Kanyaró - Jobb későn...

Romániában kormányzati tárcaközi sürgősségi bizottság alakult az oltáshiány rendezésére.

A testület felállításáról a román kormány határozott csütörtöki ülésén. A testület fő feladata az országos oltásprogramok működésében keletkezett zavarok kiküszöbölése. A testületnek azonnal megoldásokat kell találnia a 2016-ban kezdődött oltáshiányra - olvasható a kormány közleményében.

Május végéig kell a cselekvési tervet bemutatni, amelynek gyakorlati megvalósítását szeptember végére tűzték ki. A bizottság törvénymódosítást javasolhat, hogy rövid távon biztosítható legyen a hiányzó oltóanyag beszerzése, akárcsak a hosszú távú, rendszeres ellátás.

A román kormány közvetlenül az egészségügyi miniszter alárendeltségében egy másik testületet is létesített, amelynek feladata az országos oltásprogramok felügyelete. Ennek a testületnek is az oltások beszerzésében és kezelésében, valamint a lakosság tájékoztatásában lesz szerepe.

Romániában tavaly év elejétől kanyarójárvány tört ki, amelynek eddig - a kormány csütörtöki közleménye szerint - 27 halálos áldozata volt, és több mint 5700-en betegedtek meg. A járványt az oltóanyag-ellátásban mutatkozó némi hiány és az okozta, hogy egyes szülők megtagadták a vakcina beadatását gyermekeiknek.

A kanyaró megjelenése után egyre többen panaszkodtak arra, hogy gyermeküket hiába vitték családorvoshoz, hogy beoltassák, mert nincs vakcina. Az egészségügyi minisztérium sokáig nem ismerte el, hogy hiány lenne, a fordulat akkor következett be, amikor Sorin Grindeanu miniszterelnök elmondta a nyilvánosság előtt, hogy ő sem tudta beoltatni gyermekeit kanyaró ellen, mert nincs elég oltóanyag.

Szerző

Gigantikus bírságot kapott a Facebook

Publikálás dátuma
2017.05.18. 21:08
FOTÓ: Getty Images
Gigantikus bírságot szabott ki az Európai Unió versenyügyi hatósága csütörtökön a világ legnagyobb közösségi oldalára, a Facebookra. 

A szervezet 110 millió euró (több mint 34 milliárd forint) büntetés befizetésére kötelezte az amerikai informatikai óriást, mert szerintük a társaság a WhatsApp – üzenetküldő alkalmazás – 2014-es felvásárlásákor megtévesztette a felhasználóit – írta a Reuters. A Facebook ugyanis azt állította még a felvásárlás előtt, hogy a WhatsApp felhasználói fiókjainak személyes adatait nem veti össze a saját, azaz a Facebook regisztrációkban fellelhető adatokkal. Az ígéret ellenére azonban ezt megtette a közösségi oldal.

Szerző
Témák
Facebook bírság

Járókelők közé hajtott egy autós New Yorkban - Videó

Publikálás dátuma
2017.05.18. 20:27
FOTÓ: REUTERS/Jeremy Schultz
Legalább húsz ember megsérült, egy pedig életét vesztette, amikor egy autó gyalogosok közé hajtott New York egyik legforgalmasabb csomópontjában, a Times Square-en - írja a hvg.hu.
FOTÓ: REUTERS/Jeremy Schultz

FOTÓ: REUTERS/Jeremy Schultz

Egy szemtanú szerint az autós szándékosan kormányozta a járdára a járművét a 7. Sugárút és a 45. utca kereszteződésében. Egy másik arról számolt be, hogy mielőtt a gyalogosok közé csapódott volna, egy darabig a forgalommal szemben hajtott.  Ismét más szemtanúk szerint a sofőr bódult állapotban volt, miután kiszállt a kocsiból, a sajtóban pedig már az is megjelent, hogy egy visszaeső ittas vezetőről van szó - írja a hirtv.hu.

A CBS a New York-i rendőrség közlésére hivatkozva azt írta, hogy az esetnek nincs köze a terrorizmushoz.

Szerző
Frissítve: 2017.05.18. 22:23