Előfizetés

Az évszázad lenyúlását várják Pakson

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:05
A paksiak szerint az atomerőmű mindig is az aktuális hatalom kifizetőhelye volt, s nem ámítják magukat azzal, hogy ez az új blok
Pakson nehéz olyan embert találni, aki ellenezné, hogy bővítsék az atomerőművet. De olyat is, aki bízik a beruházás tisztaságában.

Pakson nehéz olyan embert találni, aki ellenezné, hogy bővítsék az atomerőművet. Ám olyan embert végképp nem találunk a 19 ezer lelkes, Tolna megyei városban, aki ne lenne biztos abban, hogy a 4000 milliárd forintos beruházás legnagyobb nyertesei a kormányközeli vállalkozók lesznek.

- "Magyarországon vagyunk, nem? Akkor meg mire számít? Pakson mindenki mérget mer venni arra, hogy az erőműépítés óriási lenyúlás lesz." Márk, a 27 esztendős, paksi bolttulajdonos így beszélt, amikor arról kérdeztem, hogy ha megépül Paks II., akkor lesznek-e jogot kijátszó gazdasági összefonódások? A közeli Györkönyben lakó, hegesztőnek tanult, izmos férfi korábban maga is dolgozott az erőműben, jelenleg sok barátja onnan kapja a fizetést, és utóbbiak véleménye is az - állította Márk -, hogy a bővítés a kormányközeli vállalkozókörnek hoz iszonyú bevételt. Őt erősítette az a félszáz paksi és környékbeli, akiket a város utcáin leszólítva a tervezett erőmű beruházásról faggattam.

- "Az apám az erőműtől ment nyugdíjba, egykor én is ott dolgoztam, a fiam meg most is ott van állásban, így van képem arról, hogyan működnek itt a dolgok" - kezdte egy 54 éves férfi, akinek kocsmája van Paks centrumában. "Itt mindig is a baráti cégeknek állt a zászló. Ha volt egy kormányváltás, a régi beszállítókat pár hónapon belül lecserélték. Azt a céget is, aminek én voltam az alkalmazottja. Ettől még az egyszerű melósok nem maradtak munka nélkül, mert az új cég átvette őket. Mindig is ez ment, itt csak a kormányon levőkhöz kötődő vállalkozások juthatnak megrendeléshez."

A 33 esztendős András ma már Ausztriában pincér, pár éve viszont még ő is az erőmű egyik beszállítójánál volt sofőr. Ő azzal egészítette ki az előbbieket: "az erőműben iszonyú sok a pénz, a cég azt is elviseli, hogy a baráti beszállítók levegyék a sápot. Egyébként az erőmű azt is elviseli, hogy sokan többen dolgoznak ott, mint amennyi szükséges. Nézze meg a cég parkolóját hétköznap és vasárnap. Hét végén alig van ott autó, pedig a blokkok akkor is ugyanannyi áramot termelnek. Vagyis jóval kevesebb emberrel is elmenne a verkli. Csak hát sok ember kap állást az összeköttetései miatt."

Hogy előbbiekben mennyi az igazság, nincs esélyünk ellenőrizni, ám ettől még tény, hogy a paksiak gyakran gondolják úgy, hogy annak lényegesen nagyobb sansza van bejutni, aki a "mi kutyánk kölyke", s ebből is arra következtetnek sokan, hogy a bővítésnél újra csak a kapcsolatok révén lehet majd zsíros munkákhoz jutni. "A férjem az erőműben dolgozik, bejárása van a primerkörbe, és biztos abban, hogy százmilliárdokat lopnak majd el az építkezés során" - legyintett egy kismama is, aki épp az egyik kínai áruházban keres nyári nadrágot a kicsinyének. "Az apósom az erőműtől ment nyugdíjba, nagyon örül a bővítésnek, de azért mostanában azt hajtogatja, hogy Pakson két erőmű épül majd: az egyik áramot termel, a másik meg pénzt a politikusoknak."

Egy névnapi bulira készülő, huszonéves lányt az egyik fodrászüzletből kilépve ennyit mondott:

- A páromat kérdezze! Az állandóan arról beszél, hogy mekkora lopások lesznek! Hogy ezért kellett titkosítani … a mit is?

