Brexit - Eldördül a rajtpisztoly

Theresa May választási kampányának sarkköve volt, hogy csakis egy konzervatív kormány képes a szigetország érdekeinek képviseletére a június 19-re kitűzött Brexit-tárgyalásokon. A Munkáspárt által vezetett “káosz koalíciója” az érvek szerint felkészületlen lett volna a sorsdöntő alkudozásra. Az egy jó poénért valószínűleg még az édesanyját is eladni képes Boris Johnson külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió “megenné reggelire” az ellenzék vezérét, Jeremy Corbynt. A konzervatív vezető számításai természetesen nem váltak be és a remélt földcsuszamlásszerű győzelem helyett csak az ultrakonzervatív északír Demokratikus Unionista Párt tíz képviselőjének támogatásában bízhat a két nap késéssel, szerdán elhangzó királynői programbeszédben foglalt törvényhozási tervek parlamenti elfogadásánál. Ám minden múlt heti bizonytalanság ellenére június 19-én valóban tárgyalóasztalhoz ül David Davis brexit-ügyi miniszter és Michel Barnier, az EU főtárgyalója. A “B-day” nem érkezett el túl korán: Nagy-Britannia 361 nappal ezelőtt döntött az Európai Unióból való kilépésről.

Egy éven belül két szükségtelen és váratlan eredményt hozó szavazás után az Egyesült Királyság kétségtelen káoszban van. Mi sem jellemzőbb erre, mint hogy a kisebbségi kormányon belül is komoly ellentétek feszülnek a Brexit-tárgyalásokon képviselt álláspontokat illetően. Theresa May, ahogy ezt ez év eleji, a patinás Lancaster House-ban tartott programbeszédében kifejtette, az egységes belső piacból és a vámunióból való kilépés híve, arra hivatkozva, hogy a brit tagság megőrzésével a kormánynak úgy kellene elfogadnia az uniónak a munkaerő szabad mozgására vonatkozó szabályait és az Európai Unió Bíróságának jogi fennhatóságát, hogy azokat nem tudja befolyásolni. Mindez azzal érne fel, hogy Nagy-Britannia ténylegesen ki sem lépett a közösségből.

A kormányfő számára, akinek szállóigévé vált elve, hogy “egy rossz megegyezésnél jobb, ha nincs megegyezés”, a Brexit legfőbb célja a bevándorlás jelentős csökkentése. Pénzügyminisztere, Philip Hammond és a westminsteri funkcióval ugyan nem rendelkező, de a 13 skóciai mandátum miatt jelentős befolyásra szert tett Ruth Davidson skót tory vezető ugyanakkor nyitottabb, “puhább” megközelítésre törekszik, a gazdaság érdekeit és a munkahelyek megőrzését helyezve előtérbe. A héten a kormány hatékonyságának fokozására létrejött független agytröszt, az Institute for Government Brexit-vitáján felszólalt Tim Bale politológus óvott a kilépési koncepció puhításától, de különösen attól, hogy Theresa May együttműködést keressen a Munkáspárttal és egy bizonyos “alternatív Brexit-tervvel” álljon elő, melynek szellemében az Egyesült Királyság bent maradna mind az egységes piacban, mind a vámunióban. A londoni Queen Mary Egyetem oktatójának tudomása szerint “legalább nyolcvan olyan konzervatív parlamenti képviselő van, aki semmiféle kompromisszumra nem hajlandó”. Olyan emberekről van szó a professzor szerint, akik “nemhogy ezzel fenyegetőznek, de ténylegesen is készek odahajítani egy kézigránátot May elé, ha úgy érzik, cserben hagyja, vagy elárulja őket”. “Fantáziavilágban él” a kormányfő, ha alkuban gondolkozik, nem mintha a Munkáspárt, amely a kisebbségi kormány bukásában bízva lélekben már egy megismételt választásra készül, szeretné magát egy konzervatív deal partnereként láttatni.

