Magyar mentők jutottak a világ legjobbjai közé

A magyar mentők több mint húsz ország harminc csapata között mindkét kategóriában a második helyen végeztek a május 24. és 28. között, a csehországi Rejvizben megrendezett 21. nagy, nemzetközi mentőversenyen.

Az Országos Mentőszolgálat budaörsi mentőállomásának csapata az orvosos mentőegységek között, a légimentők csapata pedig a paramedikus kategóriában szerzett ezüstérmet. A világ minden tájáról érkező életmentőknek valósághű helyzetekben kellett helytállniuk, többek között eszméletlen gyermek mentését, égett sérült ellátását, tömeges baleset felszámolását is be kellett mutatniuk, miközben a világ legkorszerűbb mentéstechnikai eszközeit is használták.

A csapat már egy vadonatúj Mercedes eset-rohamkocsival szállt versenybe, mely egyike annak a most beszerzett 193 mentőjárműnek, melyek most állnak szolgálatba Magyarország mentőállomásain.

Szerző
Témák
verseny mentők

Farkas az "örök szövetséges" - Ám vannak, akit nem törődnek bele

Publikálás dátuma
2017.05.29. 07:07
Népszava fotó/Molnár Ádám
A Fidesz és a Lungo Drom választási megállapodása nem hatotta meg Farkas Flórián ellenfeleit: nemzetközi bírósághoz fordulnak.

Konzervatív ember vagyok, a Fidesz tagja. A Lungo Drom alelnöke voltam, amíg törvénytelenül ki nem zártak. Nem értem, hogy Farkas Flórián milyen összehangolt ellenzéki támadássorozatról beszél – nyilatkozta lapunknak Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egri képviselője.

Elmondása szerint Farkas Flórián valótlanul hivatkozik arra is, hogy a korrupciós ügyekben indított vizsgálatok legfeljebb csak kisebb szabálytalanságokat találtak. „Néhány esetben tényleg megszüntették a nyomozást, de több tucat ügyben még mindig folyamatban van az eljárás. Furcsa lenne, ha ezek eredményét Farkas Flórián előre tudná” – jegyezte meg Lakatos Oszkár.

ÖSSZEZÁRNAK Kövér László házelnök és a Farkas Flórián aláír. Nem hagyták az út szélén - MTI/Máthé Zoltán

ÖSSZEZÁRNAK Kövér László házelnök és a Farkas Flórián aláír. Nem hagyták az út szélén - MTI/Máthé Zoltán

A Népszava online kiadása elsőként adott hírt arról, hogy Kövér László fideszes választmányi elnök a párt Lendvay utcai székházában választási megállapodást ír alá Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom elnökével. Ahelyett, hogy örült volna a sajtóérdeklődésnek, a Fidesz és a Lungo Drom elbújt a nyilvánosság elől. Pénteken a tervezett időpontnál több órával korábban, délután megtartották az ünnepélyes aktust. Értesítést erről csak az állami média munkatársai kaptak.

Az aláírás apropóján Farkas Flórián nyilatkozott ugyan a „közszolgálati” televíziónak, de kérdésekkel nem kellett szembesülnie. Farkas interjút adott a Blogstar.hu portálnak is. Ebben tette a Lakatos Oszkár által kifogásolt (az ellenzéki összeesküvésre és az ártatlanságára vonatkozó) kijelentéseket.

Lakatos Oszkár, a Lungo Drom korábbi alelnöke szerint Farkas Flórián nem mond igazat

Lakatosnak továbbra is meggyőződése, hogy Farkas Flóriánt súlyos erkölcsi, politikai és gazdasági felelősség terheli. „Nem engedjük, hogy megússza, a már lezárt ügyeket sem hagyjuk veszni. Felkértünk egy szakértőkből álló csapatot, ha a magyarországi jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, nemzetközi bírósághoz fogunk fordulni” – közölte Lakatos Oszkár.

Farkas Flórián – azon túl, hogy a Lungo Drom elnöke – fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos. Korábban az ORÖ és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnöke is volt. Egymást érték a személyével összefüggésbe hozható botrányok. Úgy tűnt, a Fidesznél kitelt az ideje. Lázár János miniszter például értésére adta, hogy „megy a lecsóba”, Balog Zoltán minisztériuma szabálytalan pénzfelhasználások miatt 1,6 milliárd forintot követelt vissza.

Aztán változott a széljárás. Lázár később már arról beszélt, hogy Farkas Flóriánt a származása miatt támadják, a kezdeti keménykedés után a kormány a milliárdos követelés behajtását sem veszi szigorúan. Bármennyire is groteszk módon történt, a Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködésének aláírása arról tanúskodik, hogy Farkas Flórián sikeresen átvészelte a válságos időszakot.

