Előfizetés

Kitiltották az országból a szélsőjobbos Nick Griffint

Publikálás dátuma
2017.05.26. 20:08
FOTÓ: Getty Images, Dan Kitwood
A Magyar Narancs írta meg, hogy a számos magyar szélsőjobboldali csoport és személy körül feltűnő James Dowsont kitiltották az ország területéről, miután a Belügyminisztérium közölte, hogy a TEK meglátása alapján Dowson nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az országra. Dowson már évek óta Nick Griffin korábbi EP-képviselővel és egykori BNP-vezérrel mozog együtt, így a lap rákérdezett a BM-nél, hogy Griffint nem tiltották-e ki szintén.

A válasz gyorsan meg is érkezett: de igen, őt is kitiltották. „Griffin John Nicholas brit állampolgár Magyarországon nemkívánatos személy, akit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Magyarország területéről kiutasított, egyidejűleg vele szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el. Az idegenrendészeti intézkedésekre a Terrorelhárítási Központ javaslatára került sor” – írta a magyarnarancs.hu érdeklődésére a BM. 

Griffin és Dowson magyarországi feltűnéséről a Narancs számolt be először. Egy Dowsonhoz és Griffinhez köthető „lovagrend” Ásotthalmon próbált meg ingatlanprojektet összehozni, ebben Toroczkai László Jobbik-alelnök is segített nekik, de Toroczkai ott volt e szervezet egyik korábbi zártkörű rendezvényén is. Toroczkai a Narancsnak elismerte, kapcsolatba került James Dowsonnal és Nick Griffinnel. A Jobbik azonban nem nagyon idegeskedett amiatt, hogy alelnöke milyen alakokkal kokettál.

Most márciusban Magyarországon Soros-ellenes konferenciát szervezett a Dowsonhoz köthető „lovagrend”, ezen Griffin is feltűnt, és a 444.hu kérdésére kijelentette, fél éven belül szeretne Magyarországon letelepedni – ez most már aligha fog megtörténni.

Nekik Farkas kell - Menekül a Fidesz a sajtó elől

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.05.26. 19:45

A kormánypártnak nem számít, hogy már megszámlálhatatlan büntetőügyben vetődött fel Farkas Flórián érintettsége, a cigány szavazatok reményében továbbra sem engedi el a Lungo Drom elnökének, Orbán Viktor barátjának a kezét.

Hazudozik és menekül a sajtó elől a Fidesz. Hiába került ugyanis lapunk birtokába szerdán Farkas Flórián aláírásával egy meghívó, amiben a miniszterelnöki biztos pénteken 18.30-ra invitálta a Lungo Drom tagjait a Fidesz székházához, az MTI-ben pénteken 16.30 előtt hírt adtak arról, hogy Kövér László, mint a Fidesz választmányának elnöke és Farkas aláírta azt a választási együttműködést, ami szerint a kormánypárt és a Lungo Drom a soron következő országgyűlési és önkormányzati választásokra történő felkészülésben, a választásokon és az ezeket követő törvényhozási, kormányzati és önkormányzati munkában együttműködik.

A megállapodás értelmében a Farkas vezette szervezet az országgyűlési és önkormányzati választásokon támogatja a Fidesz-KDNP valamennyi egyéni jelöltjét, illetve területi listáját. A szocialista párt az aláírás meghirdetett időpontjára tüntetést hirdetett a Lendvay utcába, amit annak ellenére megtartottak, hogy az aláírás már előbb megtörtént. Teleki László, a szocialisták országgyűlési képviselője lapunknak azt mondta: nem véletlen, hogy a Fidesz fél a sajtótól, pontosan tudják, hogy ez a szövetség vállalhatatlan. Pedig vállalják. Személyes szándéka, hogy a jövőben Farkas Flóriánnal szeretné folytatni az együttműködést - válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, Hódmezővásárhelyen. Arról beszélt, hogy együtt kíván működni a cigányság szervezeteivel, személy szerint pedig mindig azzal, aki a legalkalmasabb. A kormányfő ugyanakkor azzal kerülte meg a kérdést, hogy a személyi döntéseket nem ő egy személyben, hanem a megfelelő testületek hozzák meg a Fideszben.

A szövetséges

A "legalkalmasabb személy"

- Évekig rosszul emlékezett, hogy az ELTE melyik karán szerezte meg a diplomáját.

- Az Oktatási Hivatal sokáig kereste az érettségijét, végül megtalálták.

- Néhány napon belül kétszer is átírta az önéletrajzát.

- Külön keret van Farkas Flórián hűtőjének feltöltésére.

- Három évig sajátjaként használt egy százmilliós budai villát, úgy, hogy erre nem volt joga.

A Lungo Drom és a Fidesz megbonthatatlan szövetsége már 16 éve tart. Nem véletlenül: a roma szervezet a cigányság körében gyűjtötte a szavazókat Orbán Viktor pártjának, Farkas Flórián pedig ennek a "munkának" köszönhetően jutott be 2002-ben a Fidesz országos listájáról a parlamentbe. (Farkas 17 éve a Lungo Drom vezetőjeként még azt mondta, hogy a cigányságnak az az érdeke, hogy az MSZP nyerje meg a választást). A miniszterelnök szolnoki barátjának szépen ívelt felfelé a karrierje, hiszen 2010-ben a közigazgatási és igazságügyi miniszter megbízásából a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos lett, 2011–2014 között pedig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke is volt. Ráadásul 2014. december 3-án Orbán nevezte ki miniszteri biztosból miniszterelnöki biztossá, hiába kapcsolódik hozzá brutálisan sok minimum kétes ügy az utóbbi évekből.

