Jól megy a CÖF-nek - Tízszeresére(!) nőtt a bevétel

Publikálás dátuma
2017.05.31 17:25
Népszava fotó
Fotó: /
Közzétette pénzügyi beszámolóját a Civil Összefogás Fórum (CÖF). Ebből kiderül, hogy a kormánypárti szervezet tavaly csaknem 600 millió forint támogatáshoz jutott. A Fidesz pártalapítványa 45 milliót adott. Az előző évhez képest több mint tízszeres a növekedés.

Jól ment tavaly a CÖF-nek. A szervezet – illetve annak alapítványa, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – 582 millió forintot kapott.

Ahogyan arról a nyilvánosság már értesülhetett, a Magyar Villamos Művektől (MVM Zrt.) 508 millió forint érkezett: ez jelenti a legnagyobb tételt. A hivatalos indoklás szerint a kiemelkedően nagy támogatás a CÖF „civil missziójának" munkáját hivatott segíteni.

A Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 45 millió forinttal járult hozzá a CÖF munkasikereihez. A pénzt a „Kárpát-medence civil szervezeteinek együttműködésének koordinálására" adták. A közhasznúsági jelentésben Csizmadia László, a CÖKA kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a pártalapítványtól kapott „támogatásunkkal a legszigorúbb pénzügyi szabályozás mellett elkülönítve is elszámolunk".

A CÖF 2013-ban mintegy 310 millió, 2014-ben 260 millió, 2015-ben 55 millió forinttal gazdálkodhatott. A 2016-os csaknem 600 millió forinttal a CÖF kiugróan jó évet zárt.

Szerző
2017.05.31 17:25

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08