Előfizetés

Újraindul Kocsis Máté pere

Újraindul a Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester menekültek ellen uszító Facebook- posztja miatt indított per – jelentette be a Magyar Helsinki Bizottság. 

Az első tárgyalási nap augusztus 31-én lesz a Fővárosi Törvényszéken. A józsefvárosi polgármester még 2015 nyarán többek között azt írta a közösségi oldalra, hogy a „népvándorlók [...] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”. A Helsinki Bizottság az egyenlő bánásmód törvényre hivatkozva perelte be Kocsist. A fideszes politikus védekezését, miszerint ő nem polgármesterként nyilvánult meg posztjában, már az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék sem fogadta el. Azonban abban egyetértett az alperessel, hogy a bejegyzés nem tartozott az egyenlő bánásmód törvény tárgyi hatálya alá. A Fővárosi Ítélőtábla viszont hatályon kívül helyezte az első fokú döntést. 

Farkas megunta a Lungo Dromot

A Lungo Drom székhelyére jegyeztette be a Roma Integrációért Országos Szövetség nevű új, országos roma szervezetét Farkas Flórián – írta a Romnet. A miniszterelnöki biztos körül egyre fogy a levegő a Lungo Dromban: többen indultak ellene a tisztújításon, voltak, akik még büntetőfeljelentéseket is tettek ellene. 

A portál arról is ír, hogy a birtokukba került dokumentumokból kiderül: Farkas újabb utakat nyitott, hogy rászálljon a romák társadalmi felzárkóztatására szánt forrásokra. Az új országos szervezetet pedig azért alapíthatta, mert felkészült rá, hogy a már közel 30 éve vezetett szervezete éléről eltávolítják, vagy a Lungo Drom hatósági vizsgálatok miatt ellehetetlenül. 

Gauck a liberális demokráciát dícséri

Publikálás dátuma
2017.06.24. 07:08
Áder János köztársasági elnök fogadja Joachim Gauckot a Sándor-palota előtt - Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
 Politikai beszédet tartott pénteken Joachim Gauck volt német köztársasági elnök Budapesten, miután a CEU diplomaosztóján átvette a Nyílt Társadalom-díjat.

Kilencvenhét ország 708 diákja vehette át mester- és doktori diplomáját, valamint egyéb képzésekről szóló oklevelét a Közép-európai Egyetem (CEU) 26. diplomaosztó ünnepségén tegnap a Művészetek Palotájában. Az egyetem az ünnepségen átadta a CEU Nyílt Társadalom díjat a korábbi német elnöknek, Joachim Gaucknak, az emberi jogok hősies védelmében és a szabad társadalmak szolgálatában kifejtett munkásságának elismeréséül.

A CEU emellett posztumusz tiszteletbeli doktorátust adományozott a jog- és politikatudós Wiktor Osiatynskinak, aki több mint húsz éven át rendületlenül támogatta a CEU ügyét. Michael Ignatieff, a CEU rektora Gauck méltatásában úgy fogalmazott: az egykori keletnémet lelkész, az NDK titkosszolgálati múltjának feldolgozója példaképe mindannak, amit a CEU elveiként vall. A volt német államfő meghatottan köszönte meg a díjat, részint a kitüntetés mögött álló elvek, másrészt a korábbi díjazottak miatt. Rátérve az elismerés helyszínére, kijelentette: Magyarország liberális, demokratikus tradíciójának része 1956. A forradalmat letörték ugyan, de a szabadság iránti vágyat a magyarok magukban tartották. Bátrabbak voltak, mint mi, keletnémetek – tette hozzá. 1989 nyarán Magyarország ismét elöl járt a szabadság kivívásában, mondta, majd áttért Soros György történetére, ismertette gyerekkorát, szökését a nácizmus elől, majd azt, hogyan segítette a Varsói Szerződés alatt élők demokratikus átmenetét. Magyarország polgárai voltak azok, akik kiharcolták szabadságukat, és most sokan közülük úgy érzik, ez a szabadság veszélybe került – mondta Gauck. A kivívott szabadságot élvezzük és tartsuk fenn együtt – kérte.

Szerinte a liberális demokrácia nem tökéletes, de ez az egyetlen, amely a szabadságot garantálja. Gauck külön kiemelte a civil társadalom fontosságát. A liberális demokráciáknak van még érvényes ajánlata a jövőnek szemben az ellenük fellépő rendszerekkel – mondta Gauck, s arra kérte a diákságot, hogy a díjban megjelölt célokért küzdjenek pályájuk során.