Előfizetés

Felmelegedés - 140 éves rekord dőlt meg

Publikálás dátuma
2017.04.24. 07:43
Fotó: Thinkstock

Idén márciusban megdőlt egy 140 éves rekord - most először fordult elő, hogy az El Nino hatása nélkül több mint egy fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet a korábbi évek átlagánál - írta a greenfo.hu az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet méréseire hivatkozva. Idén márciusban a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot. Bár ez csak a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet az 1880 és 2017 közötti időszakban, a tavalyi rekord még a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatására jött létre.

Az El Nino ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, akkor eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok. A jelenséget 1950-ben kezdték megfigyelni. Az El Nino eddigi legpusztítóbb időszaka 1997-1998-ban volt, becslések szerint 23 ezer ember halálát okozta. A jelenség miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön.

Az El Nino utáni években általában azt várják a klímakutatók, hogy hűvösebb lesz, ám most nem így lett. Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken - Alaszka és Kanada kivételével - is szokatlanul meleg volt. A szakértők szerint ez egyértelműen a klímaváltozás, nem pedig az El Nino természetes változásának hatása miatt van.

Az előrejelzések szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.

Főkötő és szalmakalap

Publikálás dátuma
2017.04.24. 07:41

A hatalmas amerikai olvasztótégelyben sok minden megtalálható. Míg egyesek számára csillogás és a gazdagság a vonzó, addig egy egész közösség hirdeti a puritánságot és az egyszerűséget. Az amish-ok órája kétszáz évet késik, de lehet, hogy a világ órája siet ugyanennyit.

A kíváncsiság nagy úr, és ha valami különleges és titokzatos, akkor ez fokozottan igaz – mondta a világutazó Kiss Róbert Richard legújabb, izgalmas kalandozásának bevezetőjében a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum utazási klubestjén. Mert Amerikában utazván van úgy, hogy az ember kicsit megcsömörlik New York pörgésétől, vagy Las Vegas csillogásától. Felkerekedik, hogy valami egészen mást ismerjen meg. Például az amish-ok titokzatos világát, amiről persze kiderül, hogy nem is annyira titokzatos, csak egyszerűen más. Nagyon más.

A száguldó, csillogó, technikai kütyükkel körülbástyázott XXI. században csendesen és komótosan poroszkálnak egylovas kocsijaikon Ohio vagy Indiana államban. Itt nem számít különlegesnek, ha a modern nagyváros forgalmas közútján egy lovas szekér döcög, egyszerűen csak amish embereket láttunk. A szó Jakob Amman nevéből ered, aki prédikátor volt Európában, a Rajna folyó svájci szakaszán. Vallásukat tekintve keresztény felekezet, amely a protestáns anabaptisták (újrakeresztelők) egyházából vált ki a 17. század végén. Úgy látta, hogy a mennoniták túlságosan világi életet kezdtek élni, ezért gyülekezetével kivált közülük, és azóta önálló protestáns egyházként működnek. Lélekszámuk eléri a 260 ezer főt világszerte.

Persze lehet őket úgy nézni, mintha egy skanzen kiállítási darabjai lennének, de egy turizmussal beoltott újságíró számára mindez nem elég. Aki viszont közelebbről akarja megismerni egy amish közösség életét, az bizony kemény fába vágja a fejszéjét, hiszen ez a közösség függetlensége mellett a zárkózottságáról híres. Nem egyszerű szóba elegyedni egy amish-sal. A Washingtonból mindössze néhány órányi buszozással megközelíthető Lancaster megyében mintegy 30 ezren vannak, és ezzel ők az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi amish közössége. Persze, a külsőségek és a kulturális másság kézenfekvő. Ezekből sok dologra lehet következtetni is. Nem kérnek az elmúlt évszázadok technikai és társadalmi vívmányaiból, amelyek nélkül a legtöbb ember nem is tudná elképzelni az életét. Ez nincs benne a Bibliában, tehát nem kell vele foglalkozni. Ezért nem járnak autóval, ezért nem lépnek be a nyugdíjrendszerbe, sem a hadseregbe. A szociális rendszer számára kész főnyeremény a létezésük, ugyanis még azokat a szociális juttatásokat sem kérik, amelyekre egyébként jogosultak volnának. De éppen ezért adót sem fizetnek. A hivatalokkal sem igazán foglalkoznak – ha mégis, azt valamelyik vallási vezető jelenlétében. Egyszerűen öltözködnek. Nem használnak villanyt, a pajtába járnak telefonálni, és nincs autójuk sem.

