Előfizetés

Brit választások - Megalakult az új, kisebbségi kormány

Megalakult vasárnap estére az új, kisebbségi brit kormány a Konzervatív Párt vezetésével. Theresa May miniszterelnök kijelentette: a kormány feladata most az, hogy sikeres tárgyalásokat folytasson a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

A legfontosabb kabinettisztségekben nem történt változás: továbbra is Philip Hammond tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, Amber Rudd a belügyminiszter, Boris Johnson a külügyminiszter, Sir Michael Fallon maradt a védelmi miniszter, David Davis vezeti a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott tárcát, Liam Fox pedig az új kormányban is a külkereskedelmi minisztérium élén áll. Johnson, Davis és Fox a Konzervatív Párt Brexit-táborának három frontembere.

A csütörtöki előrehozott választások végleges eredménye szerint a Konzervatív Párté lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Theresa May a választások után bejelentette, hogy a Konzervatív Párt a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójával együttműködve kormányoz tovább. Formális koalíciót azonban a két párt nem köt, hanem a "confidence and supply" rendszer alapján működik majd együtt a londoni alsóházban.

A westminsteri típusú parlamentáris rendszerben az ilyen jellegű megállapodásokban részes kis pártok elviekben vállalják, hogy ha a legnagyobb, de abszolút többséget el nem érő párt vezetésével kisebbségi kormány alakul, annak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon (confidence), illetve olyan jellegű törvényjavaslatok - mindenekelőtt a költségvetés - elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják.

Eseti, szavazásról szavazásra kötendő megállapodások alapján az egyezségben részes kis pártok más törvényjavaslatok parlamenti elfogadtatásához is segítséget nyújthatnak, de a bizalmi és a költségvetési szavazásokhoz nyújtott támogatásuk a legfontosabb, mivel ezek kudarca a kormány bukását jelenti.

A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája június 27-én várható, amikor az újjáalakuló alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.

Theresa May miniszterelnök azonban a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap este, az új kormány megalakulása után - arra a kérdésre, hogy a választási eredmény ellenére hivatalában marad-e - kijelentette: már a választási kampányban is azt ígérte, hogy újjáválasztása esetén teljes mértékben kitölti ötéves mandátumát.

May közölte: hétfőn alakuló ülést tart a kabinet, ő pedig kedden Franciaországba utazik, ahol Emmanuel Macron elnökkel tárgyal. A brit kormányfő kijelentette azt is, hogy egy hét múlva elkezdődnek a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások, és a brit kormánynak e tárgyalásokat sikerre kell vinnie.

A tervek szerint az érdemi Brexit-tárgyalások június 19-én kezdődnek, ugyanaznap, amikor II. Erzsébet királynő előterjeszti a parlamentben az új kormány törvényalkotási programjának fő pontjait.

Casey Affleck díjat kap Karlovy Varyban

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2017.06.11. 17:24

Nem lesz magyar film idén a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Ezzel a három éven át Karlovy Varyban sikerszériát író hazai mozgókép nem képviselteti magát a napokban nyilvánosságra hozott versenyprogramokban. A Szász János-rendezte A nagy füzet díjával indult, majd Pálfy György Szabadesés című filmjének díjaival folytatódó sikersorozat, amelyet megkoronázott a tavalyi Kristály Glóbusz és a legjobb férfialakítás díja a Hajdu Szabolcs-rendezte Ernelláék Farkaséknál győzelme, idén megtorpanni látszik. Vagy legalábbis szünetel a Kelet-Közép-Európa legjelentősebb filmes mustráján.

Az viszont egyértelmű örömhír a filmrajongóknak, hogy Az öreg város főszerepéért idei Oscar-díjas Casey Affleck személyesen veszi át a kiemelkedő filmes teljesítményt elismerő Az Elnök Díját Karlovy Varyban, s egyben a Sundance fesztiválon idén nagy feltűnést keltett A Ghost Story című új filmjét maga mutatja be, együtt a fura sztori rendezőjével, David Loweryvel. Az egy csapásra az érdeklődés előterébe került színész nemrég fejezte be az The Old Man and the Gun című opuszt, amelyben Robert Redford és Sissy Spacek a partnere. Közben pedig már az utómunkálatokat végzi a Light of my Life című első filmjén, amelynek nem csak rendezője és főszereplője, hanem forgatókönyvírója is. Egy apát alakít benne, aki a kislányával a társadalom bizonytalan szélére sodródott.

Terror Londonban - Sokkal nagyobb merényletre készültek

Publikálás dátuma
2017.06.10. 11:22
Az áldozatok egyik "emlékhelye". FOTÓ: Getty Images, Jack Taylor
A London hídi iszlamista merénylők egy sokkal nagyobb teherautót akartak bérelni a gázoláshoz, de nem sikerült nekik. Az általuk végül használt gépjárműben gyújtóbombákat helyeztek el, hogy bevessék a késeléses ámokfutásuk után. Ezt közölte péntek késő este a brit főváros terrorelhárítási vezetője - írja a 24.hu.

Az egyik terrorista egy 7,5 tonnás teherautót akart bérelni, de nem tudott érte megfelelően fizetni, így beérték egy kisebb Renault-val. A másik fontos körülmény, hogy a támadókat a rendőrség még a késeléses ámokfutásuk közben agyonlőtte, ezért nem tudták használni a teherautóba tett gyújtóbombákat.

Dean Haydon terrorelháírási parancsnok újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy bár az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a terrortámadás megszervezőjeként, nincs arra bizonyíték, hogy bárki irányította volna az elkövetőket akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy a három ember, akiknek merőben különböző előéletük volt, milyen körülmények között találkozott – mondta.