Túlélésében több tényező szerepet játszhat. Először is: a vele szemben szövetkező roma politikusok nem tudtak kell erőt felmutatni. A Farkas Flórián elleni tüntetések – ha egyáltalán a bejelentés után megtartották azokat – kevés résztvevőt vonzottak. A Lungo Drom alaposan meggyengült, de a konkurensekhez képest még mindig jó állapotban van. A kormánypárt joggal gondolhatja, hogy pillanatnyilag nincs olyan cigány szervezet, amely átvehetné a Lungo Drom helyét. Farkas Flórián kiiktatása hatalmi vákuumot hozna létre a romaügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök amúgy is azt a taktikát követi, hogy minél jobban támadnak valakit az emberei közül, annál inkább ragaszkodik hozzájuk. A Magyar Nemzet kérdésére a kormányfő minap Hódmezővásárhelyen azt mondta, hogy „személyes szándéka” szerint Farkas Flóriánnal képzeli el az együttműködést.

Tegyük hozzá: Orbán ragaszkodásának más aspektusa is van. A kinevezési határozatban az olvasható, hogy miniszterelnöki biztosként Farkas Flórián „tevékenységét a miniszterelnök irányítja.” Ha Orbán menesztené Farkast, akkor a saját felelősségét sem kerülhetné meg.

Kiszivárogtatott hangfelvételek árulkodnak arról, hogy Farkas Flórián milyen módszerekkel tartja sakkban a roma politikusokat. Az egyik felvételen kifejtette, hogy azok kapnak pénzt, akikben megbízik, egy másikon arra utalt, hogy nélküle az ORÖ tagjai közül már ki tudja, hányan ülnének börtönben. Ha felidézzük, hogy Kolompár Orbánnak, az ORÖ volt elnökének tényleg börtönbe kellett vonulnia, Farkas szavait nem szabad üres fenyegetőzésnek venni.

A politikai rehabilitáció ellenére a Fidesz bizalma aligha teljes Farkas Flórián iránt. A Népszabadság két éve hívta fel rá a figyelmet, hogy a Fidesz honlapján a Lungo Drom már nem szerepel a kormánypárt szövetségesei között. Ebből a szempontból a választási együttműködési megállapodás aláírása sem hozott változást: több nap eltelt azóta, de a Lungo Drom még mindig nem került fel a Fidesz szövetségeseinek listájára.

Szerző

"Ha kiderülne, mennyit dolgozom, bilincsben vinnének el"

Publikálás dátuma
2017.05.29. 07:04
Népszava fotók/Vajda József
Tiszaroff nevezetes falu, mert a környéken szinte csak itt van állandó háziorvos, Katona Gábor. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: VAJDA JÓZSEF/NÉPSZAVA

Késik a doktor, pedig néhány perce ígérte, mire Tiszaroff határából ideérünk a falu rendelőjébe, ő is itt lesz. A váró ajtaja nyitva: a helyiségben középkorú cigány asszony és az asszisztens. A töpörödött fekete nő hiszi is meg nem is, hogy ha most kapott beutalóval bemegy a szolnoki kórházba, minden rendben lesz. A baj nagy, de hogy mekkora, azt kellene a megyei kórház tüdőgyógyászatán tisztázni. Az asszisztens győzködi, hogy kell az a vizsgálat, és az asszonynak nincs mitől félnie. Csak vigye magával az összes leletét, meg az írást, amit a doktor úr adott.

Hogy mi az az írás, már nem tudjuk meg. Az asszony sietősen el, az udvarra meg bekanyarodik az orvos autója. A kocsi maga is megragadja a figyelmet, nem csak azért, mert az egy 25 éves, korának megfelelő külsejű Lada Samara, hanem mert egyben ez a doktor politikai hirdetőtáblája is. A kocsi motorházán lévő matrica arról tudósít, hogy ruszki és jól teljesít. A hátsó sárvédőn már a Magyarország jobban teljesít – felirat van. Ám fölötte egy fityisz ad személyes ízt a tartalomnak. A kocsi oldalán az olvasható: Nemzet orvosa. A sárhányó szélén a dohányboltok ismert logójában a felirat: nemzeti háziorvosi szolgálat.

– Egy magyar háziorvosnak ennyire futja – mutat a csotrogányra Katona Gábor, az orvos.

Ami meg a feliratozását illeti, azért még soha senki, nem mert szólni. A tudása, az ő nagy hatalma. Ő a környék szinte egyetlen, mindenre bevethető gyógyítója, így ha valamiért fogná a sátorfáját, nem lépne a helyébe senki. Itt a Tisza szegletében, mintegy féltucat faluban rajta kívül egy fiatal orvosnő, még két 65 éves, és egy 77 éves doktor dolgozik. Az orvosnő nemrég szült, s ugyan már munkába állt, de előfordul, hogy őt is helyettesítenie kell.