- A beruházás dokumentumait - kérdezek vissza.

- Igen azt, szóval azért titkosították, hogy szabadon lophassanak. Itt mindenki ezt gondolja.

- Maga is?

- Háát…, én nem értek hozzá. De ha nem így van, miért volt szükség a titkosításra?

Fülöp János, a Paks melletti Fadd község polgármestere 2006 óta, a 62 esztendős férfi azonban húsz évig az erőműben dolgozott, sugárvédelmi területen. A posztját mindig fideszes támogatással elnyerő Fülöp sem vitatkozik a paksiak közvélekedésével, sőt:

- "Pakson valóban minden kormányváltás azzal járt, hogy új cégek lettek a beszállítók. Az is előfordult, hogy maradt a régi beszállító, csak épp már új lett a tulajdonosa. Jött egy vevő a beszállító cégre, tett egy ajánlatot, és ezt inkább elfogadta a régi gazda, mert értésére adták, hogy ha nem teszi, a cége belepusztul a minőségi panaszokba és más kellemetlenkedésekbe. Arról álmodozni, hogy a paksi bővítésnél nem kormánypárti cégek jutnak főszerephez, irreális. De azért hadd jegyezzem meg: csak az a cég kap itt munkát, aki kifogástalan, nyugati minőségre képes." Fülöp hozzátette, hogy a magyarok legfeljebb a munkák 40 százalékát szerezhetik meg, a beruházás fővállalkozója az orosz Roszatom lesz, s a cég a primerkör berendezéseihez nem igényli a magyarok részvételét, arra saját technológiáját használja, részben pedig multicégek - például a Siemens és a Skoda - termékeit veszi meg. A magyaroknak - többek között - a földmunkáknál, a kiszolgáló épületek kialakításánál, a vezetékek kiépítésénél juthat komoly szerep. Ezek is nagy munkák, ezermilliárdos bevételt és extraprofitot ígérnek. Ezért nem baráti cég aligha rúg labdába.

Ismert, hogy a paksi bővítés irányítását a kormány tárca nélküli miniszterre bízza, erre a posztra Süli Jánost nevezték ki. A villamosmérnök végzettségű Süli 31 esztendőn át szolgált az erőműnél, másfél évig ő volt a cég első számú vezetője. A 2014-es önkormányzati választáson egy újonnan létrehozott politikai alakulat, a Néppárt színeiben indulva polgármester lett Pakson, és a mérnök csapata többséget szerzett a paksi képviselő-testületben. A Fidesz rosszul viselte a súlyos vereséget, és Paks új irányítóit igyekezett nem egyszer rossz helyzetbe hozni, ám az elmúlt évben egyezség látszik létrejönni Süli és a kormány között. Ennek újabb eleme a miniszteri megbízás. Süli népszerű Pakson, így kinevezésének hírét jól fogadták a városban, ugyanakkor azt senki nem gondolja, hogy a posztjáról kinevezése után távozni kényszerülő polgármester miniszterként meg tudja gátolni a kormányhoz közel álló gazdasági körök pozíció- és zsákmányszerzését az erőműépítés során. Amikor szembesítettem mindezzel, Süli így reagált:

- "A Roszatomnak Paks egy fixáras referenciamunka, ezért nem lépheti át az árat, mert akkor elveszti a lehetséges európai megrendeléseket. Vagyis nem bír el a beruházás igaztalan költségeket."

Sülinek egyébként lesz betekintése az alvállalkozók kiválasztásának közbeszerzési elbírálásába. Ám vétójoga nem lesz, ha azt látja, hogy nem a legjobb pályázó kapja meg a munkát, legfeljebb észrevételt tehet. Az éppen kedden hivatalba lépett miniszter ezzel zárta szavait: "Mindent megteszek a beruházás tisztaságának érdekében. Mindamellett megértem, hogy az emberek úgy gondolják, a paksi beruházásnál is politikailag irányított lenyúlások lesznek. A napi tapasztalatok megalapozzák ezt a meggyőződést. "

Egymásnak esett a Jobbik és a Fidesz

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:01

A Jobbik frontálisan támadja a Fideszt, a kormánypárt veszettül "simicskázik", a segédcsapatok ellenplakátokat és matricákat vetnek be.