Flashmob - Teleki László az MSZP demonstrációján - Népszava fotó/Molnár Ádám

Flashmob - Teleki László az MSZP demonstrációján - Népszava fotó/Molnár Ádám

"Farkas Flórián lophat, amennyit csak akar, amíg a Fidesz azt gondolja, hogy szavazatokat hoz a pártnak, addig sérthetetlen" - közölte Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, hozzátéve: a miniszterelnöki biztosnak börtönben a helye, mert milliárdokkal károsította meg a magyar adófizetőket, átverte és kihasználta a magyar cigányságot. A mostani szövetségkötés azonban azt is bizonyítja, hogy le kell váltani a Fideszt ahhoz, hogy a bűnözők ne a parlamentbe, hanem börtönbe kerüljenek. A szövetséges pedig 2017-ben sem állt le, az idén is szinte mindennaposak a gyanús pénzköltések a miniszterelnöki biztoshoz kapcsolódóan. A Magyar Nemzet tegnap is talált egy újabb érdekes pénzügyi manővert: a Farkas vezette Lungo Drom budapesti székházát hatvanmillió forintos adósság terheli.

A Lungo Drom tagsága az utóbbi években jelentősen megfogyatkozott. A hvg.hu írt arról a minap, hogy sokan a kilépésüket tervezik, és  heteken belül új romaügyi szervezetet hoznak létre. Az új szervezetben fiatal roma értelmiségiek lesznek a vezetők, a tapasztaltabb Lungo Drom-osok csak a háttérből segít majd, hogy semmiképpen se lehessen összekötni őket Farkas Flóriánnal és a Lungo Drommal. A tagok kilépése után a Lungo Drom 20 megyei szervezetének alig fele marad működőképes. 

Bujkálnak, hazudoznak

- Egy újbudai fideszes politikus, Szabó László megrángatta egy lakossági, nemzeti konzultációs fórum idején a 444.hu újságíróját. Halász Júlia feljelentést tett, hiszen hiába nem szenvedett komolyabb sérüléseket, a történteket nagyon erős agressziónak élte meg. Szabó az eset után egy ideig bujkált az újságírók elől, később pedig hosszú perceken át, érdemi válasz nélkül, kínosan magyarázkodott.

- Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felháborodott levelet írt az Indexnek, miután a portál egy konferencián szerette volna megszólaltatni . A miniszter ígéretet tett arra, hogy válaszol, stábja azonban furcsa elterelő hadműveletekbe kezdett az utcán. Végül egy körülbelül százméteres táv lefutásának volt csak köszönhető, hogy az Index stábja egyáltalán elérte Balogot.

- Rogán Antal emberei is mindent megtettek Rákosmentén, hogy ne közelíthessék meg a főnöküket: az Index-szel háromszor körbefuttatták a művelődési házat, polgárőrökkel próbálták lezárni a középület parkolóját, de hiába. Végül Rogán nem szívesen, de nyilatkozott az Indexnek, majd jó munkát kívánt Simicska Lajosnak.Aláírták - Megállapodott a Fidesz és a Lungo Drom

Publikálás dátuma
2017.05.26. 18:59
Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke (b) és Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Megújította választási együttműködési megállapodását pénteken a Fidesz és a Lungo Drom. 

Kövér László, a kormánypárt választmányi elnöke a megállapodás aláírását követően elmondta, egy olyan megállapodást hosszabbítottak meg, amely mindkét szervezetnek sikereket hozott: a választási győzelmek mellett ugyanis a Fidesz és a Lungo Drom is elmondhatja magáról, hogy minden korábbinál komolyabban tudta támogatni a romák felzárkózását.

A házelnök hangsúlyozta, a mostani megállapodás nem egyedi, hanem az első állomása a Fidesz szövetségi rendszere megújításának, aminek során minden partnerszevezetükkel hasonló megállapodást kötnek majd.

Kövér László reményei szerint a Fidesz a választási kampányt megelőzően egy választási nyilatkozatot is tesz a szövetségeseivel közösen, amely egyfajta szerződés, vállalás is lesz arra vonatkozóan, hogy mit kívánnak tenni együtt az ország élén. A Fidesz választmányi elnöke emlékeztetett, ebben a szövetségben a Fidesz és a Lungo Drom mellett megtalálható a KDNP, a Fidelitas, a Nemzeti Fórum, a Vállalkozók és Munkaadók Pártja és a kisgazdák.

Kövér László szólt arról is, hogy az elmúlt hét évben elért sikerek jó alapot adnak arra, hogy a választók bizalmát kérjék jövő tavasszal. Kiemelte, mostani kormányzásuk első négy éve elsősorban az ország katasztrófa széléről történő visszarántásával telt, míg a második négy esztendőt már az emelkedő pályán való mozgás határozza meg, a következő négy év pedig "a termés egy részének learatásáról, az eredmények realizálásáról" is szól majd.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke úgy fogalmazott, a Fidesz és a Lungo Drom szövetsége az egyetlen garanciát jelenti a cigányság felzárkózásának folytatására.

Hangsúlyozta, a Fidesszel több mint másfél évtizede dolgoznak együtt sikeresen. Farkas Flórián megjegyezte továbbá, hogy a Lungo Drom rendelkezik a Fidesz után a legtöbb önkormányzati mandátummal, többel mint az összes ellenzéki párt.