S olykor azt is el kell látni, ami máshol nem feltétlenül egy háziorvos dolga. Katona doktor most is „műtéthez” készülődik. Következő páciense térde olyan mint egy nagy kalács, fölszaporodott benne az ízületi folyadék, ahogy hozzáér az orvos, a nő felszisszen a fájdalomtól.

Lecsapoljuk – nyugtatja a nőt, gumikesztyűt húz, érzéstelenít, és szúr.

– Beküldhetném a kórházba, de csak hetek múlva kapna időpontot, és végén úgy is itt kötne ki nálam – magyarázza. Meséli, hogy a hétvégén Abádszalókon két szembe fúródott fémforgácsot távolított el. Ugyan nincs szemész vizsgája, ám, ha ő nem teszi meg, Debrecenig kellett volna ennek a két embernek mennie, mert ott van csak szakorvos. Arra meg a flexelő férfiaknak se pénzük, se idejük nem volt. Épp úgy, mint annak a férfinak, akinek a heréjéből a hétvégén távolított el egy zsírdaganatot. Őt be akarta küldeni a sebészhez, de az azt kérdezte: viccel-e, hogy csak úgy azonnal elvégzi a műtétet? S néhány héttel későbbi időpontot ajánlott. Csakhogy ez a férfi külföldön dolgozik, vasárnap este indulnia kellett vissza, nem tudta, legközelebb mikor jöhet. Mit tehetett volna, elvégezte maga a beavatkozást.

„Ha kiderülne, mennyit dolgozom, bilincsben vinnének el” – mondja. Hivatalosan hetente legfeljebb csak 60 órát tölthetne gyógyítással, csak hogy napi 16, olykor 24 órán át is műszakban van. Most azért ennyire gyűrött az arcom – mentegetőzik –, mert az éjjel aludtam. Nem vagyok hozzászokva.

Csapolás - Számos olyan feladat hárul a háziorvosra, amely aligha az ő dolga lenne. Ha kell, akkor térdben felgyűlt folyadékot szív le.

Csapolás - Számos olyan feladat hárul a háziorvosra, amely aligha az ő dolga lenne. Ha kell, akkor térdben felgyűlt folyadékot szív le.

A napi rutinja egyébként az, hogy amikor befejezi a nyolcórás rendelést itt Tiszaroffon, négyre megy Abádszalókra, ott reggelig ügyel. Aztán vissza a saját praxisába. Alkalmanként még helyettesíti a környéken a gyermekgyógyászt, és maradék idejében, hétvégenként Fegyverneken, a központi ügyeleten dolgozik.

Alkalmazott orvosa a tiszaroffi önkormányzatnak, itt bért kap. Azt mondja, ő is, és a falu is így jár jobban. A rendelő új, jól felszerelt, a rezsijét állja az önkormányzat, mindig teli a gyógyszerszekrénye, és a munkáját három nővér segíti. Ha vállalkozóként dolgozna, a praxisra jutó állami finanszírozásból, mindennek a töredékére sem jutna.

„Ha reggel, mikor ideérek, és nincs még beteg, adminisztrálok, beutalót, receptet írok. Átnézem a laborból visszajött leleteket. Az ápolónők leveszik a betegektől vért, az önkormányzat meg elviteti a tiszafüredi laborba, délutánra már olvashatom e-mailen az értékeket. És mondhatom is a betegnek, hogy mi van. A környéken mi kérjük a legtöbb laborvizsgálatot. Ez konfliktus a finanszírozóval, erre kapom a legtöbb fekete pontot.”

Egy nővér az ágyhoz kötött betegeket látogatja, ellenőrzi a vérnyomásukat, följegyzi az adatokat, ha pedig orvosra lenne szükség, szól, hogy menjek. Gyakorlatilag a három munkatársam – Faragó Józsefné, Szabó Lajosné és Zámbori Zsuzsa – a rendelésre mindent előkészít, kikérdezik a pácienseket, nekem csak az orvosi munka marad: vizsgálok, terápiát ajánlok.

Fél kettőre megtelik a váró, néhány férfi és féltucatnyi anya megannyi, különböző korú gyerek. Zámbori Zsuzsa ápolónő magyarázza: iskolaidő alatt a rendeléseken mindig sok a gyerek, a szünetekben meg egyet se látni.