Természetesen egy amish-nak is élnie kell, éppen ezért rengeteget dolgoznak, hiszen a közösség fennmaradásának éppen ez az alapja. Fel is merült a kérdés, ha nem használnak bankkártyát, áramot vagy mobiltelefont, akkor vajon mitől él és gyarapodik a közösség? Meglepő lehet, de az USA-ban készült bútorok 10 százalékát amish mesterek készítik évszázados módon, akkurátusan. Virágzik ez a fajta naturális háziipar. Jellemző, hogy míg egy iparilag készült sorozatgyártott paplan pár óra alatt elkészül, addig egy ugyanilyen, amish kézimunka elkészítése akár három hónapig is eltart. Viszont 2600 dollárt is elkérnek érte. Ugyanezt vonatkozik a bútorokra, sajtokra és minden egyébre, amit az amish háziipar előállít. Pennsylvániában egymás mellett él a modern Amerika és az 1700-as évek látható valósága. Az amish-ok persze igyekeznek minél kisebbre korlátozni a kapcsolatot a két kultúra között, de azért nem a Holdon élnek. Az adott szó szent. A külső világban érhetik őket pénzügyi csalódások, de ezekből soha nem lesz per. Legfeljebb egy üzleti partnerrel kevesebb. Talán éppen ezért szokás, hogy ha lehetőség van rá, fiatalon két évre megmerülhetnek a modern világban. Aki akar, kívül is maradhat, de a többség – miután kitombolta magát – visszatér az egylovas szekér és a szigorú vallási szabályok világába.

Az amish vállalkozások – melyekből 10 ezernél is több van – döntő többségében életképesek, éppen azért, mert minimális költséggel dolgoznak. Ha a telefon közösségi, ha nincs titkársági adminisztráció, drága közüzemi számlák, akkor ez érthető is. Puritánság a végtelenségig, ez az életfilozófia lényege. Mindez persze átitatja a hétköznapokat, és megjelenik a külsőségekben. Egyszerűen öltözködnek, kerülik a feltűnő ruhákat. Persze a nem amish-ok között éppen ezzel kelthetnek feltűnést, de a helyiek nyilván megszokták. A divat errefelé ismeretlen fogalom. Ruháikat kapcsokkal fogják össze, mert a gombok szerintük túl díszes elemek. A férfiaknál általános a szalmakalap, nőknél pedig a kendő. Ruháik színei a fekete, a fehér és a türkizkék. A nők nem viselnek ékszereket, hajukat nem vágják, hanem befonják. A férfiak, miután megnősültek, szakállt növesztenek, de a bajuszukat levágják. Egy amish családnál nem működik egész nap a tévé, a rádió sem bömböl, hogy jobban menjen a favágás vagy a kerti munka. Számítógép, telefon szintén tabu. De a gáz használata megengedett, például világításra. Ha mindenképp vonatra vagy repülőre kell ülniük, azt csak a közösség jóváhagyásával tehetik. Vannak persze szabadelvűbb közösségek. A partvidéki és az újmódi amish-ok közül néhányan villanyáramot is használnak, meg autót is tartanak. Nem kényeztetik agyon magukat, fürödni például hetente egyszer szabad, arra van a szombat. A többi napon csak kisebb mosakodás engedélyezett.

Amish emberrel szóba elegyedni egyszerű is meg nem is. Angolul vagy németül jól boldogul az idegen – persze, ha érti és beszéli a régi tiroli dialektust. Viszont barátságosak, minden zárkózottságuk ellenére. Nem tartják magukat csodabogaraknak vagy különleges embereknek. Kerülik a feltűnést, például nem szeretik, ha fényképezik vagy filmezik őket. Saját iskoláikban nyolc éven át tanítják a nagyszámú gyereksereget. Hogy mire? Leginkább arra, amire a Biblia szerint szükségük van: hogyan kell földet művelni, házat építeni, kereskedni. Ezt pedig elég jól csinálják. Lehet, hogy az órájuk késik pár száz évet, de az erkölcsi érzékük nagyon pontosan jelzi a helyes időt.

Megépítették a repülő taxit

Publikálás dátuma
2017.04.24. 07:41
FOTÓ: LILIUM.COM

Egy német cég, a Lilium sikeresen tesztelte a repülő autó modelljét - számolt be a The Guardian alapján az mfor.hu a közlekedést forradalmasító fejlesztésről. Az égi taxizás ötlete foglalkoztatja a Google vagy az Uber fejlesztőit is, de ilyen messzire még ők sem jutottak.

Az iparági szereplő Airbus is csak 2017 második felére ígérte az első kísérleti repüléseket a saját gépével. Bár a Lilium csak egy kis müncheni cég, a befektetői között olyan nagyágyúkat találunk, mint a Skype egyik alapítója, Niklas Zennström. A függőleges fel- és leszállásra képes, öt fő szállítására alkalmas légijármű a tervezői szerint akár városi taxiként, vagy autómegosztó szolgáltatásként is használható lenne a jövőben. Miközben a személyszállítási piac már az egeket ostromolja a hatóságok nem tudnak lépést tartani az iparági fejlesztésekkel, a kormányok még a drónok és önvezető autók szabályozásával bíbelődnek.

A Lilium szerint nagyjából egy taxi tarifájáért lehetne utazni a kisgéppel, csak ötször gyorsabban, mint a városi dugókban. Kérdés, hogy ez elég erős érv lesz-e a szabályozás gyors igazodásához.