Aláír-e ma ismét Áder János?

Publikálás dátuma
2017.06.07 07:00
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Tanárok, diákok, szülők demonstráltak kedd este a Sándor-palota előtt, azt kérve Áder János államfőtől, ne írja alá a lex Taigetoszként elhíresült törvénymódosítást, ami a TASZ szerint több pontban is sérti a diákok jogait.

A jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozza a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket a köznevelési törvény módosítása, ezért a Tanítanék Mozgalom azt kéri Áder János államfőtől, ne írja alá, inkább küldje az Alkotmánybíróságnak (Ab) a lex Taigetoszként elhíresült módosítót. Szülők, diákok, tanárok kedd este a köztársasági elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palota előtt demonstráltak azért, hogy felhívják Áder figyelmét a törvénymódosítással járó veszélyekre. Az államfőnek a ma kell eldöntenie, aláírja-e.

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Megírtuk: a parlament múlt kedden fogadta el a törvénymódosítást, amely egyebek mellett 2018. szeptemberétől elvenné a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdő gyerekektől azt a lehetőséget, hogy felmentést kaphassanak abból a tantárgyból, amelyben nehézségeik vannak – miközben nem biztosít szakmai programokat, és az ezekhez szükséges megfelelő számú fejlesztőpedagógust. Szakemberek évek óta kongatják a vészharangot: az érintett gyerekeknek csupán töredéke kap fejlesztést az állami oktatásban.

A Tanítanék nyílt levelet is írt az államfőnek, amelyhez magánszemélyek mellett 34 másik szakmai szervezet is csatlakozott. A levélben emlékeztettek, a törvényhozási folyamat során a döntéshozók nem vették figyelembe a szakmai bírálatokat, pedig rendkívül aggályos, amit a BTMN diákokkal terveznek. Ezeknek a gyerekeknek "nem bukásra és kudarcokra van szüksége, hanem megfelelő szakmai segítségre" – írták, hozzátéve: a felmentés számos tanulási nehézséggel küzdő, ugyanakkor más területeken jól teljesítő gyereket segített ahhoz, hogy sikeresen elvégezze iskoláit, érettségit és akár felsőfokú képzettséget is szerezzen.

Noha Ádernek nem volt gondja azzal, hogy aláírja a lex CEU-t (miközben azt alkotmányjogászok kisebb hada minősítette alaptörvény-ellenesnek), a Tanítanék mégis bízik az államfőben. Ugyanakkor – mint írták – nem csupán Áder meggyőzése a cél: ha ez nem sikerül, akkor is "meg kell hatni" legalább negyven parlamenti képviselőt, hogy (a lex CEU-hoz hasonlóan) a lex Taigetosz is az Ab elé kerülhessen alkotmányossági vizsgálat céljából. Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke jelezte: amennyiben ellenzéki képviselőtársaik támogatják, az Ab-hez fordulnak majd.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint több pontban is jogsértő a lex Taigetosz. A BTMN-es diákokat érintő módosítás mellett például lehetővé tenné, hogy egyes iskolákban pedagógus végzettség nélküli "tanárok" taníthassanak. Továbbá nem kötné gyógypedagógus végzettséghez az enyhe értelmi fogyatékos gyermekek oktatását. "Mindezek mellett a benyújtott javaslat indokolása összességben is jogsértő: kísérletet sem tesz a szabályozás által érintett gyermekek érdekeinek érdemi meghatározására és értékelésére, ahogy semmilyen olyan vizsgálatot sem ismertet, amely a bevezetett módosítások várható hatásait tanulmányozná" – írták.

Plakátkampány pedagógus módra
Internetes plakátkampányba kezdett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Web- és Facebook-oldalukon minden nap kiadnak egy-egy plakátot azokban a témákban, amelyekben szerintük nem megfelelően tájékoztatja a kormány a tanárokat. Az egyik plakát épp a tanári végzettség nélküli oktatókról szól: "A képesítés nélküli pedagógusok alkalmazási lehetőségének törvénybe iktatásával szentesítették: nincs szükség pedagógus szakértelemre a tanulók felkészítéséhez". A pedagógusbérekkel kapcsolatban rávilágítottak: a köznevelési törvény eredeti rendelkezései szerint, amely a mindenkori minimálbérhez kötötte a vetítési alapot, egy főiskolai végzettségű gyakornok a jelenlegi bruttó 177 ezer forint helyett 248 ezer forintot vihetne haza havonta.

