Beton

Mi kell egy hagyományos atomreaktorhoz? Sok-sok gépészeti és automatikai elem, és természetesen a reaktor lelkét képező fűtőelem, amit Paks 1 megépítése óta a Szovjetunióból, illetve Oroszországból kaptunk/kapunk. De miből kell a legtöbb? Ami nélkül a reaktor épülete elképzelhetetlen: betonból, aminek összetétele közismerten cement, homok és kavics. Ez a magyarázata, hogy miért így, és most kell megépíteni Paks 2 beruházást: a beton két utóbbi elemének beszállítója Orbán Győző, ahogy a stadionokhoz is.
Tehát az Orbán család gazdagodása azt is megéri, hogy az ország (nemzet) évekre eladósodjon!

Szerző

Legyőzött Eb-ezüstérmes

Publikálás dátuma
2017.06.12. 07:53
Robert Lewandowski mesterhármast ünnepelhetett FOTÓ: REUTERS/KACPER PEMPEL
A hosszabbításban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett Svédországban a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes francia válogatott és az első helyet is át kellett adnia legyőzőjének az A csoportban. 

A találkozót eldöntő találatot Ola Toivonen szerezte a 93. percben. Bulgária az eddigi szereplése alapján váratlanul 2-1-re kikapott Fehéroroszországban, és visszacsúszott a negyedik helyre, mivel Hollandia a várakozásoknak megfelelően 5-0-ra bizonyult jobbnak Luxemburgnál. Ez az egyetlen olyan csoport, ahol még négyen vannak versenyben a vb-részvételért, Svédország és Franciaország 13-13, Hollandia 10, Bulgária 9 ponttal várja a hátralévő négy fordulót.

A magyar válogatott számára az andorrai szégyen után már csak a matematikai esély maradt az első két hely valamelyikének elérésére – a pályán nyújtott teljesítmény alapján erre nincs semmi kilátás – a B jelű hatosban, miután Svájc és az Európa-bajnok Portugália is hozta a kötelezőt: előbbi 2-0-ra nyert Feröeren, utóbbi, 3-0-ra győzött vendégként Lettországban. Ez azt jelenti, hogy Svájc 18 ponttal vezet a 15 pontos Portugália előtt, Magyarország hét ponttal harmadik. Ez a hátrány még akkor is behozhatatlannak tűnik négy forduló alatt, ha valami csoda folytán a következő két hazai selejtezőn – Lettország és Portugália ellen – sikerülne hat pontot szereznie a magyar válogatottnak.

Hajszál választotta el Gibraltárt története első pontszerzésétől egy selejtezősorozaton: Ciprusnak a 87. percben sikerült az, ami a magyaroknak nem, Pierosz Szoteriu góljával kiszenvedte a 2-1-es győzelmet.

A világbajnok Németország rendkívül tartalékos összeállításban B csapatnak is jóindulattal nevezhető együttessel intézte el 7-0-ra San Marinót (C csoport), és miután Norvégia gól nélküli döntetlent játszott Csehországgal, öt pont előnnyel vezet Észak-Írország előtt.

Lengyelország a Bayern Münchent erősítő világklasszis, Robert Lewandowski mesterhármasával múlta felül 3-1-re Romániát, és hat ponttal szerzett eddig többet, mint a második és harmadik helyet 10-10 ponttal elfoglaló Montenegró és Dánia (E csoport).

A legizgalmasabb csatát a szigetországban vívták, Skócia Leigh Griffiths révén a 87. percben egyenlített, a 90.-ben pedig vezetett Anglia ellen, mégsem nyert, mert a 93. percben Harry Kane is betalált, 2-2-re alakítva a végeredményt. Az első angol gól Alex Oxlade-Chamberlain nevéhez fűződik. Az F csoportban Anglia 14 pontot gyűjtött eddig, Szlovákia 12-őt, Szlovénia 11-et, a skótok 8-cal már feltehetően nem tudnak beleszólni a továbbjutásért folyó versenybe.

