Nem gondolná, hány magyar apa neveli egyedül a gyerekét

Publikálás dátuma
2017.06.17 15:11
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Magyarországon a kb. 350 ezer egyszülős családból több mint 40 ezerben az apuka neveli ma egyedül a gyermekét vagy gyermekeit.  A statisztikák még ennél is magasabb számokat mutatnak: 2016-ban 71 853 volt a hivatalos adat, míg 1960-ban ez a szám 33 ezer volt. A statisztikák nem tükrözik teljesen a valódi helyzetet, hiszen beleszámolják a szülővel élő felnőtteket is, az viszont tény, hogy az elmúlt 40 évben megduplázódott az egyedül gyermeket nevelő apák száma. Ugyanez a tendencia az egyszülős családok számának emelkedésében is - írja az egyszulo.hu közleményében.

Az egyszülős családok számának növekedése világjelenség, s jóllehet a legtöbb helyen az édesanyával élnek a gyerekek, komoly kutatások szólnak arról, hogy milyen fontos szerepet játszik egy apa a gyermek fejlődésében, későbbi életének alakulásában. Nemrégiben publikált kimutatások szerint a gyermek iskolai előmenetele, érzelmi intelligenciája leginkább az apától függ, ugyanakkor hazánkban minden negyedik gyermek egyszülős családban, csaknem 90%-ban az édesanyjával él. Érdekes jelenség, hogy nőtt a hivatalosan el nem vált, de egyedül gyermeket nevelő apák a száma is. A papíron házas, de valójában egyszülős apák száma 24%-kal emelkedett az utóbbi 10 évben. Ugyanakkor nemzetközi kutatások szerint a gyerekek 80%-ának életében nem vesz részt heti szinten a külön élő apa, és az apák 30%-a nem látta a gyermekét az elmúlt egy évben.

Az előrejelzések sem biztatóak, a szakemberek úgy vélik, hogy az európai gyerekek következő generációjának minimum egyharmadát egy szülő fogja nevelni. Ma Magyarországon a gyerekeket nevelő családok negyede egyszülős, s minden ötödik gyermek 9 éves korára már egyszülős családban él. Csaknem 70 ezer gyermeket (25 év alatti gyereket) az édesapja nevel egyedül. (A KSH Népességtudományi Kutatóintézete adatai alapján.)

Az állami támogatással megvalósuló Egyszülős Központ létrehozását is ezek a változások tették szükségessé, ahol számos segítséget vehetnek igénybe a gyermeküket egyedül nevelő szülők. A központ áprilisban elindított jogi, pszichológiai tanácsadás és mediációs online szolgáltatásait rendszeresen használják az egyedülálló szülők. A nyári szünetben pedig kedvezményes táborozási lehetőségekkel, töredékáron elérhető tematikus napközis táborokkal segítik az egyszülős családokat. Jóllehet az egyedülálló édesapák arányaikban kisebb számban vették igénybe a központ nyújtotta lehetőségeket, őket is várja egy olyan közösség, amelynek tagjai hasonló élethelyzetben vannak, és tapasztalataik megosztásával értékes támogatást tudnak nyújtani egymásnak.

Az apák napját több mint 100 éve ünneplik meg világszerte. Ez a nap egy kilenc gyermekét egyedül felnevelő amerikai polgárháborús veterán, William Jackson Smart egyik gyermeke kezdeményezésére vált ünneppé. Az első apák napját 1910. június 19-én  tartották az amerikai Spokane-ben. Magyarországon június harmadik hétvégéjén ünnepeljük az apaságot és a szülői szerepet, ilyenkor az apák, nagyapák és a család többi férfi felmenője a főszereplő - emlékeztettek a közleményben.

Szerző
2017.06.17 15:11

Titokban avattak Horthy-szobrot Hajdúböszörményben

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:41

Fotó: Facebook/
Az eseményen felszólalt Kiss Attila fideszes polgármester is.
Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn, az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is – írja a Magyar Narancs. Az eseményről Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldala tudósított, tőle tudhatjuk – illetve a közzétett fotók alapján kiderül –, hogy az avatóünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”. Eltérően a korábbi hasonló eseményekhez, Horthy Miklós szobrának szombati avatását semmiféle tiltakozás nem előzte meg, nem kísérte, de még visszhangja sincs – talán azért, mert a meghívottakon kívül senki nem tudott róla – teszi hozzá a lap.
2018.09.19 18:41

Most Ferencvárosban lakoltattak ki egy családot

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:27

Fotó: Facebook/ A Város Mindenkié
A Város Mindenkié csoport élőlánccal próbálta ezt megakadályozni, de nem jártak sikerrel.
A Ferencvárosi Önkormányzat szerdán elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy párt kiskorú gyermekükkel, abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek – közölte a Város Mindenkié csoport. A közlemény szerint a családot vasárnap szóban tájékoztatták a rendőrök a kilakoltatás időpontjáról, írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor – tették hozzá. Mint írták, a volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.
„Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, a Város Mindenkié szerda reggel élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást – sajnos sikertelenül. A rendőrök egyenként szakították ki a több mint negyven aktivistát egymás karjaiból, eltávolították őket a lakás elől, amelyből aztán a családot kilakoltatták”
–fogalmaztak.
Kitértek arra is, hogy az élőlánc egyik résztvevőjét a kilakoltatás során az önkormányzat által odarendelt egyik költöztető bántalmazta. Úgy tudják, a költöztető ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás. Az AVM aktivistái közül többen „Családok éve” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, később azonban ezeket a rendőrség eltávolította – tették hozzá.
A család jelenleg megfizethető albérletet keres. A közleményben kiemelték, hogy miközben az önkormányzat azzal próbálta igazolni a kilakoltatást, hogy ők „a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben” támogatták a családot, éppen a legfontosabb törvényi kötelezettségének nem tett eleget: a hajléktalanná válás megelőzésének.
„Eközben az önkormányzat egyetlen, a fidesz helyi embereinek átjátszott lakáson tízszer annyit – tízmilliókat – veszít, mint amennyivel a család valaha tartozott. Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban”
– fogalmaztak.

Reagált az önkormányzat

A hírekre szerdán reagált az önkormányzat, közleményükben azt írták: a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16 660 forint lakásdíjért, és bérleti szerződésüket az önkormányzat 2000 és 2008 között tartozás miatt több alkalommal felmondta. Közölték, hogy határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt, hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó. A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott – tették hozzá. H-né 2016-ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1 millió 750 ezer forintos tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. Azt írták, a megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A gyerek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába – olvasható a közleményben.
2018.09.19 18:27
Frissítve: 2018.09.19 18:31