"Most mit talál ki a Fidesz?" - Csak Jordán Tamás pályázott

Publikálás dátuma
2017.05.23. 11:58
FOTÓ: Népszava
Ma négykor lejárt a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára a pályázatok beadási határideje, és eddig csak egy pályázat érkezett, Jordán Tamásé.

"Ma négykor lejárt a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára a pályázatok beadási határideje. Csak egy pályázat érkezett. Jordán Tamásé. Júniusban kerül a döntés a képviselő-testület elé. Kíváncsian várom, most mit talál ki a városi Fidesz"- írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke.A városi képviselő-testület júniusban dönt a pályázatról.

Jordán Tamás szerződését márciusban hosszabbította meg a Weöres Sándor Színház élén  további egy évvel, 2018. szeptember 30-ig a szombathelyi közgyűlés. A döntést a várost irányító Fidesz-KDNP frakció mellett az ellenzék is támogatta, csupán Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) kultúráért is felelős alpolgármester szavazott ellene, és Balassa Péter (Jobbik) tartózkodott.

Szerző
Témák
Jordán Tamás

A Tiszát is átfúrta a fideszes okoskerítés-építő cége

Publikálás dátuma
2017.05.23. 11:26
A kép illusztráció! FOTÓ: Tóth Gergő
Néhány héttel ezelőtt furcsa ellentmondásba került a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal kapcsolatban, hogy ki is építi a szerb-magyar határra felhúzott „okoskerítést”, vagyis a már meglévő határzár mellett épülő új, elektronikus jelzőrendszerrel és kamerákkal is fölszerelt határzárat - írja az Index.

Míg a belügy azt állította, hogy a kerítés mintaszakaszát rabok építették és a büntetés-végrehajtás szervezetei, a kamerákat és jelzőrendszereket pedig az állami MVM OVIT telepítette, a fejlesztési minisztérium tagadta, hogy a felügyelete alá tartozó MVM OVIT dolgozott volna a kerítésen.

Mivel úgy tűnt, a két állítás egyszerre nem lehet igaz, a szocialista Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordult az MVM OVIT-hoz, kikérte egyebek mellett azoknak a szerződéseknek a listáját is, amelyeket az állami cég a büntetés-végrehajtással kötött az okoskerítés építésével kapcsolatban. Ebből derült ki, hogy az MVM OVIT-nak ugyan valóban van köze a kerítésépítéshez, de a munkát ugyanis szinte teljes egészében alvállalkozóknak passzolták le. Az egyik legnagyobb nyertes pedig a fideszes kötődésű Bozó Zoltán cége, a MetalCom - írja a portál.

Bozó a 2014-es szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben indult a polgármesterségért, de kikapott baloldali vetélytársától. A szerződések szerint ők építették a gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, velük szerződtek az intelligens jelzőrendszer megtervezésére és kivitelezésére nagyjából 16 milliárdért, ADSS-t telepítettek 71 millióért, Tisza átfúrást végeztek 78 millióért.

Szerző

Pécs csődközelben - Orbánékon múlik, dobnak-e mentőövet

Publikálás dátuma
2017.05.23. 11:13
A pécsi városháza épülete Illusztráció: Thinkstock
Nem volt még példa arra a rendszerváltás óta, hogy egy olyan nagyváros, megyeszékhely, mint amilyen Pécs, ne tudja elfogadni a zárszámadását, és ezzel gyakorlatilag beálljon a csőd. Márpedig a Szabad Pécs értesülései szerint Pécsett nagyjából ez a helyzet, s csakis a kormányon múlik, hogy május 30-án lesz-e zárszámadás. A legfrissebb információk szerint nem hagyják majd, hogy ilyen blama történjen egy fideszes városban, de nagy böjtje lesz, és szűk esztendők elé nézhet a város, a segítő kezet ugyanis nem ingyen nyújtják majd - vélekedik a portál.

A szándék mindenképpen megvan arra Budapesten, hogy ezt a helyzetet elkerüljék, és megint kisegítsék a várost - kormányzati szintről. Bár számos, egymástól független információs forrás erősítette meg a fentieket, van, aki cáfolta az egész értesülést, hivatalosan is.

„Meglesz a zárszámadás, semmi köze a közgyűlés elhalasztásának ahhoz, hogy azzal hogyan állunk, egyéb más fontos napirendeket később tudunk bevinni a közgyűlés elé”– ezt válaszolta a Szabad Pécs kérdésére Őri László pécsi alpolgármester.

A zárszámadást május 31-ig kell elfogadni, minden testület a májusi rendes közgyűlési ülésén szavazza meg alap esetben. Ha viszont ez nem történik meg, akkor az nagyjából azt jelenti, hogy beáll a csőd, csakúgy, mintha nem kaptak volna fizetést a városházi dolgozók. Egy önkormányzatnál kincstári csődbiztost neveznek ilyenkor ki, és ő felügyeli a kifizetéseket. 

A portál emlékeztet, hogy a május 18-ára, múlt csütörtökre kiírt pécsi közgyűlési ülést elhalasztották. A hivatalos indoklás az volt, hogy van még néhány pályázati anyag előkészítés alatt, amit meg kell szavazni májusban. A Szabad Pécs azonban úgy tudja, szó sincs arról, hogy ezért halasztottak, hanem valójában azért, mert elég nagy a baj, óriási a hiány, amit nem sikerült időben és kellő mértékben befoltozni. Még úgy is 3,5 milliárd forintot emlegetnek a városházi forrásaik, ha megtisztítják az adósságot a városi cégek egymással szembeni adósságaitól.

A lap arról értesült két másik, szintén megbízható forrásból, hogy a pécsi önkormányzati cégek összes 1 éven túli adóssága és likvid folyószámlahitele elérheti a 11 milliárd forintot. Mindez azután néhány évvel, hogy az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát. Pécsnek tavaly decemberben a kormány már nem is dobott milliárdos mentőövet az előző évekhez hasonlóan év végi gyorssegélyként. Úgy tudni, emiatt is került közel nagyon ahhoz Pécs, hogy ne tudja elfogadni a zárszámadást, s ahelyett esetlegesen kincstári csődbiztost nevezzenek ki Budapestről.

A lap forrásai szerint készül már egy lista, hogy mit kérnek majd a segítségért cserébe, amiért akár olyan intézkedési csomagot is végre kellhet hajtani majd Pécsnek, amelyet a kormány kér tőlük. A helyi adóemelés sem kizárt, és egyebek mellett szigorúbb adóbehajtási politikát is elvárhatnak, de állítólag a telek- és/vagy ingatlanadó mértékét is növelhetik 2018-tól. 

Szerző