Parlamenti kitiltásig fajult kedden a kormányoldal és a radikálisok között kitört plakátháború. A Jobbik a hétvégén jelentette be, hogy folytatja kampányát a kormány ellen. Az óriásplakátokon új feliratot kap Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos párosa. Eddig az volt a szöveg, hogy "Ti dolgoztok. Ők lopnak." A mostani így szól: "Ők lopnak. Mi visszavesszük." Kormányra kerülése esetén ugyanis a Jobbik visszaadja a népnek a Fidesz által lenyúlt milliárdokat - magyarázta Jakab Péter szóvivő. Elvégre "a lopott pénz visszajár". A Jobbik (ezt is megértük) példaként Romániát hozta fel, ahol bírósági úton hatalmas összegeket vettek vissza a korrupt politikusoktól. Vona Gábor pártja a törvénytelenül felhalmozott vagyonok elkobzására készül, más esetekben, amikor ez jogilag nem járható út, különadót vetne ki a „legalizált korrupcióval” szerzett pénzekre.

A hatalom nem maradt adós a válasszal. Azóta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "csicskapártnak" nevezte a Jobbikot a parlamentben, a keresztény-konzervatív szókészletbe amúgy nehezen illeszthető kifejezés bevett fordulattá vált fideszes berkekben. A Fidesz szerint ebben a felállásban Simicska Lajos a "gazda" (aki rendel), a Jobbik a "csicska" (aki végrehajt). A jobbikos hadüzenetre tehát a Fidesz kétfrontos ellenkampánnyal reagált. Egy csapás jobbra, egy csapás balra: Soros György a szocialista Botka Lászlót rángatja bábuként, Simicska pedig Vonát. A plakátolásba nyilván örömmel beszállt volna a békemenetes Civil Összefogás Fórum (CÖF), ám ezúttal a Fidesz ifjúsági "társszervezete", a Fidelitas kapta meg a feladatot.

Ha pedig egy üzlet beindul: a Fidelitas kedden reggel a Simicska médiabirodalmához sorolt szerkesztőségeknél matricázott. "Ez is az enyém!" - írták a matricákra Simicska portréja fölé. Miután mindezt nemcsak médiafronton, hanem az Országgyűlés irodaházában is megismételték, határozatlan időre kitiltották a Fidelitas hat tagját a Parlament épületeiből, tehát a Házból és a Képviselői Irodaházból is. Kövér László házelnök azért intézkedett, mert az ifjú fideszes aktivisták matricákat helyeztek el a Jobbik néhány irodájának ajtaján is. A Fidelitas - erősen megkérdőjelezhető módon - az Indexet is bevette a kalapba, hiszen a szervezet szerint "az elveit feladó Jobbiknak és az Indexnek valójában ugyanaz a milliárdos földesúr a gazdája, így az Index rövid időn belül Simicska új pártjának lakájmédiája lehet". Látható: a kormánypártiak ugyanúgy szemrebbenés nélkül képesek lakájmédiáról beszélni, ahogyan a CÖF-ösök "Soros-féle álcivilekről".

Nem egyértelmű, ki jár jól az utcai harccal

Gondolhatnánk, hogy akár kontraproduktív is lehet, ha Simicska Lajos személyében a Fidesz olyasvalakit jelöl meg ellenségként, aki évtizedeken keresztül ennek a pártnak volt az oligarchája. Róna Dániel politológus azonban nincs meggyőződve arról, hogy a kampány visszafelé sül el. Simicskáról szóló felmérések hiányában biztosat nem lehet mondani, de más kutatásokból annyi kiderült, hogy az emberek jelentős része még a sokat szereplő, ismertnek hitt politikusat sem tudja hova tenni. Gyurcsány Ferenc például már rég a Demokratikus Koalíció elnöke volt, amikor sokan még mindig az MSZP-hez sorolták - emlékeztetett.

