"Láttam, hallottam..." - Hátborzongató és gyönyörű

Publikálás dátuma
2017.05.16 07:49

Fotó: /

Dermesztő, hideg, sőt rideg szél fúj átvitt értelemben, de az ember úgy érzi, hogy valóságosan is, a Mundruczó Kornél által rendezett Winterreise, azaz A Téli utazás előadásán a Trafóban. Schubert megrázó dalciklusát, amiből Hans Zender készített kiszenekari változatot, adja elő az Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté roppant intenzív vezényletével és a kiváló színész, Szemenyei János főszereplésével. Nem tévedés az utolsó szó, ugyanis nem csupán kottaállvány mögött énekel, hanem szakadt göncökben bevándorló bőrébe bújik, aki úttalan utakon járva megy és megy előre a reménytelenségbe, vagy éppen a reménységbe. De lehet, hogy lepukkant menekültszálláson dekkol, magába mélyedve, roskadva, netán holtfáradtan kikészülve.

Fotó: Hrotkó Bálint/CAFe Budapest

Fotó: Hrotkó Bálint/Café Budapest

Mögé pedig Mundruczó magyarországi menekülttáborokban készült fölöttébb empatikus felvételeket vetít, láboskából kanalazó, ágyon elheveredő, megfáradt, netán éppen megélénkülő emberekről, rendületlenül játszadozó gyerkőcökről. Életképeket látunk a hazájukat messzire elhagyni kényszerülőkről, akiket most mind-mind Szemenyei elszánt vándora testesít meg.

Világhírű, nagy énekesek szokták előadni ezt a dalciklust. Előzetesen berzenkedtem is kissé, kételyeim voltak, hogyan birkózik meg vele egy mégoly remek hangú színész, aki ráadásul kívülről, németül énekel. Szép, fájdalmas, gigászi teljesítmény, amit karizmatikus erővel csinál. Korunk egyik leglidércesebb gondjáról szól mély beleérzéssel. Az egész produkció hátborzongató és gyönyörű.

Szerző
2017.05.16 07:49

Eladó a világ első filmplakátja

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:43
A Lumiére-fivérek.
Fotó: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet/
Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian csütörtökön.
A poszter a Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdeti. A képen a 19. század végi párizsi élet tűnik fel: egy csapatnyi párizsi látható rajta, amint a filmvetítésre várakoznak.
Bár az esemény filmtörténeti pillanat volt, 1895. december 28-án csak alig több mint 30 néző ült be a Boulevard des Capucines-n álló Grand Café alagsori termébe, a Salon Indienbe, amelyben 100 széket helyeztek el. A sajtót is elvárták az első vetítésre, de a lapok úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt rajta.
A 20 perces vetítésen a Lumiére testvérek rövidfilmjeit láthatta a közönség. A párizsi újságok figyelmét felkeltették a nézők beszámolói, és mégis írtak az eseményről, így a január 1-jei és 2-i vetítéseken már több mint 2000 néző fizetett egy frankot, hogy lássa a mozgó képeket.
Pár hónap múlva már a külföldi nagyvárosokban is megnyíltak a Lumiére fivérek mozijai. A vetítéseket két különböző stílusú plakát hirdette, ezek egyikét bocsátják árverésre. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő online aukción 40-60 ezer fontért (15-22 millió forintért) kelhet el.
A Sotheby's londoni aukcióján 164 ritka filmplakátra lehet licitálni.
Szerző
2018.08.16 20:43

Meghalt Aretha Franklin

Publikálás dátuma
2018.08.16 16:17

Fotó: AFP/ JAMIE MCCARTHY
76 éves korában, családtagjaitól körülvéve elhunyt a soul királynője, az amerikai pop leghíresebb női alakja.
Egyrészt persze könnyű dolga volt: aki így tud énekelni, azt a sors sikerre ítélte. Másrészt óriási terhet cipelt, elvégre a papának az „egymillió dollárt érő hang" volt a beceneve, a mama angyalian zongorázott, és kislányként sokszor Mahalia Jackson vigyázott rá. Ilyen elvárásoknak nem könnyű megfelelni, de Aretha Franklinnek sikerült. Nem csak a vándor hitszónok papa, a fiatalon meghalt mama és Mahalia néni lehetett rá büszke, de előbb a fekete, majd a fehér, végül egész Amerika. A Time már fél évszázada a címlapjára tűzte, és a soul hangjának nyilvánította. Volt Martin Luther King díszvendége, aztán búcsúztatta őt a temetésén. George W. Bush elnöktől kapta meg az USA legmagasabb kitüntetését, a Szabadság érmet, és énekelt Barack Obama beiktatásán.
Egyetlen más nő sem szerepelt több mint száz dallal a Billboard ranglistáin, eladott 75 millió hanglemezt, Luciano Pavarotti helyett beugorva a Turandot „Nessun dorma" áriájával kápráztatta el az 1998-as Grammy gála közönségét.
Hatévesen kezdett énekelni, és hetven évvel később, 2018 elején jelentette be visszavonulását – akkor még csak a turnéktól. Tizennégy évesen indult a szólókarrierje, a középiskolát már a második évben otthagyta – aztán, hol máshol, a Yale-en kapott díszdoktorátust. Meg a Harvardon, a Princetonon, a Brownon, a Berklee-n és még ki tudja hol mindenhol. Hangja együtt erősödött a polgárjogi mozgaloméval, amelynek egyik fiatal és szép arca lett. A #metoo mozgalom láttán nem lehet nem visszagondolni az általa sikerre vitt Otis Redding nótára: Respect, összesen csak ennyit kérek, egy kis tiszteletet...
Nagyon nagy részben Aretha Franklinnak köszönhető a Detroitból kiindult soul zene a rasszhatárokat áttörő sikere, utóbbi pedig kulcsszerepet játszott a feketék kulturális egyenjogúságáért folytatott küzdelemben. Több mint negyven éve, nőként a legelsőként iktatták be a Rock and Roll hírességek csarnokába. Az amerikai pop királynője hetven éven át minden zenét sikerre vitt, amihez csak nyúlt, a nagy fekete dívák közül is az egyik legnagyobb volt. Mivel is búcsúzhatnánk, respekt, Aretha, respekt.
2018.08.16 16:17
Frissítve: 2018.08.16 18:10