Újra jöhetnek a kamupártok

Megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Az NVI tegnapi háttér-beszélgetésén Pálffy Ilona, a szervezet elnöke lapunknak a bizniszpártok „megfékezéséről” azt mondta: a választási eljárásról szóló törvény 2014 júniusi módosítása óta a választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely adataikat tartalmazza. A leadott ajánlásokat viszont csak addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak. Érdemes figyelni azonban az arányokra, hiszen az Új Magyarország Párt például csaknem 15 ezer ajánlást „gyűjtött össze” 2014-ben, de a választáson csupán 1578 szavazatot kapott.

A Népszavának nyilatkozó választási szakértő szerint sokkal kardinálisabb változásokra lenne szükség, nem innen kellene a dolgot megfogni. „Egy makacs tüdőgyulladást nem lehet lázcsillapítóval meggyógyítani” - vélekedett László Róbert, hozzátéve: nem arról van szó, hogy van egy jól felépített szisztéma kisebb-nagyobb vadhajtásokkal. A Political Capital szakértője szerint ugyanis a komplett kampányfinanszírozási rendszert tudatosan úgy alkották meg, hogy kamupártok burjánzását ösztönözze. „Erre már 2013-ban felhívtuk a figyelmet, 2014 igazolta az aggályainkat, a kormánypárt pedig előtte is, utána is csak álnaivan széttárta a kezét. Amíg több százmillió forintos támogatás legálisan zsebre tehető, addig nincs mit csodálkozni azon, hogy lesznek, akik igyekeznek megszerezni a zsákmányt” - vélekedett László Róbert.

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.