A jövőnk? - Reménytelen orosz szegénység (fotók!)

Publikálás dátuma
2017.05.17 07:31
Az orosz családok 70 százalékának nincs esélye a kitörésre a szegénységből - Fotók: Oleg Nikisin és Sean Gallup/Getty Images
Fotó: /
Bár a moszkvai közvéleménykutató-intézetek szerint az oroszok lassan hozzászoknak a nyugati szankciók okozta nehézségekhez, számos tény arról tanúskodik, hogy a jelentős mértékben növekvő szegénység egyre nyomasztóbb teher a számukra.

Még az állami statisztikai hivatal jelentése is elismeri, hogy tavaly 19,8 millióra nőtt a szegények száma. Ez legalább 300 ezres emelkedést jelent, ami ugrásszerű növekedés 2012-14-hez képest. A „Nyezaviszimaja Gazeta” című lap szerint a valóságban ennél kétszer nagyobb a szegénység. A hatóságok ugyanis irreálisan alacsony szinten állapítják meg a megélhetési minimumot, szinte figyelmen kívül hagyva az inflációt. A múlt év utolsó negyedében 2,5 százalékkal emelték a létminimum összegét, miközben az infláció 6 százalékkal emelkedett.

A családok nem a hivatalos számok alapján élik meg helyzetüket. Még a VCIOM központi kutatóintézet felmérése is arról tanúskodik, hogy az emberek az egy főre eső havi 15,5 ezer rubelt tekintik olyan határnak, ami alatt a családot már szegénynek kell tekinteni. Már pedig a statisztikai hivatal 43 millió olyan embert tart számon, akire ennél kisebb összeg jut. Az elmúlt két évben az oroszok a korábbinál sokkal érzékenyebbek a gazdasági visszaesés következtében kialakult drágulásra. Ezt a „Nyezaviszimaja Gazeta” szakértőinek tapasztalata is alátámasztja. Amit két éve még lenyeltek, azt ma már nehezményezik. Úgy érzik, a hivatalos statisztika és a valóság elszakadt egymástól. A lap elemzője azt állítja, hogy a dolgozó oroszoknak több mint a fele olyan bért kap, amely lehetetlenné teszi számára a szegénységből való kitörést.

A tekintélyes „Vedomosztyi” című lap elemzője is tényként állapítja meg, hogy a 2014-2016-os válságot a jövedelmek és a bérek zuhanása kísérte, ami ahhoz vezetett, hogy 10 százalékkal kevesebb család volt képes fogyasztási átlagát fenntartani. A „Newsru.com” hírportál szerint a válság az orosz családok 70 százalékát hozta rendkívül nehéz megélhetési helyzetbe.

A jövőt az elemzők nem tartják biztatónak. Elég, ha azt nézzük, hogy a volt pénzügyminiszter, az új stratégián dolgozó Alekszej Kudrin 63 évre emelné a nők és 65-re a férfiak nyugdíjkorhatárát, miközben a férfiak átlagéletkora a 66 évet sem éri el.

Ahhoz, hogy jelentősen javuljon a családok helyzete, az egész orosz gazdaság átállítására, beruházásokra, a munkahelyek, gyárak jövedelmezőségének emelésére lenne szükség. A hivatalok által 2035-ig tervezett stratégia azzal számol, hogy három évet szánnának a növekedési pálya helyreállítására, a 2020 és 2026 közötti időszak a befektetések látványos szakasza lenne, ami a fogyasztás és a termelés emelkedésének lenne a forrása.

Mindez azonban a kormány iránti bizalom és a befektetői szándék növekedését követelné meg. Az elmúlt hetek fejleményei, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pozíciójának meggyengülése azonban nem ösztönzi azokat, akiknek lenne tőkéjük arra, hogy lökést adjanak az orosz gazdaságnak. Azok a remények is elszálltak, hogy Trump amerikai elnöksége véget vet az elszigeteltségnek. Az oroszokkal való üzletelés több fontos érdekeltjétől megvált Trump, s a külpolitikában olyanok kaptak szerepet, akik inkább keménységükről és NATO iránti elkötelezettségükről ismertek. A legutóbbi Putyin-Merkel találkozó pedig ismételten a német kancellár elszántságát tükrözte: nem lazít a szankciókon, még olyan áron sem, hogy ennek a német gazdaság az egyik fő kárvallottja.

