Tiborcz barátjának kedvezhet Pécs önkormányzata

Publikálás dátuma
2017.04.28 07:06

Fotó: /
Feltűnően gáláns szabályokat hozott egy remek adottságú pécsi telek beépítésére a város jobboldali vezetésű önkormányzata. A telek tulajdonosa jó kapcsolatot ápol a kormányfő vejével.

Pécsi ingatlanfejlesztők hetek óta beszélnek arról, hogy az önkormányzat kormánypárti vezetése a szívéhez közel álló befektetőknek kedvezett a város építési szabályzatának módosításával, mindeközben ez a változás más kivitelező beruházókat kedvezőtlenül érint.

A módosítás által „nyertes”, másfél hektáros telek a belváros határán fekszik, két forgalmas út találkozásánál, szemben a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának főépületével. A több mint tíz éve üresen álló ingatlan adottságait nagyban javítja az: az egyetem, de főleg az orvosi kar a következő években több külföldi diákot szeretne idevonzani, s ha ez a – kormány által milliárdokkal támogatott – terv megvalósul, akkor az említett telek alkalmasnak tűnik arra, hogy ott lakásokat építsenek a külhoni hallgatóknak. Március végéig az ingatlan 50 százaléka volt beépíthető, s az itt emelt házak 12 és fél méter magasságig „nőhettek”, a közelmúltban hatályba lépett rendelet viszont 60 százalékos beépítettséget és 20 méteres magasságot engedélyez. Így a telken több tömbben akár 600-700 lakás is építhető. A rendelet sokat javít a telek értékén, hisz a korábban kialakítható lakásszám csaknem duplája fér el az ingatlanon.

Ráadásul a környező, kisebb telkek helyzete romlott valamelyest. Azok továbbra is legfeljebb 50 százalékban beépíthetők, s egy ház hasznos belső területe eztán sem haladhatja meg a 900 négyzetmétert. És amin szigorít a rendelet: mostantól egy épületben nem lehet hétnél több lakás. Eddig a lakásszám nem volt limitált.

A pécsi ingatlanbefektetők közül néhányan úgy látják, hogy a rendeletmódosítás az orvosi karral szemközti telek gazdáját preferálja, a környékbeliek rovására. Ezt az érzést erősíti, hogy a telek a pécsi bejegyzésű U-CampUs Zrt. tulajdona, amit az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatot ápoló Czéh-Tóth Márk birtokol. Hogy Czéh-Tóthot kegyeltje a mostani rezsimnek, annak több jele is volt, így például az, hogy 2013-ban a vállalkozó – trafikos múlt nélkül is – öt dohánybolthoz jutott.Az előbbiekről Berkecz Balázs, Szigetvár főépítésze, az Együtt alelnöke írt a blogjában. Berkecz figyelmét pécsi építésztervezők hívták fel a rendeletmódosítás kettősségére, s a politikus fontolgatta is, hogy feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával. Aztán elállt szándékától, mivel úgy vélte, hogy a rendeletből ugyan mindenki számára sugárzik a részrehajlás, ám ez nem elegendő a bűncselekmény bizonyítására.

Lapunk tudósítója is szembesült azzal, hogy a pécsi ingatlanbefektetők gyanakodva elemzik a rendeletmódosítást. Egyikük arról beszélt, hogy U-Campus telkétől 400 méterre, egy 534 négyzetméteres telken épít 9 lakásos társasházat, s ha most kérné erre az engedélyt, legfeljebb 7 lakásost építhetne, ami a bevételét tízmilliókkal, a hasznát pedig milliókkal mérsékelné. Mások arról szóltak, hogy ezután készülnek még építeni, s a rendelet érzékenyen érinti őket.

Az előbbieket megismerve szerettünk volna beszélni Pécs főépítészével, illetve a rendeletváltozásban szerepet vállaló képviselőkkel a változás okáról, városfejlesztési logikájáról, ám csak arra volt lehetőségünk, hogy írásban tegyük fel kérdéseinket. A városháza írásos válasza szerint az orvosi karral szemközti telken azért engedtek a korábbinál nagyobb épületmagasságot, mert a környéken évtizedek óta tízemeletes panelok állnak, s azokhoz egy hatszintes tömb jobban illeszkedik, mint egy 3-4 szintes ház, emellett a 20 méteres magasság városképileg szerencsésen összeköti a tízemeleteseket a közeli kertvárosias utcákkal. A beépíthetőséget amiatt engedték 60 százalékra emelni, mert így lesz elegendő hely az itt épülő házban lakók autóinak. A polgármesteri hivatal nem is titkolja, hogy ezt az ingatlant jobb helyzetbe akarták hozni, s ennek oka az, hogy a városvezetés arra számít, pár év múlva 3 ezerrel több külföldi diák tanul az egyetemen, s ez a telek ideálisnak tűnik diákszálló építésére.

