Hogy mi?! Kivonják a 3-as metró felújított kocsijait a forgalomból

Publikálás dátuma
2017.06.08 18:28
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
A BKV ideiglenesen kivonja a forgalomból a felújított orosz metrókocsikat - jelentette a meglehetősen furcsa hírt a társaság szűkszavú közleményében.

A BKV az eddigi utasforgalmi futásteljesítmény tapasztalataira hivatkozik, mint írják, emiatt rendelték el a járművek ideiglenes kivonását.

Emlékezetes, hogy a 3-as metró első felújított orosz Metrowagonmas-szerelvénye március végén állt forgalomba, ám már az első nap után ideiglenesen kivonták a forgalomból, miután a járművezető ajtójelzési hibát észlelt. A kezdeti nehézségek után később sem javult a helyzet, három nappal az átadás után a felújított szerelvény az orosz fél kérésére szintén nem vett részt a forgalomban.  Legutóbb a pünkösdi hétvégén kellett az egyik kocsinak ismeretlen okból kiállnia a forgalomból.

Tarlós István főpolgármester a felújított járművek hibáiról úgy nyilatkozott március végén, hogy a kezdeti időszakokban előfordult események "normális gyerekbetegségnek" tudhatók be, majd a Combino villamosok példáját hozta, amikkel szerinte sokkal több probléma volt kezdetben. Közlése szerint a felújított orosz metrószerelvényben először egy visszajelző lámpa jelzett hibásan, az ajtókkal semmi baj nem volt.

Ez az állítás később nem állta meg a helyét, most hétfőn ugyanis pont az ajtókkal volt gond, ami életveszélyes helyzetbe sodorta a szerelvényen utazókatmiután a tömött kocsiknak mindkét oldalon kinyíltak az ajtajai. A Metróért Egyesület jelezte, hogy senki nem zuhant a sínek közé - legalábbis ezúttal. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője úgy kommentálta az esetet: úgy látszik, a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat már az elvégzett metrófelújítást sem intézte el rendesen.

A BKV összesen 222 metrókocsit újíttat fel az eredeti gyártóval. Az Index összesítése szerint a 37 megrendelt szerelvényből egyelőre 9 darab felújított vonat érkezett vissza Budapestre. Ebből 6 hatósági vizsgával is rendelkezik, négy volt forgalomban. Az előzetes ígéretek szerint havonta két felújított szerelvényt állítanak forgalomba, az utolsókat várhatóan 2018 nyarán - jelentették büszkén az átadáskor. Most nagyon úgy tűnik, előre ittak a medve bőrére.

A Metróért Egyesület - akik a felújított szerelvények hibáira rendszeresen felhívták a figyelmet - Facebook-oldalukon úgy kommentálták a BKV mostani döntését: "Megszívlelték a véleményünket??"

Szerző
2017.06.08 18:28
Frissítve: 2017.06.08 20:08

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08