Az orosz gazdaságot körülvevő hidegháborús légkört közvetlenül megérzik az emberek. Elegendő, hogy bemenjenek egy üzletbe, és szembesüljenek a növekvő árakkal, esetleg a szerényebb választékkal. A kiskereskedők ugyanis akár ötven százalékkal is csökkentették a választékot. A nagyobb cégek választékukat ott növelik, ahol gazdag vásárlókra számíthatnak. Ezek körében ugyanis nem tapasztalható a vagyon apadása.

Elemzések mutatnak rá, hogy a jövedelmek csökkenésénél nagyobb társadalmi problémáról van szó. Az ország versenyképességét biztosító intézmények, tradíciók, hiánya vagy gyengesége a bajok alapja. A hagyományos köztársaság nem működik. A hatalmi ágak függetlenségét a képviselőkkel való egyeztetéssel pótolják. A választóknak nincs módjukban összevetni a különböző véleményeket, és ennek alapján szavazni. Elveszejtődött az orosz történelem értelme és célja. A hanyatló gazdaság mellett az egészségügy, az oktatás, a polgári kezdeményezőkészség visszaesésével szemben erőtlen a társadalom.

2017.05.17 07:31
Frissítve: 2017.05.17 10:35

Izrael és Oroszország is visszakozott a lelőtt katonai gép ügyében

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:58
Egy Il-20-as orosz katonai szállítógép. Ezt a géptípust találta el a szír légvédelem szintén orosz gyártmányú rakétája Latakia f
Fotó: AFP / Russian Defence Ministry / Sputnik/ Aleksandr Tarasenkov
Bár az orosz kormány először először Izraelt vádolta a Szíria felett kilőtt orosz katonai repülő miatt, később Vlagyimir Putyin finomított, Benjamin Netanjahu pedig részvétét fejezte ki az áldozatok miatt. A tét óriási volt, a helyzet egy izraeli-orosz konfliktus lehetőségét is magában hordozta.
Együttérzésének adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetésében amiatt, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz harci gépet, és további izraeli-orosz biztonsági együttműködést szorgalmazott – idézi az MTI a Háárec izraeli újság cikkét. Az izraeli kormányfő nyilatkozata egy nagyon feszült diplomáciai helyzet lezárását is jelenti, orosz részről kedd reggel ugyanis még Izraelt vádolták a 15 fős személyzetet szállító Il-20-as elpusztításával.
Az orosz védelmi minisztérium keddi nyilatkozatában ugyan elismerte, hogy a szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszerrel felszerelt szíriai légvédelem lőtt le keddre virradóra a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet, de a tárca Izraelt tette felelőssé a történtekért, arra hivatkozva, hogy izraeli harci gépek szándékosan provokálták ki a 15 emberéletet követelő incidenst.
A tárca szóvivője szerint az izraeli légierő F-16-os vadászgépei légicsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia város környékére, majd a leszállásra készülő orosz Il-20-as gépet használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as rakétái a jóval nagyobb orosz gépet találták el, és nem az izraeli vadászgépeket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban később úgy nyilatkozott, hogy nem az izraeliek lőtték le az orosz gépet, az esemény véletlenek sorozatába illeszkedik
Az izraeli hadsereg eleinte nem regált az őt érő vádakra, mondván, külföldi sajtóértesüléseket nem kommentálnak. A helyzet talán Putyin reakciója miatt is változhatott: Benjámin Netanjahu mindenesetre kedd este - szokatlan módon a leszentebb zsidó ünnep, a Jóm Kipúr előestéjén - telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal a lelőtt orosz harci gép ügyéről. Az izraeli kormányfő együttérzését fejezte ki az Il-20 típusú orosz gép tizenöt fős személyzetének halála miatt. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint az orosz katonák szíriai ellenzéki erőkkel szembeni felderítő feladatot láttak el a térségben, amikor az izraeli légitámadás miatt riadóztatott szíriai légvédelmi rakéta lelőtte a gépüket. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Szíria a felelős az orosz katonai repülő lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierő főparancsnokát, hogy megossza az orosz illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat. 
Az izraeli miniszterelnök kiemelte a biztonsági egyeztetés folytatásának fontosságát Izrael és Oroszország között. Ugyanakkor azt is megerősítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétét Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a hétfő éjszakai izraeli légicsapás helyszíne, Latakiát eddig általában elkerülték a fegyverszállításokat megelőző izraeli légitámadások, főként a földközi-tengeri szíriai kikötőváros térségében lévő erős orosz katonai jelenlét miatt.
2018.09.18 21:58
Frissítve: 2018.09.18 22:03

