Süket a kormány az öregek hangjára

Publikálás dátuma
2017.06.07 07:04
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Egymás szidalmazásával, bekiabálásokkal, ígéretekkel és hatalmas lódításokkal telt az MSZP kezdeményezésére megrendezett tegnapi parlamenti vitanap az idősekről.

A szocialisták a május 17-én rendezett országos nyugdíjas parlamentjük után is próbálják felszínen tartani az idős korosztály gondjainak megoldását, de hiába gondolkodnak hasonlóan a többi ellenzéki párttal a legtöbb nyugdíjasokat érintő kérdésről, együtt sem képesek elérni, hogy a Fidesz-KDNP koalíció reálisan kezdje nézni az idősek helyzetét. A merev nyugdíjba vonulási szabályok, a rokkantnyugdíjak megszüntetése, a szegénység terjedése, az orvosi és szociális segítség rossz minősége vagy drágasága, a kilencedik éve 28 500 forintos nyugdíjminimum és a milliós ellátások közti távolság, mind olyan kérdés, amit az ellenzék kifogásol, ám a kormány szerint ezekkel is minden rendben van, sőt "soha nem volt ilyen jó" magyar nyugdíjasnak lenni, mint az Orbán-kormány 2010-es hatalomátvétele óta. A méltányos és igazságos nyugdíjrendszer eléréséhez szükséges feladatokról szocialista kezdeményezésre tartott tegnapi parlamenti vitanap öt órásra tervezett tárgyalását végül sokkal rövidebb idő alatt lezavarták a képviselők, ami jelzi, mennyire izgatja az országházi politikusokat az idős, vagy idősödő emberek megélhetése.

A szocialisták a vitára meghívták a velük szimpatizáló nyugdíjas szervezetek képviselőit is, így népes hallgatóság hördült fel a páholyokban, amikor a kormány nevében Rétvári Bence részletesen ecsetelte a sok jótéteményt, amit az idősek az Orbán-kabinetnek köszönhetnek. A csodálkozás első hangja akkor hallatszott, amikor a humántárca parlamenti államtitkára arról beszélt, nemcsak a nyugdíjasokkal foglalkoznak kiemelten, hanem már az 55 év felettieket is segítik munkahelyük megtartásában és nagyon sok szociális juttatás is támogatja az időseket. A baloldal vendégei úgy látták, hogy az államtitkárnak fogalma sincs, miről beszél, hiszen a merev nyugdíjkorhatár bevezetésével az Orbán-kormány vette el az utolsó munkaéveikben feleslegessé váló, vagy a különösen megterhelő, és veszélyes munkahelyen dolgozóktól az esélyt a tisztességes korhatár előtti nyugdíj lehetőségére. A megbecsülést különösen a vidéki szervezetek vezetői vitatták méltatlankodva, a nyugdíjkasszát pedig szerintük épp a Fidesz verte szét, amikor adóként kezdte beszedni a járulékokat, ami ezzel az átminősítéssel bármikor felhasználható más állami feladatok finanszírozására is. Ami pedig a nyugdíjas szervezetekkel kötött megállapodásokat illeti: a páholyok szocialista közönsége már csak nevetni tudott ezen, hiszen a legnagyobb taglétszámú szövetségeket meg sem keresték, a régi Idősügyi Tanácsot feloszlatták és csak saját keresztény csoportjaikkal álltak szóba – hangzott a nem is nagyon suttogva terjedő megállapítás a parlamenti ülésteremben.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

Amikor pedig a Fidesz frakció nevében Selmeczi Gabriella gyakorlatilag megismételte az államtitkári mondatokat, a felháborodás hangja egyre erősödött, úgyhogy a teremszolgák kénytelenek voltak csendre inteni a dühös vendégeket. Az, hogy az MSZP vezérszónoka szinte néma teremben mondhatta el a kormány nyugdíjpolitikájának kritikáját, jelentős részben annak volt betudható, hogy mire Korózs Lajos szót kapott, a Fidesz patkó szinte kiürült, majdnem minden konzervatív politikusnak halaszthatatlan elintéznivalója támadt. Pedig a népjóléti bizottság alelnöke figyelmeztette volna őket, ha a napokban megszavazzák a nyugdíjbiztosító önállóságának megszüntetését, azzal Magyarország járatlan útra téved. Megismételte azokat az ígéreteket, amelyeket Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje fogalmazott meg az országos nyugdíjas parlament küldötteinek a rokkantnyugdíjak újbóli bevezetésétől a nyugdíjminimum megduplázásán át az éves bérnövekedést is követő svájci indexálás visszaállításáig. A vitában a Jobbik is differenciált nyugdíjemelést követelt, az LMP pedig az időskori elszegényedést emelte ki, hangsúlyozva, hogy lenne pénz az idősek helyzetének javítására, ha azt nem lopták volna el a kormánypárti politikusok. Megszokott érvek, jól ismert hangnem minden oldalon: megint egymásról és a választásról szólt a vita és nem a nyugdíjasokról.