Sorra jönnek az orvos elé. Orrfolyás, hasfájás, hányinger – szinte valamennyinek ugyanaz a panasza. Alapos vizsgálat nélkül senki sem ússza meg. Katona Gábor spatulát vesz elő, torkot vizsgál, hasakat nyomkod. Láza senkinek nincs. Ma kedd van, általánosságban péntekig kap gyógyulási szabadságot mindenki. Egy fiatal férfi arról panaszkodik, hogy napok óta alig van vizelete. Katona Gábor prosztata vizsgálathoz készülődik, ki kell mennünk. Később elmondja, nagy jelentősége van annak, hogy ő ezt is megcsinálja. Az itt élő férfiak nem járnak prosztata vizsgálatra. A rák meg őket sem kíméli.

A betegségek itt is ugyanazok, mint bárhol másutt az országban, csak errefelé kicsit keményebbek a körülmények. Akik maradtak a Tisza-menti falvakban, mert nem mentek el külföldre vagy az ország nyugati felébe dolgozni, nagyon szegények. Az ínség meg erősen kövérít, mert szinte csak a kenyérre futja. Gyakoriak a keringési betegségek, a cukorbetegség, a rák. Az itt élők elvben húsz évvel, a gyakorlatban harminccal élnek kevesebbet, mint az átlagos, érettségizett ember.

Nem spórol a falu - A rendelő új és jól felszerelt, a rezsijét állja az önkormányzat, a gyógyszerszekrény pedig mindig tele van.

Nem spórol a falu - A rendelő új és jól felszerelt, a rezsijét állja az önkormányzat, a gyógyszerszekrény pedig mindig tele van.

Katona doktor már húsz éve rabja a Tiszazugnak, Tiszabőn kezdte, először csak helyettesített az orvos nélküli, cigányok lakta faluban, mert senki nem akart állandóra odamenni. Közben megszerették a helyiek az orvost, az orvos a helyieket, az akkori polgármester, Négyesi Zoltán egymilliós fizetést ajánlott, ha állandóra oda szegődik hozzájuk. Erre az összegre nem tudott nemet mondani. A cigány falvakban a munka nehezét az adja, hogy sok az indokolatlan hívás, a munkaidőn túli munka. A tiszabői milliós fizetést adó polgármester 2000-ben aztán feladta. Az őt követő, új polgármester be se nagyon járt a hivatalába, a falu élhetetlenné vált. Csődbe is ment.

– Lépnem kellett – mondja a doktor. – Pedig az ottani munkáért Sólyom Lászlótól a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kaptam, az indoklásban az állt, a kisebbségek egészségügyi felemelkedéséért...

Nem tudom, mire gondoltak: nem tettem egyebet, mint emberszámba vettem a helyieket, megismertem a nyelvüket, és azt is tudom, ha keserű is kimondani, hogy belőlük nem lehet se szakmunkás, se egyetemi tanár. El sem juthatnak odáig. Hiába kezdik el a lányok is a középiskolát, egy-két évig maradnak a padban, aztán mennek szülni. Mire 25 évesek, négy-öt gyerekük van, harmincévesen úgy néznek ki, mintha ötven évesek lennének. Már az anyaméhben szívják a füstöt, vagy a dohányét, vagy a vizes fáét. Kis súllyal és obstruktív tüdőbetegséggel jönnek a világra. Az anyatej minősége sem olyan, mint lennie kéne, mert az anyjuk se a terhesség alatt, se aztán nem jut normális ételhez. A csecsemők korán kapnak tápszert, amit a gyártók alaposan megcukroznak. Az óvodásoknak a fele, az iskolásoknak már a kétharmada elhízott vagy túlsúlyos.

– A tiszaroffiak nagyon szerencsések, miután a polgármester úgy látja, hogy tanár, orvos és pap nélkül nincs falu. Ezekre sokat költ a közpénzből. Itt mindenki megkapja a gyógyszert, ha szüksége van rá. Fölírom a receptet, a beteg elviszi a patikába a patikus beárazza, ezt a cetlit átviszi a páciens a polgármesteri hivatalba, ahol megkapja a szükséges összeget, azzal visszamegy a gyógyszertárba és kiadják neki az orvosságot. Szerencsére az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal és a patika egy udvarban, egymástól néhány méterre található.

Három nyelven beszél Katona Gábor, hívták Amerikába, kétszer Németországba is dolgozni. Maradt, mint mondja, azért, mert hazafi.

Van egy álma, végig járná egyszer a zarándok utat, az El Caminót, az indulást múlt év novemberére tervezte, csakhogy nem volt ideje felkészülni, találni valakit, aki tartja a frontot helyette egy-két hónapig. Úgy érzem, ha nem vagyok itt, összeomlik az ellátás, mert engem is helyettesíteni kell, engem, aki másik hármat helyettesít… Mi ez, ha nem maga az El Camino?

Szerző