Messi triplával nyitott a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:24

Fotó: AFP/ LLUIS GENE
A Barcelona fölényes és az Internazionale szűk sikerével kezdődött kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája új idénye. Szerdán pályára léphet Szalai Ádám is.
Lionel Messi szerezte a BL 2018/2019-es kiírásának első találatát. 
Az FC Barcelona argentin kiválósága a PSV Eindhoven ellen 18.55-kor kezdődő (az új szezontól az eddigiekben megszokott 20.45-ös kezdési időpontokon kívül már ekkor is rendeznek meccseket – a szerk.) összecsapás 31. percében örvendeztette meg először a Camp Nou közönségét, miután nagyjából 20-25 méterről, ballal a bal felső sarokba tekerte a labdát. A katalán városban lejátszott találkozóval párhuzamosan, ugyancsak a B jelű négyes küzdelmeinek keretein belül Milánóban zajló Internazionale–Tottenham ütközet ekkor még 0-0-ra állt (amúgy 2-1 lett a vége), így az eddigiekben is több sportági csúcsot jegyző Messi újabb kategóriában lett első: ő talált először a kapuba a BL-ben 2018 őszén. Ráadásul ezt a rekordját egészen biztosan nem veheti el a szerdán a Valencia stadionjában már a Juventus mezében vendégeskedő nagy rivális, a tavasszal még madridi színekben végső győzelmet ünneplő Cristiano Ronaldo...
A spanyol bajnokság címvédője egyébként nem elégedett meg az egygólos sikerrel, a második játékrészben további három góllal terhelte a hollandok hálóját: Ousmane Dembele egyszer, Messi pedig még kétszer volt eredményes. A Barcelona roppant magabiztos, 4-0-s sikerrel indult az elitligában, a diadal értékét pedig csak növeli, hogy a negyedik gólt már emberhátrányban szerezte a gárda, miután a második sárga lapját a 79. minutumban begyűjtő Samuel Umtiti idő előtt mehetett zuhanyozni.
További hat találkozót lapzártánk után rendeztek, újabb nyolcra pedig szerdán kerül sor. A kínálat természetesen a folytatásban is elsőrangúnak ígérkezik.
Amint már fentebb is jeleztük, az első forduló második játéknapján olasz mezben is bemutatkozik Ronaldo, de a teljesség igénye nélkül (a részletes program keretes anyagunkban) pályára lép a címvédő Real Madrid és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Bayern München is – igaz, a bajor egylet nem mindenki szerint számít egyértelmű favoritnak.
„A Bayern továbbjut majd a csoportjából és méltóképpen képviseli a német futballt – kezdte a csapat korábbi kapitánya, a játékosként BL-győztes Stefan Effenberg a t-online.de portálnak nyilatkozva. – Biztos vagyok benne, hogy a Bayern München célja most is a végső győzelem, de azt is látni kell, hogy vannak erősebb együttesek is a mezőnyben. Szerintem a Real Madrid, az FC Barcelona, az Atlético Madrid és a Manchester City tartozik a legnagyobb esélyesek közé, ám mögöttük is van néhány olyan csapat, amely odaérhet, ha minden összejön neki. Ide sorolnám a Bayern mellett például a Liverpoolt, a Juventust vagy a Paris Saint-Germaint is.”
A Lőw Zsolt másodedző által is felkészített PSG már kedden, e sorok nyomdába kerülése idején megkezdte szereplését Liverpoolban, a sorozat másik magyarja, Szalai Ádám pedig szerdán kerülhet sorra. A nemzeti tizenegy csatárát soraiban tudó Hoffenheimre az ukrán Sahtar Donyeck vár a nyitányon.

A szerdai program

E csoport Ajax Amszterdam–AEK Athén 18.55 (tv: Spíler1) Benfica–Bayern München 21.00 F csoport Sahtar Donyeck–Hoffenheim 18.55 (tv: Spíler2) Manchester City–Olympique Lyon 21.00 G csoport Plzen–CSZKA Moszkva 21.00 (tv: Spíler1) Real Madrid–AS Roma 21.00 (tv: M4 Sport) H csoport FC Valencia–Juventus 21.00 (tv: Spíler2) Young Boys–Manchester United 21.00

2018.09.18 21:24