Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Publikálás dátuma
2017.05.29. 07:22
Thinkstock illusztráció
A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt napokban féléves csúcsára, 307 forint/euró alá erősödött, ami miatt már érdemes elgondolkodni a nyaralásra szánt valuta beszerzésén. Kérdés, hogy mennyire kell sietni vele, várhatók-e nagy kilengések a devizapiacon. 

Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint a nyár folyamán is stabil maradhat a forint árfolyama, lényeges gyengülés nem várható, mivel a Magyar Nemzeti Bank céljainak megvalósításához is stabil forintra van szükség, a korábban tapasztalt, gyengülő forintpályát már nem tudja fenntartani a jegybank, és az uniós források beáramlása is folyamatos forintkeresletet biztosít. Az Equilor szakértője szerint a 303-318 forint közötti sávban mozoghat az euró jegyzése a következő hónapokban is, de már a mostani szinteken is érdemes meg bevásárolni a nyaralásra szánt valutából.

Szerző

Magyar mentők jutottak a világ legjobbjai közé

A magyar mentők több mint húsz ország harminc csapata között mindkét kategóriában a második helyen végeztek a május 24. és 28. között, a csehországi Rejvizben megrendezett 21. nagy, nemzetközi mentőversenyen.

Az Országos Mentőszolgálat budaörsi mentőállomásának csapata az orvosos mentőegységek között, a légimentők csapata pedig a paramedikus kategóriában szerzett ezüstérmet. A világ minden tájáról érkező életmentőknek valósághű helyzetekben kellett helytállniuk, többek között eszméletlen gyermek mentését, égett sérült ellátását, tömeges baleset felszámolását is be kellett mutatniuk, miközben a világ legkorszerűbb mentéstechnikai eszközeit is használták.

A csapat már egy vadonatúj Mercedes eset-rohamkocsival szállt versenybe, mely egyike annak a most beszerzett 193 mentőjárműnek, melyek most állnak szolgálatba Magyarország mentőállomásain.

Szerző
Témák
verseny mentők

Farkas az "örök szövetséges" - Ám vannak, akit nem törődnek bele

Publikálás dátuma
2017.05.29. 07:07
Népszava fotó/Molnár Ádám
A Fidesz és a Lungo Drom választási megállapodása nem hatotta meg Farkas Flórián ellenfeleit: nemzetközi bírósághoz fordulnak.

Konzervatív ember vagyok, a Fidesz tagja. A Lungo Drom alelnöke voltam, amíg törvénytelenül ki nem zártak. Nem értem, hogy Farkas Flórián milyen összehangolt ellenzéki támadássorozatról beszél – nyilatkozta lapunknak Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egri képviselője.

Elmondása szerint Farkas Flórián valótlanul hivatkozik arra is, hogy a korrupciós ügyekben indított vizsgálatok legfeljebb csak kisebb szabálytalanságokat találtak. „Néhány esetben tényleg megszüntették a nyomozást, de több tucat ügyben még mindig folyamatban van az eljárás. Furcsa lenne, ha ezek eredményét Farkas Flórián előre tudná” – jegyezte meg Lakatos Oszkár.

ÖSSZEZÁRNAK Kövér László házelnök és a Farkas Flórián aláír. Nem hagyták az út szélén - MTI/Máthé Zoltán

ÖSSZEZÁRNAK Kövér László házelnök és a Farkas Flórián aláír. Nem hagyták az út szélén - MTI/Máthé Zoltán

A Népszava online kiadása elsőként adott hírt arról, hogy Kövér László fideszes választmányi elnök a párt Lendvay utcai székházában választási megállapodást ír alá Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom elnökével. Ahelyett, hogy örült volna a sajtóérdeklődésnek, a Fidesz és a Lungo Drom elbújt a nyilvánosság elől. Pénteken a tervezett időpontnál több órával korábban, délután megtartották az ünnepélyes aktust. Értesítést erről csak az állami média munkatársai kaptak.

