos javításokat kér, Orbánnak eleget kell tennie" a kérésnek - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire hitelesen tud politizálni a populistákkal szemben, ha tolerálja Orbán Viktort a jobbközép pártokat összefogó EPP-ben, a frakcióvezető kijelentette, hogy "nincs EPP-tagság minden áron". Az április 29-i uniós csúcs előtt tartandó EPP-találkozón "világosan beszélünk majd Orbánnal" - tette hozzá, majd megjegyezte, hogy bár Orbán mindig kipuhatolja a határokat, de "eddig mindig hű maradt a szerződésekhez", megállapodásokhoz, ami a Fidesz EP-képviselőire is vonatkozik.

Velük szemben "más kormányok az EU-ban sajnos másként viselkednek", Romániában a szociáldemokraták gyengítik a korrupció elleni törvényeket, Lengyelországban pedig a kormány "félreállítja" az alkotmánybíróságot.

Arra a kérdésre, igaza lehet-e Timothy Garton Ash brit történésznek, aki az "appeasement" - békéltetés, nyugtatgatás - politikájának követésével vádolja az EPP-t és azt állítja, hogy a párt nem akar lemondani a 12 magyar képviselőről, akik biztosítják számára az egyértelmű többséget az EP-ben, Manferd Weber kijelentette, hogy mindennek "semmi köze az appeasementhez". "Nem nyugtatgatunk minden áron" - fogalmazott, kiemelve, hogy az EPP "nem ismételheti meg a szociáldemokraták hibáját, akik Franciaországtól Hollandiáig a jelentéktelenné válás ellen küzdenek".

Az EPP a politikai közép pártja, "de a demokratikus jobboldalé és a nemzeti patriótáké is", és ezek "olyan irányzatok Európában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mondta Manfred Weber az interjúban, amelyben az EPP és a Fidesz viszonya mellett elsősorban az EU és Törökország kapcsolatáról, valamint a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) kérdezték a frakcióvezetőt.

Szerző

A lengyelek ellen kezdenek a magyarok Varsóban

A házigazda lengyelekkel kezd a magyar férfi válogatott a varsói cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi csapatversenyében.

A szombat délutáni sorsoláson eldőlt, hogy a 16 csapatos mezőnyben a magyarok az első körben a rendezőkkel csapnak össze, és ha nyernek, akkor a német-ukrán párharc továbbjutójával találkoznak. A küzdelmek 11 órakor kezdődnek a Torwar Arénában. A tavalyi, kazanyi Eb csapatversenyében a férfiak helyezetlenül, a nők pedig - akik ezúttal nem indulnak - hetedikként zártak.

Szerző

Berki ezüst-, Dévai bronzérmes a torna Eb-n

Publikálás dátuma
2017.04.22. 18:43
Berki Krisztián FOTÓ: Quinn Rooney/Getty Images
Berki Krisztián lólengésben ezüst-, Dévai Boglárka ugrásban bronzérmes lett a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, szombaton.

A hatszoros Európa-bajnok Berki a selejtező után a döntőben is a 6,2-es kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be. Produkciója ezúttal is remek volt, a zsűritől 15,200 pontot kapott, ezzel aranyérmet nyert volna, de mivel háromtizedes büntetéssel - úgynevezett semleges levonással - sújtották, az így kialakult 14,900 pont csak az ezüsthöz volt elég számára.

A 2012-es londoni olimpia bajnokát azért büntették meg, mert nem kezdte el harminc másodpercen belül a gyakorlatát. Mivel csupán két-három másodperccel lépte túl az előírt időhatárt, Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbezett a döntéssel szemben. A felvételek visszajátszása alapján biztossá vált, hogy az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban. A szervezők magyarázata szerint mindez a televízió-közvetítés miatt történt. A szakvezető az M4 Sportnak elmondta, amennyiben a második óvásukat is elutasítják, további lépéseket tesznek és jogi útra terelik az ügyet.

Az M4 Sportnak Berki úgy nyilatkozott, elégedett a gyakorlatával, örül az újabb éremnek, de szeretett volna nyerni. "Boldog vagyok, mert egy mélypontról jöttem vissza, és újra itt vagyok a dobogón, amire nem sokan képesek" - fogalmazott az UTE tornásza. A büntetéséről elmondta, szokatlanul gyorsan szólították, és csak a gyakorlata végrehajtása után vette észre, hogy három tizedet levontak tőle időtúllépés miatt.

"Ilyen hibát még életemben nem követtem el" - mondta önkritikusan. Berkinek pályafutása során ez a harmadik Európa-bajnoki ezüstérme. Az előző két kontinensviadalon sérülése miatt nem indult, 2013-ban és 2014-ben pedig egyformán másodikként zárt.

A nők ugrásdöntőjében a brit Ellie Downie-t harmadikként szólították, és két gyakorlatának bemutatása után átvette a vezetést. Őt követte a szombathelyi Haladás VSE 17 éves versenyzője, Dévai Boglárka, aki egészen az utolsóként szólított francia Coline Devillard produkciójáig a második volt, végül egy helyet hátracsúszott.

Ezen a szeren magyar tornásznő legutóbb 1998-ban állt dobogón kontinensviadalon. A döntő másik magyar résztvevője, Kovács Zsófia hatodikként zárt.  Dévai pénteken egyéni összetettben 24. lett, míg Kovács ezüstérmet nyert.  A szombati program folytatásában Kovács a felemáskorlát döntőjében is érdekelt volt, de volt egy komoly rontása - leesett a szerről -, így a hatodik lett.

Eredmények:

férfiak:

lólengés:
1. David Beljavszkij (Oroszország) 15,100 pont
2. Berki Krisztián 14,900
3. Harutyun Merdinyan (Örményország) 14,833

talaj:
1. Marian Dragulescu (Románia) 14,500 pont
2. Dmitrij Lankin (Oroszország) 14,466
3. Alexander Shatilov (Izrael) 14,400

gyűrű:
1. Eleftherios Petrounias (Görögország) 15,433 pont
2. Courtney Tulloch (Nagy-Britannia) 15,066
3. Igor Ragyivilov (Ukrajna) 15,033

nők:

ugrás:
1. Coline Devillard (Franciaország) 14,466 pont
2. Ellie Downie (Nagy-Britannia) 14,350 
3. Dévai Boglárka 14,316
...6. Kovács Zsófia 14,199

felemáskorlát:
1. Nina Derwael (Belgium) 14,633
2. Jelena Jeremina (Oroszország) 14,300
3. Ellie Downie (Nagy-Britannia) és
   Elisabeth Seitz (Németország) 14,133
...6. Kovács Zsófia 13,100

Szerző