Süket a kormány az öregek hangjára

Publikálás dátuma
2017.06.07 07:04
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Egymás szidalmazásával, bekiabálásokkal, ígéretekkel és hatalmas lódításokkal telt az MSZP kezdeményezésére megrendezett tegnapi parlamenti vitanap az idősekről.

A szocialisták a május 17-én rendezett országos nyugdíjas parlamentjük után is próbálják felszínen tartani az idős korosztály gondjainak megoldását, de hiába gondolkodnak hasonlóan a többi ellenzéki párttal a legtöbb nyugdíjasokat érintő kérdésről, együtt sem képesek elérni, hogy a Fidesz-KDNP koalíció reálisan kezdje nézni az idősek helyzetét. A merev nyugdíjba vonulási szabályok, a rokkantnyugdíjak megszüntetése, a szegénység terjedése, az orvosi és szociális segítség rossz minősége vagy drágasága, a kilencedik éve 28 500 forintos nyugdíjminimum és a milliós ellátások közti távolság, mind olyan kérdés, amit az ellenzék kifogásol, ám a kormány szerint ezekkel is minden rendben van, sőt "soha nem volt ilyen jó" magyar nyugdíjasnak lenni, mint az Orbán-kormány 2010-es hatalomátvétele óta. A méltányos és igazságos nyugdíjrendszer eléréséhez szükséges feladatokról szocialista kezdeményezésre tartott tegnapi parlamenti vitanap öt órásra tervezett tárgyalását végül sokkal rövidebb idő alatt lezavarták a képviselők, ami jelzi, mennyire izgatja az országházi politikusokat az idős, vagy idősödő emberek megélhetése.

A szocialisták a vitára meghívták a velük szimpatizáló nyugdíjas szervezetek képviselőit is, így népes hallgatóság hördült fel a páholyokban, amikor a kormány nevében Rétvári Bence részletesen ecsetelte a sok jótéteményt, amit az idősek az Orbán-kabinetnek köszönhetnek. A csodálkozás első hangja akkor hallatszott, amikor a humántárca parlamenti államtitkára arról beszélt, nemcsak a nyugdíjasokkal foglalkoznak kiemelten, hanem már az 55 év felettieket is segítik munkahelyük megtartásában és nagyon sok szociális juttatás is támogatja az időseket. A baloldal vendégei úgy látták, hogy az államtitkárnak fogalma sincs, miről beszél, hiszen a merev nyugdíjkorhatár bevezetésével az Orbán-kormány vette el az utolsó munkaéveikben feleslegessé váló, vagy a különösen megterhelő, és veszélyes munkahelyen dolgozóktól az esélyt a tisztességes korhatár előtti nyugdíj lehetőségére. A megbecsülést különösen a vidéki szervezetek vezetői vitatták méltatlankodva, a nyugdíjkasszát pedig szerintük épp a Fidesz verte szét, amikor adóként kezdte beszedni a járulékokat, ami ezzel az átminősítéssel bármikor felhasználható más állami feladatok finanszírozására is. Ami pedig a nyugdíjas szervezetekkel kötött megállapodásokat illeti: a páholyok szocialista közönsége már csak nevetni tudott ezen, hiszen a legnagyobb taglétszámú szövetségeket meg sem keresték, a régi Idősügyi Tanácsot feloszlatták és csak saját keresztény csoportjaikkal álltak szóba – hangzott a nem is nagyon suttogva terjedő megállapítás a parlamenti ülésteremben.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

Amikor pedig a Fidesz frakció nevében Selmeczi Gabriella gyakorlatilag megismételte az államtitkári mondatokat, a felháborodás hangja egyre erősödött, úgyhogy a teremszolgák kénytelenek voltak csendre inteni a dühös vendégeket. Az, hogy az MSZP vezérszónoka szinte néma teremben mondhatta el a kormány nyugdíjpolitikájának kritikáját, jelentős részben annak volt betudható, hogy mire Korózs Lajos szót kapott, a Fidesz patkó szinte kiürült, majdnem minden konzervatív politikusnak halaszthatatlan elintéznivalója támadt. Pedig a népjóléti bizottság alelnöke figyelmeztette volna őket, ha a napokban megszavazzák a nyugdíjbiztosító önállóságának megszüntetését, azzal Magyarország járatlan útra téved. Megismételte azokat az ígéreteket, amelyeket Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje fogalmazott meg az országos nyugdíjas parlament küldötteinek a rokkantnyugdíjak újbóli bevezetésétől a nyugdíjminimum megduplázásán át az éves bérnövekedést is követő svájci indexálás visszaállításáig. A vitában a Jobbik is differenciált nyugdíjemelést követelt, az LMP pedig az időskori elszegényedést emelte ki, hangsúlyozva, hogy lenne pénz az idősek helyzetének javítására, ha azt nem lopták volna el a kormánypárti politikusok. Megszokott érvek, jól ismert hangnem minden oldalon: megint egymásról és a választásról szólt a vita és nem a nyugdíjasokról.

Nyugdíjakról számokban
• Januárban az öregségi nyugdíjak átlaga 112 ezer forint volt
• 72 ezren 50 ezer forint alatti, több mint egymillióan 100 ezer alatti ellátást kaptak
• 18 ezren 300 ezer feletti, hatan pedig 1 milliót is meghaladó nyugdíjat vehettek át havonta
• A nyugdíjasok 18 százaléka számított szegénynek
• Az idős munkanélküliek majdnem fele semmilyen ellátást nem kapTémák
nyugdíj
2017.06.07 07:04

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40

Tragikus hirtelenséggel meghalt a 62 éves Princz Gábor

Publikálás dátuma
2018.11.17 17:16

Fotó: MTI/ Nádorfi Péter
A Postabank egykori elnök-vezérigazgatójának családja az ATV-nek küldött nekrológot.
"Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, Dr. Princz Gábor 2018.11.17-én, 62 évesen, tragikus hirtelenséggel, Bécsben elhunyt. 1956.03.09-én született Moszkvában. Gyermekkorát Budapesten, míg gimnáziumi éveit javarészt Moszkvában töltötte. Gazdasági tanulmányait a moszkvai Lomonoszov Egyetem politikai gazdaságtan tanári szakán kezdte és a budapesti Marx Károly Közgazdaságtani Egyetemen külgazdaságtani szakon folytatta és diplomáját is itt szerezte. Az egyetem elvégzése után a Magyar Nemzeti Bank munkatársa volt, 33 évesen a Postabank és Takarékpénztár alapítója és elnökvezérigazgatója lett. Szakmai tapasztalata, lelkesedése és energiája eredményeként néhány éven belül piacvezetővé tette a pénzintézetet. A Postabank elnök-vezérigazgatójaként 1998-ig tevékenykedett. Ez idő alatt kiemelkedő figyelmet fordított a magyar kultúra és sport támogatására. A Postabankot követően szerteágazó gazdasági tevékenységet folytatott Ausztriában és Magyarországon egyaránt. A pénzügyi tanácsadás mellett a kultúrának továbbra sem fordított hátat, fiatal kortárs művészeket támogatott és figyelemmel kísérte a hazai és nemzetközi művészeti élet újdonságait. (A teljes nekrológot itt olvashatja el.)
Témák
Postabank
2018.11.17 17:16
Frissítve: 2018.11.17 18:08