Előfizetés

Lázár ma is kitüntetné Bayert

Publikálás dátuma
2017.05.11. 19:47
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Bayer Zsolt a napokban rádióműsorában beszélt arról, hogy ha a civil szervezetek képviselői újra megzavarják a parlamenti munkát, ki kell vágni őket az országházból, és ha szükséges, szét kell verni a pofájukat. Lázár Jánost a Kormányinfón kérdezték a szélsőjobboldali publicista véleményéről, mire a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ma is adna állami kitüntetést az újságírónak, de nem ezért az írásáért, mert azzal nem tud egyetérteni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón először azt mondta, a kormánynak nincs álláspontja ezzel kapcsolatban. Lázár János úgy fogalmazott, a kormányüléseken nem publicisztikákkal szórakoztatják egymást, hanem az emberek ügyeivel próbálnak foglalkozni, még ha ezt nem is mindenki hiszi el róluk. 

Lázár János 87. Kormányinfójáról bővebben ide kattintva olvashat!

Titkolták, de kiderült - Dőlt a közpénz a CÖF-nek

Publikálás dátuma
2017.05.11. 19:03
Korábbi felvétel a CÖF üléséről. FOTÓ: Népszava
Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 2016-ban bő félmilliárd forinttal támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt - írja az Átlátszó.

A portál ezzel alátámasztotta a HVG áprilisi cikkét, amiben már leírták, hogy az MVM tavaly több száz millió forintot adott a kormánypárti Békemeneteket szervező CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak. A CÖKA akkor kitérő választ adott a lapnak: “Többszörös megkeresésükre is csak az tudjuk válaszolni, hogy a CÖF az érvényes törvényi előírásoknak megfelelően számol el támogatásaival (…)”, majd közleményben háborodtak fel a HVG témához kapcsolódó címlapképén.

Az Átlátszó ezért közadatigénylésben kérte ki az MVM-től a CÖKA részére 2010 óta adott támogatások listáját. Az MVM egy rövid cégbemutató után azt közölte, hogy 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖKA-t, bár azt nem árulta el a cég, hogy mire adta a pénzt a kormánypárti álcivil szervezetnek.

“Először is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az elmúlt 20 évben sok milliárd forintot fordított társadalmilag fontos ügyek, események támogatására. Ezt minden esetben a cég saját forrásából fedezte. (...) Konkrét kérdésével kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni, hogy az MVM Zrt. 2016-ban támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Társaságunk 508 millió Ft támogatást adott az Alapítványnak, amely felhasználásának határideje: 2017. november 20. Megjegyzendő, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közhasznú tevékenységet lát el. Így az Alapítványt támogató cégek a támogatást adóalap-csökkentésre használhatják fel. Tájékoztatjuk, hogy az MVM Zrt. adóalapja a fent leírt támogatási összeg miatt 101 600 000 Ft-tal csökkent.” - írták a válaszban.

A portál közadatigénylést adott be a CÖF-höz is, hogy megtudják, hogy az állami energiacégen kívül még milyen csatornákon került közpénz hozzájuk, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Nébih: minőségi élelmiszer kerül az emberek asztalára

Publikálás dátuma
2017.05.11. 18:12
Illusztráció: Thinkstock
A magas színvonalú fajtaminősítésekkel a gazdaságosan termeszthető fajtákból minőségi magyar élelmiszer kerül az emberek asztalára - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tenyésztési és növénytermesztési elnökhelyettese csütörtökön Mosonmagyaróváron.

Lukács József a magyar növénynemesítés 125. évfordulója alkalmából a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar épületében leleplezett emléktábla avatásán azt mondta, hogy a hivatal ezzel elkezd egy éves programsorozatot, amelyen országszerte, köztük Debrecenben, Székesfehérváron, Székkúton és Gyulatanyán önálló fajtabemutatókat tartanak. 

A kalászos-, a kukorica-, a napraforgó-, vagy a szójabemutatókkal a hivatal célja, hogy széles körben megismertesse a hazai gazdálkodókkal, hogy a fajtanemesítés magas szakmai színvonalon működik ma is Magyarországon. 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy az óriási kihívásokkal szembesülő magyar mezőgazdaságnak a következő évtizedekben is szüksége lesz jól képzett kutatókra és szakemberekre. 

Az államtitkár felidézte a hazai növénynemesítés 19. században kezdődő történetének mosonmagyaróvári vonatkozásait is. Elmondta, hogy a városban 1890-ben vált önálló tantárggyá a növénynemesítés, miután 1873-ban a keszthelyi, a debreceni és a kolozsmonostori mellett az akkori magyaróvári gazdasági tanintézetet is megbízta a földművelési, ipari és kereskedelmi miniszter a vetőmagok nemesítésével és termelésével. 

Mosonmagyaróváron 1891-ben alakult meg a Növénytermelési Kísérleti Állomás, ahol korszerű fajtakísérleteket végeztek. 1910-ben pedig a városba tette át székhelyét az egy évvel korában Budapesten megalakult Országos Magyar Királyi Növénynemesítő Intézet. Az első fajta minősítéseket 1916-ban és 1917-ben végezték, akkor kilenc búzafajtát minősítettek. 

Az intézet központja 1949-ben ismét a főváros lett. 1951-ben azonban fajtakísérleti állomást hoztak létre Mosonmagyaróváron, amellyel a térség visszakapcsolódott az országos szántóföldi növényfajta fajfenntartó- és új fajtákat előállító tevékenységébe.