Nyugdíjakról számokban
• Januárban az öregségi nyugdíjak átlaga 112 ezer forint volt
• 72 ezren 50 ezer forint alatti, több mint egymillióan 100 ezer alatti ellátást kaptak
• 18 ezren 300 ezer feletti, hatan pedig 1 milliót is meghaladó nyugdíjat vehettek át havonta
• A nyugdíjasok 18 százaléka számított szegénynek
• Az idős munkanélküliek majdnem fele semmilyen ellátást nem kapTémák
nyugdíj
2017.06.07 07:04

Vaklárma volt a ferihegyi lezárás - Nem került radioaktív anyag a levegőbe

Publikálás dátuma
2018.08.16 17:14
Illusztráció, korábbi felvétel
Fotó: Népszava/
Nem volt külsérelmi nyom, nem sérült meg az a konténer, ami miatt szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőteret - mondta Salik Ádám, az OKI Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának fizikusa csütörtökön az MTI-nek.
Salik Ádám kifejtette, a helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen. Hozzátette: az ijedtségre az adta az okot, hogy a konténer a környezeténél melegebb volt, ez azonban a szakember szerint természetes, amikor - mint most is - nagy mennyiségű radioaktív anyagot szállítanak. Mint mondta, a konténerben 465 terabecquerel (TBq) mennyiségű irídium-192 izotópot szállítottak.
Szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőtér 2B terminálját egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomag miatt. A szakember jelezte, az egészségügyben és az iparban használatos radioizotópok szállítására a legmagasabb fokú biztonsági követelmények vonatkoznak:
a csomag elvileg akkor sem sérülhet meg, ha 30 percig 800 Celsius-fokú égésnek teszik ki, de a csomagolásnak ki kell bírnia, ha 9 méterről egy 500 kilogrammos súlyt ejtenek rá.
Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor szerda este azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A cég hangsúlyozta, hogy sugárzó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.
2018.08.16 17:14
Frissítve: 2018.08.16 17:42

Múmiák találkozója Budapesten (fotók)

Publikálás dátuma
2018.08.16 15:36

Fotó: Népszava/ Vajda József
Megnyílt Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban a Világ Múmiái kiállítás, amelyen mumifikálódott tetemek mellett alapos ismereteket kapunk arról, hogyan igyekeztek ez elmúlt évezredekben az emberek megküzdeni az elmúlással.
Az első mumifikálásokat a természet végezte: oxigénmentes lápokban, forró száraz sivatagokban, hideg és jeges hegyekben őrződtek meg emberek és állatok tetemei. Az első múmiakészítők a dél-amerikai csincsorro törzs tagjai voltak, akik időszámításunk előtt ötezerben - két ezer évvel az egyiptomiak előtt - már mumifikáltak csecsemőket, gyermekeket, szoptatós anyákat, a későbbi időkben pedig már minden halottjukat így temették el. A legismertebbek, és ha lehet mondani a legnépszerűbbek, az egyiptomi múmiák voltak, szuvenírként szállították őket Európába. Angliában például felbontásuk teadélutánok eseménye volt, gyógyító erőt tulajdonítottak nekik. Tudjuk, hogy az egyiptomiak hite szerint az örök élet feltétele az épségben megőrződött test, mumifikálási technikájukat jól ismerjük, nemrégiben tártak fel olyan műhelyt, ahol fennmaradtak szerszámaik, eszközeik. 
De nem csak a történelem előtti időkből, és az ókorból maradtak fenn múmiák; a kiállításon - amelynek létrehozásában komoly részt vállaltak a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei is - láthatók néhány száz évesek is. Nálunk a leghíresebb ilyen lelet, a váci Fehérek templomának kriptájában megtalált, természetes módon mumifikálódott 265 holttest. Közülük az Orlovits család három tagját láthatjuk a kiállításon. A természetes emberi kíváncsiság kielégítése mellett a múmiák tanulmányozása fontos tudományos feladat: rengeteg ismeretet hordoznak az elmúlt korok embereinek táplálkozási szokásairól, betegségeiről, életmódjáról. Fotók: Vajda József 
Szerző
2018.08.16 15:36
Frissítve: 2018.08.16 16:05