A politológus szerint az emberek egy része egyáltalán nem tudja, ki az a Simicska Lajos. Sokan lehetnek, akiknek dereng valami, de azzal már nincsenek tisztában, hogy meghatározó szerepe volt a Fidesz felépítésében, cégei éveken keresztül taroltak a közbeszerzési pályázatokon. Úgy fogalmazott, hogy meg lenne lepve, ha a választóközönség több mint fele ismerné Simicska történetét.

Azok sem egyöntetűen vélekednek róla, akik nagyjából képben vannak: az ellenzéki tábor egy része még pozitív szereplőként is tekinthet rá, amiért szembefordult a Fidesszel. Számukra nem elrettentő, hogy Simicskát a Jobbikkal kötik össze. Róna ez alapján a elképzelhetőnek tartja, hogy a Simicska elleni kampány nem sokat hoz a konyhára. Ha tippelni kellene, azt mondaná, hogy nem különösebben árt, de nem is használ - sem a Fidesznek, sem a Jobbiknak.

Más aspektusból vizsgálja a kérdést Juhász Attila politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója. Bár a politikailag tájékozott választók számára nyilván teljesen abszurd és nevetséges, hogy épp a Fidesz simicskázik, szerinte a kormánypárt két okból is kénytelen ezt tenni. Ha a Fidesz attól tart, hogy Simicska a Fideszre és Orbán Viktorra nézve terhelő információkat fog nyilvánosságra hozni, akkor érdeke minél hangosabban a Fideszétől eltérő politikai célokat követő ellenségként, árulóként beszélni róla. Így az esetlegesen nyilvánosságra kerülő információkat bosszúként vagy egyszerű lejáratásként állíthatja be.

A simicskázás a Jobbik hiteltelenítését is szolgálja. Juhász szerint a kormányellenes, ellenzéki szavazók jelentős része számára Simicska elfogadhatatlan figura. A Jobbik szavazótábora is elbizonytalanítható, a párt táborának bővülése is akadályozható azzal, ha a Jobbik mozgatójaként Simicskát nevezik meg.

Egymásnak esett a Jobbik és a Fidesz

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:01

A Jobbik frontálisan támadja a Fideszt, a kormánypárt veszettül "simicskázik", a segédcsapatok ellenplakátokat és matricákat vetnek be.

Parlamenti kitiltásig fajult kedden a kormányoldal és a radikálisok között kitört plakátháború. A Jobbik a hétvégén jelentette be, hogy folytatja kampányát a kormány ellen. Az óriásplakátokon új feliratot kap Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos párosa. Eddig az volt a szöveg, hogy "Ti dolgoztok. Ők lopnak." A mostani így szól: "Ők lopnak. Mi visszavesszük." Kormányra kerülése esetén ugyanis a Jobbik visszaadja a népnek a Fidesz által lenyúlt milliárdokat - magyarázta Jakab Péter szóvivő. Elvégre "a lopott pénz visszajár". A Jobbik (ezt is megértük) példaként Romániát hozta fel, ahol bírósági úton hatalmas összegeket vettek vissza a korrupt politikusoktól. Vona Gábor pártja a törvénytelenül felhalmozott vagyonok elkobzására készül, más esetekben, amikor ez jogilag nem járható út, különadót vetne ki a „legalizált korrupcióval” szerzett pénzekre.

A hatalom nem maradt adós a válasszal. Azóta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "csicskapártnak" nevezte a Jobbikot a parlamentben, a keresztény-konzervatív szókészletbe amúgy nehezen illeszthető kifejezés bevett fordulattá vált fideszes berkekben. A Fidesz szerint ebben a felállásban Simicska Lajos a "gazda" (aki rendel), a Jobbik a "csicska" (aki végrehajt). A jobbikos hadüzenetre tehát a Fidesz kétfrontos ellenkampánnyal reagált. Egy csapás jobbra, egy csapás balra: Soros György a szocialista Botka Lászlót rángatja bábuként, Simicska pedig Vonát. A plakátolásba nyilván örömmel beszállt volna a békemenetes Civil Összefogás Fórum (CÖF), ám ezúttal a Fidesz ifjúsági "társszervezete", a Fidelitas kapta meg a feladatot.