Az aláírás apropóján Farkas Flórián nyilatkozott ugyan a „közszolgálati” televíziónak, de kérdésekkel nem kellett szembesülnie. Farkas interjút adott a Blogstar.hu portálnak is. Ebben tette a Lakatos Oszkár által kifogásolt (az ellenzéki összeesküvésre és az ártatlanságára vonatkozó) kijelentéseket.

Lakatos Oszkár, a Lungo Drom korábbi alelnöke szerint Farkas Flórián nem mond igazat

Lakatosnak továbbra is meggyőződése, hogy Farkas Flóriánt súlyos erkölcsi, politikai és gazdasági felelősség terheli. „Nem engedjük, hogy megússza, a már lezárt ügyeket sem hagyjuk veszni. Felkértünk egy szakértőkből álló csapatot, ha a magyarországi jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, nemzetközi bírósághoz fogunk fordulni” – közölte Lakatos Oszkár.

Farkas Flórián – azon túl, hogy a Lungo Drom elnöke – fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos. Korábban az ORÖ és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnöke is volt. Egymást érték a személyével összefüggésbe hozható botrányok. Úgy tűnt, a Fidesznél kitelt az ideje. Lázár János miniszter például értésére adta, hogy „megy a lecsóba”, Balog Zoltán minisztériuma szabálytalan pénzfelhasználások miatt 1,6 milliárd forintot követelt vissza.

Aztán változott a széljárás. Lázár később már arról beszélt, hogy Farkas Flóriánt a származása miatt támadják, a kezdeti keménykedés után a kormány a milliárdos követelés behajtását sem veszi szigorúan. Bármennyire is groteszk módon történt, a Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködésének aláírása arról tanúskodik, hogy Farkas Flórián sikeresen átvészelte a válságos időszakot.

Túlélésében több tényező szerepet játszhat. Először is: a vele szemben szövetkező roma politikusok nem tudtak kell erőt felmutatni. A Farkas Flórián elleni tüntetések – ha egyáltalán a bejelentés után megtartották azokat – kevés résztvevőt vonzottak. A Lungo Drom alaposan meggyengült, de a konkurensekhez képest még mindig jó állapotban van. A kormánypárt joggal gondolhatja, hogy pillanatnyilag nincs olyan cigány szervezet, amely átvehetné a Lungo Drom helyét. Farkas Flórián kiiktatása hatalmi vákuumot hozna létre a romaügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök amúgy is azt a taktikát követi, hogy minél jobban támadnak valakit az emberei közül, annál inkább ragaszkodik hozzájuk. A Magyar Nemzet kérdésére a kormányfő minap Hódmezővásárhelyen azt mondta, hogy „személyes szándéka” szerint Farkas Flóriánnal képzeli el az együttműködést.

Tegyük hozzá: Orbán ragaszkodásának más aspektusa is van. A kinevezési határozatban az olvasható, hogy miniszterelnöki biztosként Farkas Flórián „tevékenységét a miniszterelnök irányítja.” Ha Orbán menesztené Farkast, akkor a saját felelősségét sem kerülhetné meg.

Kiszivárogtatott hangfelvételek árulkodnak arról, hogy Farkas Flórián milyen módszerekkel tartja sakkban a roma politikusokat. Az egyik felvételen kifejtette, hogy azok kapnak pénzt, akikben megbízik, egy másikon arra utalt, hogy nélküle az ORÖ tagjai közül már ki tudja, hányan ülnének börtönben. Ha felidézzük, hogy Kolompár Orbánnak, az ORÖ volt elnökének tényleg börtönbe kellett vonulnia, Farkas szavait nem szabad üres fenyegetőzésnek venni.

A politikai rehabilitáció ellenére a Fidesz bizalma aligha teljes Farkas Flórián iránt. A Népszabadság két éve hívta fel rá a figyelmet, hogy a Fidesz honlapján a Lungo Drom már nem szerepel a kormánypárt szövetségesei között. Ebből a szempontból a választási együttműködési megállapodás aláírása sem hozott változást: több nap eltelt azóta, de a Lungo Drom még mindig nem került fel a Fidesz szövetségeseinek listájára.

Szerző