A Brexit gazdasági következményei már az előtt érződnek az Egyesült Királyságban, hogy az Európai Unió benyújtotta volna a Financial Times pénteki számában megjelent becslés szerint 100 milliárd eurós válási számláját. Az emelkedő infláció nyomán megtorpant a vásárlási kedv, a font értékvesztése kedvezőtlen hatást visszafogja az életszínvonalat, az első negyedévben mindössze 0,2 százalékkal növekedett a GDP. Egyre hangosabb a riogatás, hogy rövidesen Nagy-Britannia tarthat igényt Európa “legbetegebb emberének” kétes címére.

2017.06.19 07:32

A pécsi Kossuth téren is zúgott az "Orbán, takarodj!"

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:58

Fotó: / Csortos Szabolcs
A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk - mondta Hadházy Ákos a tüntetésen. A tüntetők tojással dobálták meg a kormánymédia megyei lapjának szerkesztőségét.
Pécsett mintegy félezren vettek részt azon a péntek este tartott kormányellenes tüntetésen, amit a rabszolgatörvény elfogadása miatt hirdetett meg a Momentum. A résztvevők fáklyákkal végigvonultak a baranyai megyeszékhely történelmi belvárosán, s közben azt skandálták, hogy "mocskos Fidesz!... Orbán takarodj!... nem kell Putyin, nem kell Orbán!... Európát!... ruszkik haza!... túlórázni jöttünk!... demokráciát!" Néha megálltak a demonstrálók, s a havat fújó, hideg szél ellen ugrálással melegítették magukat, ilyenkor azt kiabálták: „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej, hej!”. Aztán így folytatta a kórus: „Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!”  
A tüntetők között voltak, akik ellenzéki pártokhoz – főleg a Momentumhoz, az MSZP-hez, az LMP-hez - kötődtek, ám az általunk kérdezett résztvevők túlnyomó többsége bevallotta, hogy nem szimpatizál egyik párttal sem, csak azt szeretné, ha a mostani kormány eltűnne, börtönbe kerülne végre. Nekik főleg a kormányhoz köthető korrupcióból van elegük, és abból, hogy Orbán csapata lebontotta a demokrácia intézményrendszerét. A menet a Kossuth téren állt meg. Ott Hadházy Ákos független parlamenti képviselő mondott rövid beszédet. A szekszárdi politikus elismerte, hogy az elmúlt napok kormányellenes megmozdulásai talán nem voltak mindig törvényesek, ám az ellenzéknek már nem maradt más lehetősége, hisz nincs parlament, nincs igazságos választási rendszer, nem lehet semmiről népszavazást rendezni, a közmédia és az összes megyei napilap a kormány zsoldosainak kezében van, akik meghamisítják és elhallgatják a híreket. A túlóratörvényre nem azért volt szüksége a kormánynak, mert hasít a gazdaság, folytatta Hadházy, hanem azért, mert több százezer magyar elmenekült az országból az itteni kilátástalanság elől, s így fogytán a munkaerő.  
Lehet, hogy törvénytelen az ellenzék, tért vissza kezdeti mondandójához Hadházy, 
de a lopás törvényes? A választási csalás törvényes? A média ellenzéket lejárató rágalmazása törvényes?
A kérdések mindegyikére harsogó nemmel feleltek a tüntetők. A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk, mondta a politikus. „Nem félünk!” – dörögték a tüntetők. A demonstráció végén Nemes Balázs, a Momentumnak a pécsi egyetem közgazdasági karára járó országos szóvivője január 5-ére újabb pécsi demonstrációt hirdetett meg. A hazafelé tartó tüntetők közül többen a Dunántúli Napló szerkesztőségéhez mentek,  
s tojásokkal megdobálták a lap épületének bejáratát,
mivel úgy vélték, hogy az egykor közkedvelt újság a kormánypropaganda hazug eszközévé vált.
2018.12.14 20:58
Frissítve: 2018.12.14 21:26

„A Fidesz-kormány elárulta az országot”