Ha pedig egy üzlet beindul: a Fidelitas kedden reggel a Simicska médiabirodalmához sorolt szerkesztőségeknél matricázott. "Ez is az enyém!" - írták a matricákra Simicska portréja fölé. Miután mindezt nemcsak médiafronton, hanem az Országgyűlés irodaházában is megismételték, határozatlan időre kitiltották a Fidelitas hat tagját a Parlament épületeiből, tehát a Házból és a Képviselői Irodaházból is. Kövér László házelnök azért intézkedett, mert az ifjú fideszes aktivisták matricákat helyeztek el a Jobbik néhány irodájának ajtaján is. A Fidelitas - erősen megkérdőjelezhető módon - az Indexet is bevette a kalapba, hiszen a szervezet szerint "az elveit feladó Jobbiknak és az Indexnek valójában ugyanaz a milliárdos földesúr a gazdája, így az Index rövid időn belül Simicska új pártjának lakájmédiája lehet". Látható: a kormánypártiak ugyanúgy szemrebbenés nélkül képesek lakájmédiáról beszélni, ahogyan a CÖF-ösök "Soros-féle álcivilekről".

Nem egyértelmű, ki jár jól az utcai harccal

Gondolhatnánk, hogy akár kontraproduktív is lehet, ha Simicska Lajos személyében a Fidesz olyasvalakit jelöl meg ellenségként, aki évtizedeken keresztül ennek a pártnak volt az oligarchája. Róna Dániel politológus azonban nincs meggyőződve arról, hogy a kampány visszafelé sül el. Simicskáról szóló felmérések hiányában biztosat nem lehet mondani, de más kutatásokból annyi kiderült, hogy az emberek jelentős része még a sokat szereplő, ismertnek hitt politikusat sem tudja hova tenni. Gyurcsány Ferenc például már rég a Demokratikus Koalíció elnöke volt, amikor sokan még mindig az MSZP-hez sorolták - emlékeztetett.

A politológus szerint az emberek egy része egyáltalán nem tudja, ki az a Simicska Lajos. Sokan lehetnek, akiknek dereng valami, de azzal már nincsenek tisztában, hogy meghatározó szerepe volt a Fidesz felépítésében, cégei éveken keresztül taroltak a közbeszerzési pályázatokon. Úgy fogalmazott, hogy meg lenne lepve, ha a választóközönség több mint fele ismerné Simicska történetét.

Azok sem egyöntetűen vélekednek róla, akik nagyjából képben vannak: az ellenzéki tábor egy része még pozitív szereplőként is tekinthet rá, amiért szembefordult a Fidesszel. Számukra nem elrettentő, hogy Simicskát a Jobbikkal kötik össze. Róna ez alapján a elképzelhetőnek tartja, hogy a Simicska elleni kampány nem sokat hoz a konyhára. Ha tippelni kellene, azt mondaná, hogy nem különösebben árt, de nem is használ - sem a Fidesznek, sem a Jobbiknak.

Más aspektusból vizsgálja a kérdést Juhász Attila politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója. Bár a politikailag tájékozott választók számára nyilván teljesen abszurd és nevetséges, hogy épp a Fidesz simicskázik, szerinte a kormánypárt két okból is kénytelen ezt tenni. Ha a Fidesz attól tart, hogy Simicska a Fideszre és Orbán Viktorra nézve terhelő információkat fog nyilvánosságra hozni, akkor érdeke minél hangosabban a Fideszétől eltérő politikai célokat követő ellenségként, árulóként beszélni róla. Így az esetlegesen nyilvánosságra kerülő információkat bosszúként vagy egyszerű lejáratásként állíthatja be.

A simicskázás a Jobbik hiteltelenítését is szolgálja. Juhász szerint a kormányellenes, ellenzéki szavazók jelentős része számára Simicska elfogadhatatlan figura. A Jobbik szavazótábora is elbizonytalanítható, a párt táborának bővülése is akadályozható azzal, ha a Jobbik mozgatójaként Simicskát nevezik meg.