Ebből kiindulva a közeli, kisebb telkeken is lehetne társasházakat emelni a jómódú diákoknak. Ezért adódik a kérdés: a többi telek esetében miért a korlátozás? A polgármesteri hivatal válasza erre az, hogy a kertvárosias övezetben fellendült a lakásépítési kedv, ám ez túlzott beépítéshez vezethet, ami az ott lakók körében ellenérzést vált ki. A sűrű beépítésből adódó konfliktusokat kívánták megelőzni a 7 lakásos korlátozással.

A családi házas övezet lakói nyilván nem örülnének, ha a szomszédos telkeken 10-15 lakásos társasházak épülnének diákoknak. Vagyis van logika abban, hogy a két forgalmas út találkozásnál fekvő, nagy méretű telek gazdája kap lehetőséget diákszálló építésére. Bár tény, hogy ez a telek is kőhajításnyira van a családi házaktól. A városvezetés logikája azonban városépítészeti szempontból méltányolható.

Pécsett sokan még is gyanakodva konstatálták a rendeletmódosítást. A gyanakvásról ezúttal talán nem is a városvezetés tehet, hanem az, hogy országszerte rendszeresen a kormánykapcsolatokkal rendelkező vállalkozások visznek el minden lehetőséget a többiek elől, s ez a tapasztalat azt súgja a pécsieknek, hogy itt sem történhetett más.

2017.04.28 07:06

Amíg Orbán a Honvédség gépével utazott, a katonák bérelt repülővel mentek Irakba

Publikálás dátuma
2018.09.20 10:30

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Sajnos tapasztalatlan még a személyzet, így a repülők egyszerre csak kevés embert szállíthatnak a honvédelmi miniszter szerint - csak a kormányfőt és az államfőt.
Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg - írja a 444.hu.
Az LMP országgyűlési képviselőjének, Demeter Mártának a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor ezt azzal indokolta:
"a Magyar Honvédség két A-319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat".
Egyvalakit biztosan vihetnek: ez Orbán Viktor. Számos korábbi alkalmat követően, a miniszterelnök legutóbb Moszkvába utazott kedden az egyik "nem-kormánygéppel", melyet a Zrinyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében vásárolt a honvédség.
A másikkal ugyanakkor utazott volna Áder János a bukaresti Három Tenger Kezdeményezés találkozójára, ám mint az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatalra hivatkozva közreadta, meghibásodás miatt meghiúsult az út. A 444.hu úgy tudja, az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött: utóbbi felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel.
2018.09.20 10:30

Sokszoros áron veszi offshore-cégektől a világörökségi zóna házait az állam

Publikálás dátuma
2018.09.20 08:39
Andrássy út 70.
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Milliárdokat fizet az állam egy kiskapuk által lyuggatott törvény alapján, és eközben van, hogy egy vagyon tűnik el nyom nélkül. Két nagyon gyanús ingatlanvásárlás miatt követel ÁSZ-vizsgálatot az MSZP.
2017 decembere óta ha valaki el akarja adni a világörökségi zónában álló ingatlanját, akkor azt fel kell ajánlania az államnak, amelynek elővásárlási joga van. A törvény alapján két házat is vett már az állam, milliárdokkal azok korábban becsült értéke fölötti áron, átláthatatlan hátterű cégektől - írja a 444.hu. Az MSZP mindkét esetben az Állami Számvevőszék vizsgálatát követeli.