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:50

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gázálarcos pék, szánkós cukrász és pesti diák tüntetett együtt a Kossuth téren péntek este – erőszakot nem akarnak, változást annál inkább.
Nem értünk egyet sem a túlóratörvénnyel, sem az egész rendszerrel. Fiatalok vagyunk. Annyit tehetünk, hogy eljövünk tüntetni – nyilatkozta lapunknak feltűnő érettséggel Marci, egy 15 éves pesti gimnazista a Kossuth téren péntek késő délután. Marci két évfolyamtársával érkezett. Egyikük, Karcsi bevallja, hogy szüleik nem is tudják, hova indultak. Ha tudták volna, nem engedik el őket: „féltenek minket”. A gimnazisták az úgynevezett rabszolgatörvény elfogadása miatt kirobbant, napok óta tartó demonstrációkhoz csak most csatlakoztak, de korábban már részt vettek diáktüntetéseken és egy CEU melletti megmozduláson is. „A népnek erőt kell mutatnia” – magyarázta Marci. Megoszlott a véleményük arról, hogy „ennél a kormánynál” eredményre vezethetnek-e az utcai demonstrációk. Erőszakot és vérontást azonban nem akarnak. „Azért ez durva” – minősítette Karcsi a térre felfestett feliratot, ami így szól: „Kötelet nekik!” András, az 56 éves budaörsi cukrász egy szánkóra támaszkodva álldogált a Kossuth téri karácsonyfa közelében. A tüntetők megrongálták az oda kitett szánkókat, ezért úgy gondolta, hoz magával egyet a pótlásukra. Másokat is erre buzdított, akcióját meghirdette az interneten. „Eddig senki nem jött” – állapította meg csalódottan. Kollégánk, Tóth Gergő fotóriporter előző nap annyi könnygázt kapott a rendőröktől a Parlamentnél, hogy jobbnak látta, ha felszereli magát egy munkavédelmi boltban vásárolt gázálarccal. Egy másik tüntető, István sem csak azért takarta el sállal a fél arcát, mert megfázott: kérdésünkre elmondta, így készül arra, hogy a rendőrök megint bevetik a könnygázt. A 30 éves férfi az elmúlt napokban nem sokat aludt éjszaka. Pékként dolgozik, gyakorlatilag a tüntetésekről ment munkába. – A Fidesz-kormány elárulta az országot – jelentette ki István. Az egészségügy rendbetétele helyett stadionokra költik a pénzt, a köztévéből állandóan csak a migránsozás folyik. - Felháborító! Ahogyan az is, hogy mindent ráfognak egy olyan emberre, aki több ezer kilométerre él Magyarországtól – utalt a Soros György elleni kampányra a férfi, aki máskülönben a Jobbikkal szimpatizál. A többi megkérdezett nem tudott megnevezni olyan ellenzéki pártot, amelyet egyértelműen támogatna. „Egyikkel sem értünk egyet teljesen” – közölte például két egyetemista lány, Anna és Laura. Azért jöttek a Parlamenthez, hogy erősítsék a tömeget. Elsősorban az oktatás helyzete foglalkoztatja őket, de a dolgozók kihasználása ellen is tiltakoznak. Borúsan látják a jövőjüket. Azon gondolkodnak, hogy ők is külföldre költöznek. A huszonéves Kata apja jóslatát idézte: „Apukám azt mondta, hogy ebből vagy forradalom lesz, vagy totális diktatúra”. Kata elhagyta a lepukkant állapotban lévő egészségügyet: baristaként (kávéséfként) jóval többet keres, mintha az eredeti terveit valóra váltva mentőtiszti diplomát szerzett volna. Az előző napokban őt is lefújták könnygázzal, de még mindig jobban járt, mint egyik ismerőse, akit a földre is letepertek a rendőrök. – Nem szeretem azt látni, hogy mindig a leggyengébbekbe tapos bele a kormány – mondta. A rabszolgatörvénnyel szerinte azok „fognak a legnagyobbat szívni”, akiknek nincs választási lehetőségük, nem tudnak elmenni más munkahelyre dolgozni. Az apja által felvázolt perspektívák közül Kata, ha csupán ez a két lehetőség adódik, a totális diktatúra helyett a forradalmat választaná. A legjobban mégis azt szeretné, ha nem sorvadnának el a tüntetések, és békés úton sikerülne elzavarni a kormányt: „bíróság elé kellene állítani őket”.
2018.12.14 20:50