Brit választás - May előremenekül: belentette, hogy kormányt alakít

Publikálás dátuma
2017.06.09 01:35
May leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images
Fotó: /
Elvesztette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott választáson.  Pengeélen táncol az Egyesült Királyság – így kommentálta a sajtó kora reggel a brit előrehozott választások csütörtök esti urnazárása utáni exit poll eredményt.  A font a hírre zuhanórepülésbe kezdett a pénzpiacokon. Péntek kora délután Theresa May bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. A miniszterelnök, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek.
Péntek kora délután

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. May, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek, és e tárgyalásokon az ő kormánya képviseli majd az Egyesült Királyságot.

May bejelentette, hogy a kormányzásban a Konzervatív Párt segítségére lesz "barátja, és szövetségese", a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A két párt hosszú évek óta erőteljes kapcsolatokat ápol, és ennek alapján "bízom abban, hogy képesek leszünk együttműködni az Egyesült Királyság egészének érdekében" - mondta rövid nyilatkozatában a brit kormányfő. May azonban nem tett említést a formális koalíció lehetőségéről.

Reggel óta:
Elmaradt a tory-k sikere

Az eredmények megerősítik az exit pollokat, amelyek szerint a konzervatívok nem aratnak fölényes győzelmet – holott Theresa May éppen az erősebb választói felhatalmazás érdekében jelentette be az előrehozott választásokat. A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 261 alsóházi mandátumot szerezhetett a csütörtöki választáson.A 2015-ben megválasztott előző alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt. Az eredménnyel mindazonáltal kialakult a brit politikai szótár meghatározása szerinti "hung Parliament", vagyis az olyan összetételű, "függő" alsóház, amelyben egyik párt sem szerzi meg a stabil önálló kormányzáshoz szükséges többséget.

A Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn lemondásra szólította fel Mayt, aki szerinte elvesztette felhatalmazását.  Islington választókerületi győzelme után Jeremy Corbyn bírálta a megszorításokat és a közszolgáltatások megnyirbálását. Hozzátette: az emberek kinyilvánították, hogy esélyt akarnak adni a fiataloknak.

A Munkáspárt "készen áll az ország szolgálatára"

A Munkáspárt a csütörtökön tartott előrehozott parlamenti választásokon jelentősen, a véglegeshez közeli adatok alapján 29 fővel 261-re növelte frakciójának létszámát. Jeremy Corbyn péntek délelőtt a BBC televíziónak nyilatkozva lemondásra szólította fel Theresa May konzervatív párti miniszterelnököt. Arra a kérdésre, hogy a Munkáspárt kormányalakításra készül-e, Corbyn úgy fogalmazott: a Labour készen áll az ország szolgálatára, mivel ezért harcolt a választásokon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásoknak a tervezett időpontban, tíz nap múlva mindenképpen el kell kezdődniük, mivel a kilépési folyamat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával már elindult

Nem a skótok estéje

A Skót Nemzeti Párt legalább 12 képviselői helyet veszített el a Munkáspárttal, a liberálisokkal és a kozervatívokkal szemben. A meglepetésszerű eredmények egyúttal azt is mutatják, hogy egyre kisebb a valószínűsége egy újabb függetlenségi népszavazásnak.

Elbukta képviselői mandátumát Nick Clegg, a Liberális Demokraták korábbi vezetője, egykori miniszterelnök-helyettes. Megköszönte választóinak eddigi támogatását, amellyel 12 éven át képviselhette őket.

Konzervatív vereség a Brexit-ellenes Londonban
May leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images

Több londoni szavazókörben a Brexitet nem támogató szavazók elpártoltak a tory-któl és inkább a Labour jelöltjére voksoltak. Putney-ban a konzervatív jelölt alig 100 szavazattal győzött. Elemezők szerint a fiatal szavazók fontos szerepet játszottak az eredmény alakításában. Különösen a Jeremy Corbyn vezette Munkáspártnak sikerült megszólítania őket.

A csütörtöki parlamenti választások eredménye éles kontrasztban áll a kampány elején közölt közvélemény-kutatásokkal, amelyek még toronymagas, 18-20 százalékpontos támogatottsági előnyt mutattak a konzervatívoknak a Munkáspárttal szemben. Az akkori számítások szerint ez elég lett volna ahhoz, hogy Theresa May a többi frakció létszámát 120-150 fővel meghaladó alsóházi konzervatív pártcsoporttal a háta mögött alakítson új kormányt. May első pénteki nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a Konzervatív Párté a legnagyobb frakció, és a párt kapta a legtöbb voksot, feladata pedig most a stabilitás időszakának megteremtése. A BBC kormányforrásokból származó péntek reggeli értesülése szerint a brit miniszterelnök nem kíván lemondani. Olyannyira nem, hogy Theresa May kormányalakítási megbízást kér a királynőtől.

