Oktatás - Mindent, a Pitagorasz tételt is szabályoznák

Publikálás dátuma
2017.05.12 07:02

Fotó: /
A jól képzett, autonóm értelmiség a jelenlegi rendszernek ellensége, mert észrevesz, gondolkodik, s nem átall kérdezni. Nem véletlen, hogy a kormány ott tesz keresztbe az oktatásnak, ahol csak tud – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet szervezett Miskolcon.

- Az oktatás hatékonyságát illetően Chilével és Mexikóval vagyunk egy sorban, a Fidesznek pedig nincs oktatási koncepciója, csak hirtelen ötletei vannak – erről már Pilz Olivér, a Civil Közoktatási Platform képviselője beszélt a konferencián. A közoktatás ma azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt az olcsó levest kapja: nem a rosszabbakat húzzuk fel a jók szintjére, hanem utóbbiakat rángatjuk vissza. Hozzátette: Úgy tűnik, mintha az állam az egyháznak akarná „átpasszolni” a közoktatást, nekik ugyanis olyan összegeket biztosítanak iskolafenntartásra, amiről az állami oktatás résztvevői csak álmodoznak. Információik szerint újabb elképesztő centralizációra készül a kormány, s az új Nemzeti Alaptantervben kis túlzással már azt is szabályozni szeretnék, milyen módszerrel kell tanítani a Pitagorasz tételt.

Mendrey László a PDSZ elnöke a szegregáció ellen emelte fel a szavát, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a közoktatásban mindenkinek egyenlő feltételeket kell biztosítani. A Debreceni Egyetem volt rektora, Fábián István szerint a magyar felsőoktatás a kormányzat által gerjesztett ellenséges légkörben dolgozik. Köteles László, Komlóska, és Ambrus Györgyi Kistokaj polgármestere arról beszélt: méltatlan, hogy a kormány elvette az önkormányzatok iskolafenntartói jogát, s arra „játszanak”, hogy a kis falvakban végleg be lehessen darálni a közoktatást. Komlóskán ezt úgy akadályozták meg, hogy összefogtak a ruszin nemzetiségi önkormányzattal, s most hivatalosan ők működtetik az iskolát.

Mivel a konferencia előadói között ott volt Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform egyik emblematikus képviselője, megkérdeztük, vajon szorosabb kapocs alakul-e köztük és az új pártformáció között. Pilz erre azt válaszolta: mindenkivel együttműködnek, aki az oktatásról hajlandó szakmai alapokon gondolkodni. Üveges Gábor, az Új Kezdet választmányi elnöke azt mondta el lapunknak: olyan erős ma a félelem az emberekben, hogy már nemcsak pedagógusok, hanem helyi újságírók is azt jelezték vissza, nem mernek elmenni egy nem "kormánybarát" oktatási konferenciára, nehogy bajuk legyen belőle.

2017.05.12 07:02

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27