Szerző

Tartalékosan is magabiztosan

Publikálás dátuma
2017.06.12. 07:52
FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT
Kilenc gólos előnyt szerzett a magyar női kézilabda-válogatott a Szlovákia elleni világbajnoki selejtező párharc első felvonásán Debrecenben.

Nem kellett sokáig aggódniuk a magyar szurkolóknak a Szlovákia elleni debreceni női kézilabda-világbajnoki selejtezőn. Bár Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra, Erdősi Ildikó és Kovács Anna sem tudták vállalni a játékot sérülés miatt, hiányukat szerencsére nem érezte meg a válogatott.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata a kezdő sípszótól uralta a találkozót, és bár kisebb hullámvölgyek előfordultak a játékában, az első játékrész utolsó hat percében nem kapott gólt, aminek köszönhetően 10-8-ról 14-8-ra elhúzott.

A második felvonás is szlovák gólcsenddel indult, a 35. percben már 18-8-ra vezettek a vendéglátók, akik a megnyugtató előny birtokában a folytatásban nem koncentráltak annyira, mint a találkozó elején, és a szakmai stáb is többet cserélt, mint egy szorosabb meccsen. A magyar válogatott a mezőnyből kiemelkedő, kilenc gólt szerző Görbicz Anita vezérletével 28-19-re nyert, és különösebb aggodalom nélkül várhatja a szerdai pozsonyi visszavágót. A párharc győztese vesz részt a decemberi németországi világbajnokságon.

A jó hangulatú találkozón teljesen értelmetlen és fölösleges volt az ellenfél szidalmazása, aminek az lett a következménye, hogy a lefújás után Dusan Poloz, a vendégek szakvezetője a nemzetisport.hu beszámolója szerint nem volt hajlandó értékelni a találkozót.

„Nem vagyok elégedett, mert ennél sokkal jobban is tudunk kézilabdázni – mondta Kim Rasmussen, a magyar együttes szövetségi kapitánya. - Nagyon akartunk egy nagy különbségű győzelmet, ez tehette görcsössé a lányokat, és ezért hibáztunk annyit támadásban, de a védekezésünk megmentette a helyzetet.”

„Múlt héten, a románok elleni felkészülési mérkőzésen jobban ment a játék, koncentráltabbak, lendületesebbek voltunk – értékelt Görbicz. - Talán túl is izgultuk ezt a találkozót: szerettünk volna igazán nagy különbséggel nyerni, és emiatt voltunk feszültebbek, sok labdát eladtunk, ziccereket hibáztunk, ebben kell javulnunk szerdára. Ezzel az előnnyel a birtokunkban nem szabad, hogy bajba kerüljünk a visszavágón."

Vb-selejtezők

MAGYARORSZÁG-Szlovákia 28-19 (14-8)

Olaszország–Szerbia 23–33 (11–16)

Horvátország–Szlovénia 23–28 (10–15)

Csehország–Törökország 29–25 (15–15)

Macedónia–Svédország 20–31 (9–12)

Montenegró–Fehéroroszország 33–26 (12–15)

Oroszország–Lengyelország 31–20 (15–14)

Románia–Ausztria 34–29 (17–16)

Ukrajna–Spanyolország 24–24 (10–16)

A németországi vb-t 2017. december 1. és 17. között rendezik meg 24 válogatott részvételével, a meccseket hat városban játsszák majd (Bietigheim-Bissingen, Hamburg, Magdeburg, Oldenburg, Lipcse és Trier). A házigazda Németország, a címvédő Norvégia automatikusan kijutott a vb-re, ahogyan a legutóbbi Eb-elődöntősei, Franciaország, Hollandia és Dánia is. Az említett biztos európai résztvevők mellett Angola, Tunézia és Kamerun az előző Afrika-bajnokság, illetve Dél-Korea, Japán és Kína pedig az Ázsia-bajnokság dobogósaként már szintén kivívta a vb-szereplés lehetőségét.

Hozzájuk csatlakozik még Európából a kilenc selejtezős párharc továbbjutója, valamint a három legjobb válogatott a Pánamerika-bajnokságról. A 24. résztvevő szabadkártyával indulhat majd a tornán, kilétéről a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) dönt a későbbiekben.