675 millióra tartották, 3 milliárdot fizetett érte a Miniszterelnökség

Az egyik gyanús ügylet - egyben az első, hogy a kormány élt a világörökségi zónákról szóló törvény szerinti elővásárlási jogával - a Malév volt székházának esete. Az épület a Lánchíd pesti hídfőjének közelében áll az V. kerületben. Az eladó cég 2017-es beszámolója szerint 675,8 millió forint értéken tartotta nyilván az ingatlant. Aztán idén januárban, mikor a házat eladásra kínálták, a Miniszterelnökséget akkoriban vezető miniszter, Lázár János nyilatkozott, hogy élni akar a kormány az elővásárlási jogával, és kész kifizetni a 8,2 millió eurós vételárat. Akkori árfolyamon ez 2,54 milliárd forint volt. Végül megfejelte az árat még egymillió euróval nyáron a már Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség. Ennek nem ismert az oka, de tény, hogy végül az eladó beszámolója szerinti árnál 2,31 milliárd forinttal drágábban, 2,986 milliárdért került az államhoz az épület.
A törvény szerint az elővásárlás esetében az ár úgy derül ki, hogy az eladó benyújt egy szándéknyilatkozatot egy potenciális vevőtől, hogy ennyiért tudná eladni az ingatlant, és ha az állam ennyiért megvenné, akkor viheti. Itt jelentkezik a törvény első nagy hibája: a "vevő" szándéknyilatkozata vagy szerződéstervezete nem kötelezi őt semmire.
Könnyű tehát feltornázni az árakat, és ha a kormányt sikerül ezzel megvezetni - vagy egyéb okai vannak a döntésre - jóval a piaci ár felett lehet túladni az épületen.
Felmerült egy másik probléma is az ügylettel: az eladó cég, az Atrium Estate Kft. fele részben egy Belize-ben bejegyzett offshore cég tulajdonában volt. A magyar törvények szerint az állam viszont nem üzletelhetne nem átlátható tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságokkal. Tóth Bertalan pártelnök feljelentést tett az ügyben, de a XIII. kerületi ügyészség nem indított nyomozást, mert "nem áll a rendelkezésükre" sem az adásvételi szerződés, sem az Atrium Estate átláthatósági nyilatkozata. Ilyet egyébként minden állammal üzletelő cégnek le kell adnia 2011 óta. Amikor Tóth rákérdezett Polt Péternél, hogy miért nem szerzik be ezeket a papírokat a Miniszterelnökségtől, akkor a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy ezeket Tóthnak kellett volna csatolnia a feljelentéséhez. Egy előkészítő eljárás azért elindult, ami jövő februárban hozhat eredményt.

1,64 milliárdra becsülték, 2,9 milliárdot fizetett a kormány

A másik gyanús bevásárlás, amit az MSZP kivizsgáltatna az ÁSZ-szal, egy Andrássy úti épület, a 70-es szám alatt lévő irodaházzá alakított palota, aminek az aljában egy cukrászda is működik. Ezt augusztus elején vásárolta meg a magyar állam, szintén az elővásárlási jogával élve.
9 millió eurót fizettek érte, vagyis akkori árfolyamon 2,9 milliárd forintot. Az eladó a Stena Property (Hungary) Kft. volt, aminek legutóbbi beszámolójában az ingatlanról a következő bejegyzés szerepel: "Az ingatlan értékbecslője által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5.300.000 EUR." Vagyis 4,7 millió euróval - 1,257 milliárd forinttal - kevesebb, mint amennyiért az állam megvette.
A vásárlásról szóló kormányhatározatban végül 4 milliárd forintot különítettek el az épületre, de végül csak 2,9 milliárdot fizettek ki.
Hogy mi lett a többi 1,1 milliárd forinttal, arról nincs hivatalos feljegyzés az MSZP beadványa szerint.
A bevásárlásnál - csak úgy, mint az előző alkalommal - külső jogi segítséget igényelt a kormány. A megbízást - szintén, mint legutóbb - Répássy Róbert ügyvédi irodája kapta meg. Répássy 1998-2018 között fideszes parlamenti képviselő volt, 2010 és 2015 között pedig államtitkár az igazságügyi tárcánál.

Sok a kiskapu

Az elővásárlási jog nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor nem egy ingatlan, hanem az ingatlant birtokló cég cserél gazdát. Így szerzett Andrássy úti ingatlant a törvény hatályba lépése óta Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető cég is: hivatalosan üzletrészeket vettek projekt cégekből, nem pedig ingatlant.
(A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.)
2018.09.20 08:39
Frissítve: 2018.09.20 09:00