Farkas megunta a Lungo Dromot

A Lungo Drom székhelyére jegyeztette be a Roma Integrációért Országos Szövetség nevű új, országos roma szervezetét Farkas Flórián – írta a Romnet. A miniszterelnöki biztos körül egyre fogy a levegő a Lungo Dromban: többen indultak ellene a tisztújításon, voltak, akik még büntetőfeljelentéseket is tettek ellene. 

A portál arról is ír, hogy a birtokukba került dokumentumokból kiderül: Farkas újabb utakat nyitott, hogy rászálljon a romák társadalmi felzárkóztatására szánt forrásokra. Az új országos szervezetet pedig azért alapíthatta, mert felkészült rá, hogy a már közel 30 éve vezetett szervezete éléről eltávolítják, vagy a Lungo Drom hatósági vizsgálatok miatt ellehetetlenül. 

Szerző

Gauck a liberális demokráciát dícséri

Publikálás dátuma
2017.06.24. 07:08
Áder János köztársasági elnök fogadja Joachim Gauckot a Sándor-palota előtt - Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
 Politikai beszédet tartott pénteken Joachim Gauck volt német köztársasági elnök Budapesten, miután a CEU diplomaosztóján átvette a Nyílt Társadalom-díjat.

Kilencvenhét ország 708 diákja vehette át mester- és doktori diplomáját, valamint egyéb képzésekről szóló oklevelét a Közép-európai Egyetem (CEU) 26. diplomaosztó ünnepségén tegnap a Művészetek Palotájában. Az egyetem az ünnepségen átadta a CEU Nyílt Társadalom díjat a korábbi német elnöknek, Joachim Gaucknak, az emberi jogok hősies védelmében és a szabad társadalmak szolgálatában kifejtett munkásságának elismeréséül.

A CEU emellett posztumusz tiszteletbeli doktorátust adományozott a jog- és politikatudós Wiktor Osiatynskinak, aki több mint húsz éven át rendületlenül támogatta a CEU ügyét. Michael Ignatieff, a CEU rektora Gauck méltatásában úgy fogalmazott: az egykori keletnémet lelkész, az NDK titkosszolgálati múltjának feldolgozója példaképe mindannak, amit a CEU elveiként vall. A volt német államfő meghatottan köszönte meg a díjat, részint a kitüntetés mögött álló elvek, másrészt a korábbi díjazottak miatt. Rátérve az elismerés helyszínére, kijelentette: Magyarország liberális, demokratikus tradíciójának része 1956. A forradalmat letörték ugyan, de a szabadság iránti vágyat a magyarok magukban tartották. Bátrabbak voltak, mint mi, keletnémetek – tette hozzá. 1989 nyarán Magyarország ismét elöl járt a szabadság kivívásában, mondta, majd áttért Soros György történetére, ismertette gyerekkorát, szökését a nácizmus elől, majd azt, hogyan segítette a Varsói Szerződés alatt élők demokratikus átmenetét. Magyarország polgárai voltak azok, akik kiharcolták szabadságukat, és most sokan közülük úgy érzik, ez a szabadság veszélybe került – mondta Gauck. A kivívott szabadságot élvezzük és tartsuk fenn együtt – kérte.

Szerinte a liberális demokrácia nem tökéletes, de ez az egyetlen, amely a szabadságot garantálja. Gauck külön kiemelte a civil társadalom fontosságát. A liberális demokráciáknak van még érvényes ajánlata a jövőnek szemben az ellenük fellépő rendszerekkel – mondta Gauck, s arra kérte a diákságot, hogy a díjban megjelölt célokért küzdjenek pályájuk során.

Szerző

"Azért volt olyan kollégája, aki elment az Ikeába?"

Publikálás dátuma
2017.06.24. 07:08
Bejutottunk a Jahn Ferenckórházba, láttuk a tényeket
Akadálytalan a gyalogos forgalom, percenként legalább két-három ember lép át a Jahn Ferenc kórház kapuján. Péntek dél van. Hőség. A Népszava utánajárt: hazudott-e az államtitkár? Ápolóhiány, vagy valóban festés miatt zárták-e be egy belgyógyászatot?

A helyi nővérek nem hallottak arról, hogy valamelyik kollégájuk átszerződött volna a Jahn belosztályáról az IKEA bútorosztályára. Egyikük szerint ez nem több, mint „jó kis médiahecc”. A hír napok óta terjed a sajtóban, ki cáfolja, ki meg megerősíteni véli, hogy az új áruház nyitása nyomán kórházi osztályt kellett bezárni a nővérhiány miatt. Ki-ki ízlése szerint hivatkozik, hogy mit látott, festést vagy üzemelő kórtermet. Ahogy a három emeleten szétterített belgyógyászati osztályt magunk is végigjárjuk, látjuk, mind mondhatott igazat. A valóság egy-egy szeletét.

Az első emeleten teljes az üzem, vannak betegek, ápolók. A nővérpultok mögött mindenütt 3-4 nővér, a folyóson is fölbukkan egy-egy, infúziós állvánnyal, gyógyszerrel. Egyikük meg is mondja: elege van az újságírókból. Volt olyan stáb, amelynek a riportere azzal a trükkel állította meg, hogy vidékről idehozná az édesanyját, de előtte szívesen körülnézne a kórtermekben, a kiszolgáló helyiségekben. Természetesen körbevezettük – mondja - de nem a felújítás alatt lévő részben. Valószínűleg rejtett kamerája volt. Így az ő riportjából később az derült ki, hogy itt nincs is festés. A felújítás két emelettel feljebb, a negyedik emeleten tart. Onnan, éppen emiatt, akit lehetett hazaküldtek, akit meg benn kellett tartani, az első emeletre költöztették. Ha fönn végeznek a festők, akkor meg onnan költözik fel mindenki. A munka egész nyáron tarthat, a tisztasági festés mellett cserélik a villanyvezetékeket is.

Mindenki elmondja a véleményét, de senki sem vállalja a nevét, mert fél

Az osztály felújítás alatt lévő része a negyediken zárva. „Muszáj, éppen a kamerával érkezők miatt zárni”- mondja kísérőnk. A folyosón festékes vödrök, a kórtermekben az ágyak középre tolva, festők jönnek-mennek a létrákkal. Kapásból féltucat munkást számolunk össze. Egyikük azt mondja: két hete kezdték a munkát. Hol az egyik, hol a másik részleget költöztetik, ahogy tudnak, úgy haladnak.

"Azért volt olyan kollégája, aki elment az Ikeába?" - kérdezzük az egyik ápolót. - "Nem tudok róla" – mondja. - „Amikor kiderült, hogy a közelben nyitják az új áruházat, beszéltünk róla, hogy biztosan kiürül majd a kórház, de végül senki nem ment oda. Ott ugyanis a szakápolói diploma legfeljebb segédmunkához elég. Itt a kórházban egy szakápoló átlagban havi 48 órás munkahét mellett, a pótlékokkal nettó 190-200 ezer forintot keres. Az ikeás segédmunkáért biztosan nem kapna ennyit. A belosztályról az elmúlt hónapban ketten távoztak, egyikük a fül-orr-gégészetre ment, a másikuk vissza az előző munkahelyére, egy ápolási otthonba. Júniusban a kórházba összesen 14 új szakdolgozót vettek fel és tízen távoztak, azok sem egyszerre. Aligha nevezhető ez tömegesnek, ha hozzátesszük, hogy az intézményben 1700-an dolgoznak” - mondja az egyik dolgozó.

Szerző