 

2017.06.07 07:00

Bűnözőkkel próbálja összemosni a Fidesz a rabszolgatörvény ellen tiltakozókat

Publikálás dátuma
2018.12.15 18:44

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A nagyobbik kormánypárt állítja, bűnözői körök is részesei a demonstrációknak.
A Fidesz szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy bűnözői körök is részesei "a bevándorláspárti Soros-hálózat által szervezett utcai zavargásoknak". Ezt szombaton közölték a távirati irodával. Úgy fogalmaztak,  
"a Budapest utcáin randalírozó agresszív és erőszakos vandálok"
között már több bűnözőt azonosított a rendőrség. Köztük drogost, autótolvajokat, lopás, garázdaság, rongálás miatt elítélteket. 
A Fidesz közleményéhez érdemes hozzátenni: figyelemre méltó, hogy egyrészt zavargásokat említenek a szövegben, másrészt a több ezer résztvevő közül mindössze 11 olyan embert állított elő a rendőrség, akik büntetett előéletűek. A rendőrség közlése szerint egyébként jelenleg senki sincs őrizetben. Azt pedig már az unalomig elismételte a Fidesz, hogy a tüntetéseket a Soros-hálózat szervezi, tehát az, hogy a mostani közleményükben is ezt írják, nem újdonság.
Ugyanakkor arról nem beszélnek, és az nem zavarja a Fideszt, hogy jogvédő szervezetek szerint jogsértő módszereket alkalmazott a rendőrség az utóbbi napok tüntetésein. Például a csütörtöki demonstráción felszólítás nélkül vetettek be könnygázt többször is. Minimum furcsa, hogy csütörtök éjszaka úgy igazoltattak tüntetőket, hogy kamerába mondatták a nevüket. Arról pedig, hogy egy elfogott fiatalt fenyegettek a rendőrök, hangfelvétel árulkodik. Sőt, Pintér Sándor belügyminiszter szerint olyan támadás érte a rendőröket, amelynek mértékére és intenzitására a közelmúltban nem volt példa. 
A Fidesz korábbi megnyilatkozásaiban nevezte már keresztényelleneseknek a tüntetőket, akik nem tisztelik a magyar emberek döntését és nem tisztelik a kis Jézust.
2018.12.15 18:44
Frissítve: 2018.12.15 20:14

Vasárnapra újabb vonulós tüntetés szerveződik

Publikálás dátuma
2018.12.15 18:12

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A menet ezúttal a Hősök teréről indul, beszédek az Alkotmány utca végén felállított színpadon lesznek.
Boldog karácsonyt, Miniszternök Úr! címmel szerveződik a rabszolgatörvény elleni újabb, a jogszabály elfogadása óta immár negyedik tüntetés. A résztvevők az esemény Facebook-oldala szerint 
15 órakor indulnak a Hősök teréről, és az Andrássy út-Oktogon-Teréz körút- Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon haladva vonulnak.
 A tüntetésen mások mellett az a Donáth Anna mond majd beszédet, aki a Momentum alelnöke, és akit a csütörtöki demonstrációról elvittek a rendőrök a Kossuth térről.
Nemcsak a rabszolgatörvény, hanem az úgynevezett közigazgatási bíróságok felállítása ellen is tiltakoznak a tüntetők. A szervezők emlékeztetnek arra, hogy a rabszolgatörvény elfogadása mellett szerdán "ugyanezen az ülésen megszavazták a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének végét jelentő közigazgatási különbíróságok létrehozását". Eddig 5400 ember jelezte a részvételét, hogy ott lesz a vonuláson. A Momentum a tüntetés előtt a Lendvay utcai Fidesz-székháznál gyülekezik, onnan csatlakoznak a demonstrációhoz, az eddigi visszajelzések alapján több mint 800 fővel.
Pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség bejelentette: felhívják tagságukat és valamennyi magyar munkavállalót, hogy érdekvédelmi szervezetük zászlajával, molinójával csatlakozzanak a vasárnapi tüntetéshez. Az eddigi tüntetéseken megjelenő ellenzéki pártok is jelezték, hogy mozgósítják szimpatizánsaikat. 
A szervezők a demonstráció felhívásában külön kérik a résztvevőket, hogy békében tiltakozzanak. A korábbi tüntetések ugyanis mindig a rendőrökkel történő kisebb összecsapásokkal értek véget. E mellett Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője hívta fel arra a figyelmet , hogy értesülései szerint Fideszhez köthető szélsőjobboldali figurák" jelennek meg a vasárnapi tüntetésen és próbálnak meg feszültséget és a botrányt kelteni. A Fidesz egyébként már megpróbálta összemosni a tüntetőket a bűnözőkkel arra alapozva, hogy a szerdai, a csütörtöki és a pénteki tiltakozás után összesen 11 büntetett előéletű embert állított elő a rendőrség.
A BKK közleménye szerint a tüntetés miatt közlekedési korlátozásokra kell számítani vasárnap 15 órától 18 óráig a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér között, változhat több villamos, busz és troli közlekedése.
2018.12.15 18:12
Frissítve: 2018.12.15 20:03