Kapkod fűhöz, fához, szalad a vargához... illetve a DUP-hoz

Downing Street-i források - és az MTI híradása - szerint May délelőtt egyeztetett a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erővel, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP), és abban a tudatban járul az uralkodó elé, hogy a DUP támogatni fogja a Konzervatív Pártot. A csaknem végleges adatok szerint a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, és ezzel a legnagyobb létszámú frakciója lesz. Az egyéni voksok megoszlása alapján azonban a konzervatívok az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helynél kevesebbet szereztek a 650 fős alsóházban. A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 tagú lehet, de a konzervatívokat hagyományosan támogató DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

Mit kap a DUP cserébe?

Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban is többször kijelentette, hogy a párt nem támogatja a Konzervatív Párt által meghirdetett "kemény Brexit" politikáját. Ennek egyik sarkalatos eleme, hogy az Egyesült Királyság - legalábbis Theresa May korábban hangoztatott tervei alapján - az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság azért nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie - mindenekelőtt az unión belüli szabad mozgás elfogadásával -, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A Demokratikus Unionista Párt mindemellett nem támogatja a "kemény" határellenőrzés visszatérését sem az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. A brit EU-tagság megszűnése után az ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ez a csaknem 500 kilométeres határ jó ideje teljesen jelképes, és a közúti átkelőkön semmiféle ellenőrzés nincs.

Theresa May maga is jelezte korábbi nyilatkozataiban, hogy ő sem kívánja a határellenőrzések újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország között. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy ez miképp lesz elkerülhető, mivel Írország továbbra is tartja majd magát az EU-n belüli szabad mozgás alapelvéhez, és határellenőrzés nélkül elvileg bárki beléphet ír területről Észak-Írországba, vagyis az Egyesült Királyságba.

Szerző
2017.06.09 01:35
Frissítve: 2017.06.09 17:35

Újabb veszélyes atomreaktort állít le Belgium

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:42
Tihange
Fotó: BELGA MAG / BELGA/ Jean-Marc Quinet
A hétből immár a hatodik atomerőművi reaktort állítja le ideiglenesen Belgium. Az ország szomszédjaitól vesz áramot, de így is sor kerülhet kimaradásokra. 2025-re végleg megszabadulnának az atomenergiától.
A francia Engie nevű áramszolgáltató pénteken jelentette be, hogy az ősszel leállítja az ország keleti felében, Tihange mellett található atomerőművének 2-es reaktorát, és szeptember végén nem indítja újra a 3-as reaktorát a kiszolgáló épületek falán észlelt repedések miatt - írja az MTI.
Marie Christine Marghem belga energiaügyi, környezetvédelmi és fenntartható fejlődésért felelős miniszter keddi tájékoztatása szerint a tihange-i erőmű 1-es reaktorát is leállítják október 20. és november 29. között karbantartás miatt, így ez az erőmű ebben az időszakban nem üzemel.
Elmondta, mivel az észak-belgiumi, négy reaktorral rendelkező Doel mellett található erőműben csak a 3-as blokk fog üzemelni, ez nem lesz képes elegendő áramot termelni az ország ellátásához, ezért Belgium a szomszédos országokhoz fordul segítségért. A La Libre Belgique napilap információi szerint
elképzelhető azonban, hogy novemberben az ország egészét érintő, tervezett áramkimaradások lesznek.
Az áramszolgáltatás megszakítása tartományonként, településenként és kerületenként eltérő időpontokban, elsősorban az esti időszakban várható.
A tihange-i erőmű 2-es blokkját október végén állítják le, a reaktor június elsején indulhat újra leghamarabb. A 3-as blokkot március végén állították le, és szeptember végén kellett volna újraindítani, de az észlelt hibák miatt ezt jövő májusra halasztották.
A tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-as blokkot 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében
2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban.
A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.
2018.09.26 12:42

Miközben orvosok mondanak fel, Kásler Miklós fizetésemelést kapott

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:41
Kásler Miklós. Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
Az emberminiszter valamiben jól teljesíthetett, hiszen bére augusztus elsejétől 1,78 millió forintra emelkedett egy kormányzati dokumentum szerint.
Hiába mondta fel önkéntes túlmunkaszerződését a Honvéd Kórház legalább harminc orvosa, hagyták ott a Magyar Narancs szerint ápolók és orvosok egyaránt az ajkai kórház intenzív osztályát, ez még nem ok arra, hogy az Emmi-miniszter Kásler Miklós ne kapjon fizetésemelést.
Az Átlátszó szúrta ki a kormány.hu oldalon, a  hogy a Tízparancsolatot tökéletes népegészségügyi programnak tartó tárcavezető bére augusztus elsejétől 1,1 millió forintról augusztus elejétől 1, 78 millió forintra emelkedett.
A portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Miniszterelnökséget, hogy milyen pozitív tapasztalatok alapján döntöttek a fizetésemelés mellett, de egyelőre még nem kaptak választ. 
2018.09.26 12:41