Előfizetés

Paks 2 - 770 milliós tendert írt ki a Roszatom

Publikálás dátuma
2017.06.01. 11:07
FOTÓ: Népszava
Tender írt ki 770,6 millió euró értékben a Paks II projekt keretében az erőműben az ötös és hatos blokk turbinacsarnoka alap és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására a Roszatom vállalatcsoporthoz tartozó Akcionyernoje Obscsesztvo Inzsinyiringovaja Kompanyija ASE - közölte szerdán a RIA Novosztyi hírügynökség.

A pályázatokat június 6-ig várják, a tender első szakaszának eredményét június 26-ig kihirdetik. A hírügynökség idézte Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának a Világgazdaság számára az év elején adott interjúját, amelyben Lihacsov kijelentette, hogy "minden beszerzés nyíltan és átláthatóan valósul majd meg, összhangban az Európai Unió előírásaival". 

A hírügynökségi jelentés emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II projekt keretében az új reaktorblokkok megépítését, az Országos Atomenergia Hivatal pedig kiadta Paks II. környezetvédelmi telephelyengedélyét. Jelenleg az új blokkok építési munkálatai megkezdésének engedélyeztetése folyik. A felek 2014 végén írták alá az új reaktorblokkok megépítéséről szóló megállapodást az orosz VVER-1200-as technológia alapján. Oroszország a projekthez 10 milliárd euró hitelt biztosít Magyarországnak.

Fotóval üzent rajongóinak Lovrencsics

Publikálás dátuma
2017.06.01. 10:21
Lovrencsicset viszik le a pályáról FOTÓ: Szirtesi László/Getty Images
Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a magyar kupa döntőjét követő sajtótájékoztatón számolt be Lovrencsics Gergő állapotáról, aki a szerda esti Magyar Kupa-fináléjának 90. percében a Vasas egyik játékosával történt ütközés után eszméletét vesztve terült el a pályán.

Doll elmondta, hogy Lovrencsicsnek - aki a rendes játékidő utolsó percében egy ütközés után elájult, majd hordágyon, nyakmerevítőben vitték le a pályáról - szerencsére csak az orra tört el és egy nagyobb ütést kapott a tarkójára, ezt leszámítva nem súlyos a helyzet.

A játékos a Fradi Facebook-oldalán üzent is egy képpel az érte aggódóknak:

A mérkőzésről szólva a Fradi vezetőedzője megjegyezte, a védekezés szempontjából jól hajtották végre a feladatukat, elől azonban kicsit nagyobb átütő erőre lett volna szükségük. Hozzátette, egyik csapat sem akart mindent egy lapra feltenni. Doll külön kitért az első félidőben meg nem adott hazai gólra is: "Nem láttam még a felvételeket, de azt gondolom, Radó előbb érte el a labdát, egészen másképp nézett volna ki ez a mérkőzés, ha 2-0-ra vezetünk." 

"Ugyanakkor szeretném megdicsérni a játékosokat, hogy ilyen magas tempóban tudtak futballozni ebben a fülledt levegőben" - mondta Doll, aki a játékosok akaratát, küzdeni tudását dicsérte, külön kiemelte Gera Zoltánt, aki az elmúlt másfél hetet szinte teljes egészében kihagyta, ennek ellenére most 65 percen keresztül harcolt a csapatért.

A Ferencváros a klub történetében harmadik alkalommal tudta sorozatban háromszor elhódítani a trófeát, korábban 1942 és 1944, valamint 1993 és 1995 között sikerült neki ez a bravúr.

Oroszországi hírek: Legyen vége a vérfürdőnek!

Publikálás dátuma
2017.06.01. 10:00

Az orosz katona kénytelen az ellenséges golyók záporában szinte védtelenül, puszta kézzel áttörni a drótsövényeken

A front kiküldötteinek pétervári kongresszusán a háború folytatása kérdésében egyhangúan a következő határozatot fogadták el:

A lövészárkokban küzdő hadsereg először is kijelenti, hogy meg kell tenni minden intézkedést arra, hogy oly sürgősen, amint csak lehetséges, vége legyen a vérfürdőnek és annexió és hadikárpótlás nélkül való béke köttessék, minden nemzet önrendelkezési joga elismerésének alapján.

Proklamálja egyúttal a hadsereg azt a jelszót, hogy aki békét akar, annak készülnie kell a háborúra.

Másodszor: figyelmeztet a hadsereg arra, hogy az orosz hadsereg sokkal súlyosabb körülmények között harcol, mint a szövetséges államok hadseregei és az orosz katona kénytelen az ellenséges golyók záporában szinte védtelenül, puszta kézzel áttörni a drótsövényeken, míg a szövetségesek csapatainak ezt a munkáját a tüzérség készíti elő.

A hadsereg kijelenti, hogy az orosz frontot munícióval és minden egyéb szükséges hadiszerrel olyan mértekben el kell látni, amint azt a fönti jelszó követeli. Végül bizalmát fejezi ki a hadsereg munkások és katonák tanácsa és az ideiglenes kormányzat iránt.

Népszava 1917. június 1.